Yılın Ahisi, Şed Kuşandı

Ahilik haftası kapsamında Yılın Ahisi seçilen Uzunköprülü oto tamircisi Hasan Yılmaz'a, Sanayi Düğün Salonunda düzenlen törenle Vali Günay Özdemir tarafından Şed kuşatıldı.

Yılın Ahisi, Şed Kuşandı

Ahilik haftası kapsamında Yılın Ahisi seçilen Uzunköprülü oto tamircisi Hasan Yılmaz'a, Sanayi Düğün Salonunda düzenlen törenle Vali Günay Özdemir tarafından Şed kuşatıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Eylül 2017 Cuma 09:55
Yılın Ahisi, Şed Kuşandı

    Törende konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  Başkanı  Emin İnağ, Ahiliğin önemine dikkat çekerek, “Ahilik tarihe atılmış çok güzel bir tohum gerçekte günümüzde bunu görmekteyiz” dedi.
Edirne Ticaret Müdürü  Mahmut Altun;“Bana göre ; Ahilik teşkilatı yada ahi  birlikler bugünkü  Esnaf ve Sanatkarlar teşkilatı,kooperatif,Faizsiz Bankacılık,Yardım kurumları,standardizasyon,Tüketicinin korunması gibi bir çok kanunun temel taşını oluşturmuş bugün  birçok kurum ve kuruluş  yaptığı işleri tek başına yapmıştır. Esnaf ve Sanatkarlarımız yaptıkları işlev itibariyle ülke ticaretinin kılcal damarlarıdır. Büyüklerin mal ve hizmet üretimlerini  ülkenin metropolünden mezrasına kadar taşıyan satan satış  sonrası hizmet veren Esnaf Sanatkarlarımızdır. Bu kanalları açık tutmadığımız takdirde yapılan üretim ve hizmet akışı  durur  ve dolayısıyla üretemez hale gelir” dedi.
Edirne Belediye Başkanı  Recep Gürkan “Ahilik geleneği  700 yıl önce başlatıldı bir dönem unutulsa da, bugün  yeniden gün yüzüne çıkarılsa da sanatın ve zanaatın gelişmesin de çırak ,usta ,kalfa geleneğinin bugün günümüzde yaşatılmaya ve günümüze taşımaya devam edecek.Anahtar taşımaktan başlayıp bugün yılın ahisi olmak kolay bir süreç değildir. Yine onun  rol model alacak  kalfa ve çırakları belki de gelecek yılların ahileri olacaklar. Bir Osmanlı bakiyesi olan Türkiye Cumhuriyeti, değerlerini bugüne ve yarınlara taşımayı görev bilmelidir. Bu sadece ahilik için değildir, Türkçemiz, Onwin dinimiz ve sanatlarımız içindir. Tüm bunları ortaya topladığınızda Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu büyük Türkiye Cumhuriyeti meydana çıkar. Çünkü bunların hepsi millet olmanın temel şartlarıdır. Hem geleneklerimizi kültürümüzü yaşattığınız için hem de bir meslekte bütün yaşamını vakfettiniz için sağ olunuz” şeklinde konuştu.
Vali Günay Özdemir ise “Ahilik teşkilatının Anadolu'nun fethiyle başlayan Edirne'de bir medeniyetin simgesi haline gelen, daha sonra da dünyaya örnek olan bir anlayıştır. Aslında Anadolu'nun ilk fethi Kars'ta başlıyor. Bu anlayışın Anadolu'da mayalanarak, Edirne'de bir sistem oluşturduğunu görüyoruz. Medeniyet kurucusu Fatih Sultan Mehmet, bir kimseye inancını, Allah'ın kula soracağı soruları sormayın diyordu. Karnın aç mı? bir sıkıntın var mı? diye kulun kula soracağı soruları sorun diyordu. Bunu bir sistem haline getirmişti ve İstanbul'u böyle fethetmişti. Ben bunu Edirne'ye geldikten sonra anladım. Fatih Sultan Mehmet sabah namazını kıldıktan sonra çarşıya çıkar ve ilk alışverişini yapar. Ardından ikinci ürününü ister, esnaf da ben siftahımı yaptım. Komşum yapmadı oradan alışverişini yap der. Edirne'nin sosyal değerleri, inanç yapısıyla farklı insanların Edirne'de bir arada olduğunu görüyoruz” dedi.
Yılın Ahisi Hasan Yılmaz ise ; “Yılın Ahisi Hasan Yılmaz, ahiliğin 13'üncü yüzyılda kurulan sosyal bir hareket olduğunu söyledi. Ahiliğin bütün açılımlarında insanın görüldüğünü ifade eden Yılmaz meslek okullarına da önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz; “Türkiye'de mesleki okullarımız bugün çok atıl duruma gelmiştir. Artık usta çırak ilişkisinde sıfır noktasındayız. Çırak kalfa olarak son temsilciler olacaklar. Usta olarak da gerekli önlemleri almazsak da son temsilciler bizler olacağız. Bunun çalışmasını başlatıp çözümüne ulaşamazsak, yıllarca esnaflık yapan arkadaşlarımızın yok olacağına tanık olacağız. İthal yaparak bazı sorunları çözdük. Bu buharlaşan meslek gruplarını kaybedersek, dünyanın hiçbir yerinden milyonlarca insan ithal etme şansımız yok. Bundan sonra bölgesel çalışmalar, gerekli eğitimlerle ilgili çalışmalar yapılabilir”dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.