BULUŞLARI TRT HABER'E KONU OLDU

Trakya Üniversitesi akademisyenleri, sağlık alanındaki çalışmalarıyla çok önemli bir buluşa imza attılar. Trakya Üniversitesine ait laboratuvarlarda ağaç mantarları üzerinde aylardır çalışmalar yürüten akademisyenler, kanamaları hızla durduran bir formül geliştirdiler.

BULUŞLARI TRT HABER'E KONU OLDU

Trakya Üniversitesi akademisyenleri, sağlık alanındaki çalışmalarıyla çok önemli bir buluşa imza attılar. Trakya Üniversitesine ait laboratuvarlarda ağaç mantarları üzerinde aylardır çalışmalar yürüten akademisyenler, kanamaları hızla durduran bir formül geliştirdiler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Temmuz 2021 Salı 06:53
BULUŞLARI TRT HABER'E KONU OLDU

Başarılı bilimsel çalışma ve projelere imza atan Trakya Üniversitesi akademisyenleri, günümüzde konvansiyonel kanama durdurucu yöntemlere katkı sağlayabilecek çok önemli bir buluş gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi laboratuvarlarında mantarlar üzerinde bir süredir çalışmalar yürüten akademisyenler, kav mantarından elde ettikleri maddeyle kanamaları daha hızlı durdurmayı başardı.

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Asan, Eczacılık Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik ve Diş Hekimliği Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özyurt, kav mantarının kanama ve pıhtılaşma zamanı üzerindeki etkisini inceledikleri çalışmalar sırasında kanamaları hızla durduran bir formül geliştirdiler. Kanama süresini 2,5-3 dakikaya indirmeyi başaran akademisyenler, canlılar üzerinde yaptıkları çalışmalarla bu etkiyi kanıtladılar. Elde edilen formül için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.

BULUŞ, TRT HABER’E KONU OLDU

Kav mantarının kanamayı durdurucu etkisinden hareketle bir jel geliştirdiklerini ifade eden uzmanlar, imza attıkları söz konusu buluş ile Rasim Kılıç’ın sunduğu TRT Haber’e konuk oldu.

TRT Haber’e canlı yayın konuğu olarak katılan Prof. Dr. Ahmet Asan, mevcut ilaçların kanamayı 6 ila 9 dakikada durdurma özelliğine sahip olduğunu ancak kendi geliştirdikleri formülasyonla bu süreyi 2,5 dakikaya kadar düşürebildiklerini söyledi.

Literatürde bu mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğunu bildiklerini ve bunu denemek istediklerini ifade eden Asan “Fomes fomentarius adlı bir mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğu bilgisine sahiptik. Literatürde de bununla ilgili çalışmalar var. Muğla’dan topladığımız örnekler üzerinde Eczacılık Fakültemizde araştırmalar yaparak 2,5-3 dakika içerisinde kanamayı durduracak bir ürün geliştirmiş olduk. Piyasada kanama durdurucu olarak anılan ilaçlar var ancak daha uzun sürede etki gösterdiğini biliyoruz. Ancak bizim üzerinde çalıştığımız madde çok daha kısa sürede etkisini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Eczacılık Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik ise elde ettikleri formülasyonun ilaç haline gelebilmesi için klinik çalışmaların tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek “Sulu ekstresini hazırladık, içerisindeki maddelerin suya geçmesini sağladık. Jel şeklinde geliştirdiğimiz bu formülasyon için şu anda hem ulusal hem de uluslararası patent başvurusunda bulunduk. Ancak formülasyonun ilaç olabilmesi için biraz daha klinik çalışmaya ihtiyacımız var. Hızlı kanama durdurucu özelliğinden dolayı bu preperatın savunma sanayinde, diş hekimliğinde, spor yaralanmalarında ve cerrahlar tarafından kullanılabileceğini düşünüyoruz. Çalışmalarımıza önemli katkıları olan Diş Hekimi Hülya Asan ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Hakan Allı Hocamıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.