"EDİRNE DEV BİR ÇINAR GİBİDİR"

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, 15-22 Nisan Turizm Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. Edirne'nin gerek tarih ve kültür, gerekse de doğal kaynaklar anlamında çok özel bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan İba, "Bu güzel şehir, köklerini tarihin en büyük medeniyetlerinden alan ve dallarıyla modern dünyaya yüzünü dönmüş dev bir Çınar gibidir" şeklinde konuştu.

"EDİRNE DEV BİR ÇINAR GİBİDİR"

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, 15-22 Nisan Turizm Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. Edirne'nin gerek tarih ve kültür, gerekse de doğal kaynaklar anlamında çok özel bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan İba, "Bu güzel şehir, köklerini tarihin en büyük medeniyetlerinden alan ve dallarıyla modern dünyaya yüzünü dönmüş dev bir Çınar gibidir" şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Nisan 2021 Cuma 06:18
"EDİRNE DEV BİR ÇINAR GİBİDİR"

Turizm Haftası münasebetiyle Edirne'nin tarih, kültür ve doğal kaynaklarından en doğru ve etkin şekilde faydalanmanın yollarını konuşmak gerektiğini belirten Başkan İba, kent için büyük önem arz eden projelerin çalışmalarına yakın bir zamanda başlanıp, birkaç yıl içerisinde hayata geçirileceğinin müjdesini verdi.

AK Parti Edirne İl Başkanlığı'nın daveti üzerine Edirne'yi ziyarete gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında yapılan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Valisi Ekrem Canalp ve ilçe belediye başkanlarının da katıldığı toplantının Edirne için önemine dikkat çeken Başkan İba, bu toplantıda alınan kararların ve önemli projelerin konu başlıklarına değindi.

3 NEHİR 1 ŞEHİR

"Bu şehirde yaşayan vatandaşlar olarak yıllardır şehrimizin nehirleri ve çevresi için ortak hayaller kuruyoruz. Hepimizin aklından geçmiştir, nehir kenarlarımız artık potansiyeline kavuşsa, şurada bir yürüyüş yolu, bisiklet yolu olsa. Su sporları aktiviteleri yapılsa. Şurada oturup ailecek huzur bulsak, nefes alsak diye. Çok yakın bir zamanda çalışmalarına başlanacak olan Millet Bahçemizi de içinde kapsayan 3 Nehir 1 Şehir projemiz ile artık nehirlerimiz, şehrimizin cazibe noktası haline gelecek. Meriç nehrinin çehresini tamamen değiştirecek olan projemizle Edirne’miz dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yoluna kavuşacak. Nehrin iki tarafında da oluşturacağımız yürüyüş yolları ile ailelerimiz sağlıklı güzel vakit geçirecek. Benzersiz güzelliği ile Meriç nehri üzerinde su sporları aktiviteleri gerçekleşecek. Böylece yeni sosyal alanlar ortaya çıkacak, hayallerimiz gerçeğe dönüşecek. Çalışmalarına bu yıl içerisinde başlayacağımız ve 2022 yılı içerisinde de bitirmeyi planladığımız Millet Bahçesi ve Nehir projelerimiz Edirne’mize ve ülkemize hayırlı olsun."

Sözleriyle Edirne halkının ve turizmci esnafın yüzünü güldürecek büyük projenin müjdesini veren Edirne AK Parti İl Başkanı Belgin İba, "Bu şehir de, bu şehrin insanı da daha iyisini hak ediyor! Bu yüzden daha iyisi için çalışıyoruz ve çalışacağız!" ifadelerini kullandı.

KARANFİLOĞLU CADDESİ VE KALEİÇİ MEVKİİ

Başkan İba,  Karanfiloğlu Caddesi ve Kaleiçi mevkiini, tarihi dokusuna uygun şekilde ihya edeceklerinin müjdesini verdi.

İba, sözlerine şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteği ile Karanfiloğlu Caddemizde bulunan binalarımızın cephelerini iyileştirecek, tabela kirliliğini ortadan kaldıracağız. Edirne Valiliğimiz ve İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün el birliği ile Karanfiloğlu Caddemizi Edirnemize yakışır şekilde tarihi görünümüne kavuşturacağız. Edirnemizin tarihi siluetini gün yüzüne çıkartacağız."

KALEİÇİNDEKİ TARİHİ KONAKLAR

"Kaleiçi’ni en kısa sürede yüzlerce yıllık tarihi dokusuna ve aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırarak gelecek nesillere miras bırakacağız." diyen İba, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında gerçekleştirdiğimiz toplantıda Kaleiçi mevkii için önemli kazanımlar elde ettik.  Kaleiçi’nde, metruk, yıkılmış ya da yıkılmak üzere olan 86 tane konağımızın yenilenme ve restorasyon çalışmalarını TOKİ Başkanlığımız eliyle gerçekleştireceğiz. Kaleiçi’ni şehrimizin turizmine katkı sağlayacak şekilde yeniden gün yüzüne çıkaracağız" şeklinde konuştu.

MERİÇ NEHRİ'NDEKİ KİRLİLİĞE SON VERECEĞİZ

Edirne’deki atık su arıtma tesislerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla bir bir hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan İba, “Meriç Nehri’ndeki kirliliğe çözüm olacak Atık Su Arıtma Tesislerimizde sona yaklaştık. Finansmanını İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün sağladığı ve bölgemizdeki belediyelerimizle yürütülen atık su arıtma projemizi Kırcasalih’te tamamladık. İpsala ve Edirne Atık Su Arıtma Tesisimizi önümüzdeki yıl tamamlayarak hizmete sunacağız. Böylelikle, Edirne'nin atık sularını arıtarak Meriç Nehrimizi kirlilikten kurtaracağız" diye konuştu.

HIDIRLIK TABYA PROJESİ

Balkan Savaşları’nda Edirne savunması için kullanılan en önemli mevzilerden olan Hıdırlık Tabyası’nın tarihsel öneminin yanı sıra birinci derecede Anıtsal Eser konumunda olduğunu söyleyen İba, açılış için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirleyeceği tarihin beklendiğini ifade etti.

Hıdırlık Tabyası’nın Edirne turizmine sağlayacağı katkılar adına çok büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Başkan İba, "Balkan Savaşları'nda Edirne savunması için kullanılan en önemli mevzilerden olan Hıdırlık Tabyası, tarihsel öneminin yanı sıra birinci derecede Anıtsal Eser konumundadır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılmadığı bilinen ve geçen zaman içinde önemli ölçüde tahribata uğrayan, Edirnenin bu büyük eseri Hıdırlık Tabyası ve Balkan Tarihi Müzesi Cumhurbaşkanlığımızın ve Bakanlığımızın destekleriyle tamamlandı." Dedi.

YENİ SARAY YAPILARI

Sarayiçi bölgesinde, II. Murad’ın saltanatının son yıllarında yapımına başlanılan ve zaman içinde büyük bir yapı haline getirilen Edirne Yeni Saray projesi hakkında da bilgi veren Başkan İba, "19. yüzyıl sonlarına kadar yoğun bir kullanıma sahne olan ve pek çok tarihi olaya tanıklık eden bu Saray'ın ancak çok küçük bir kısmının günümüze kadar ulaşabilmiş olması üzücüdür. İşte bu nedenle tarih ve kültür mirasımıza sahip çıkmak adına çevre düzenleme projesi ile alanın korunması ve uzun vadede aslına uygun olarak ihyası amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımızın projelendirmesine tabi olmuştur" şeklinde konuştu.

İba, Edirne Makedonya Saat Kulesi Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi için ihale çalışmalarında sona gelindiğini ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarılacağını belirtti.

“Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Edirne’mizi ziyaret için gelecek”

Başka İba ayrıca, önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un tüm bu çalışmalarla ilgili değerlendirmeler için Edirne'yi ziyaret edeceğinin bilgisini de ekledi.

PANDEMİ İÇİN ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ

Tüm dünyada geniş kitleleri etkisi altına alan ve sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik ve sosyal sıkıntılara da neden olan Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri olan turizm sektörünü rahatlatacak çalışmaların da planlandığını belirten İba, "Bu kapsamda ilimizde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli ve belediye belgeli konaklama tesislerimizden 30’u Güvenli Turizm Sertifikasyon Belgesine sahiptir." Dedi

Turizm Haftası'nın tüm ülkemiz için önemli olduğunu ancak Edirne gibi tarih ve kültür kokan bir medeniyetler şehrinin bu haftayı ve turizmi layık olduğu şekilde desteklemesi gerektiğine inandığını belirten Belgin İba, "AK Parti İl Başkanlığı olarak bu kent için durmaksızın çalışmak hem vazifemiz hem de tutkumuzdur! Edirnemizin layık olduğu hizmetlere de, projelere de kavuşacağına olan inancımız tam. İnanıyorum ki 2024 yılı güzel memleketimiz ve kıymetli hemşehrilerimiz için yepyeni bir sayfanın başlangıcı olacaktır.

Bu yeni sayfada, Edirne’mizin köklü tarihini, modern çehresiyle birlikte en güzel şekliyle yansıtacağımız yepyeni bir resim göreceğimizi biliyorum" sözleriyle mesajına son verdi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.