YORGANCILIK DA YOK OLUYOR

Bir zamanlar evlerin ve evlenecek kızların çeyizlerinde  yer alan el dikimi yorganlar tarihe karışıyor. Daha önceki yıllarda onlarca yorgancının bulunduğu Edirne’de şimdi iki yorgan ustası var.

YORGANCILIK DA YOK OLUYOR

Bir zamanlar evlerin ve evlenecek kızların çeyizlerinde  yer alan el dikimi yorganlar tarihe karışıyor. Daha önceki yıllarda onlarca yorgancının bulunduğu Edirne’de şimdi iki yorgan ustası var.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Kasım 2018 Cuma 08:29
YORGANCILIK DA YOK OLUYOR

Bir zamanlar evlerin ve evlenecek kızların çeyizlerinde  yer alan el dikimi yorganlar tarihe kavuşuyor. Daha önceki yıllarda onlarca yorgancının bulunduğu Edirne’de şimdi iki yorgan ustası var. Meslekleri ile ilgili olarak açıklama yapan   Edirne’de iki yorgancıdan biri olan Saran Yorgan Dikimevi sahibi Huri Hacıahmetoğlu; “ Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. Bizim arkamızdan gelecek yok. Elimizden geldiğince mesleğimizi sürdürme çabasındayız. Eskiden olduğu gibi  gelinlik kızlarımızın çeyizliklerine koydukları pamuktan desenli  yorganlara pek talep yok, şimdi onların yerine yatakların üzerine pamuktan örtü yapıyoruz.Bilindiği gibi  pamuk insan sağlığı için çok yararlı” dedi.

HALK ELYAFIN ZARARINI GÖRDÜ

Pamuk yorgan alımından vazgeçip elyaf yorgan alan vatandaşların daha sonra elyafın zararlarını gördüğünü belirten  Hacıahmetoğlu "Geç de olsa  halkımız bizim ürünlerimize dönüş yapıyor. Fakat bizler  git gide yok olma noktasına geldik. Edirne’de benimle birlikte iki yorgancı var. Çeyizliğe konacak yorganlar ipek satenden pamuklu astardan  yapılıyor. Alıcılar katalogdan yorganın modelini belirliyor.ona göre yorganı dikiyoruz. Ne yazık ki  bu tür yorgana talep çok azaldı. Şimdi kızlarımız çeyizliklerindeki yorganlar için hazıra ilgi gösteriyor. Bizler sadece yataklar üzerine petler ve pamuktan yastıklar yapıyoruz. Özellikle pamuktan yastık talebi çok oluyor.” diye konuştu.

 MESLEĞE İLGİ YOK

Yorgancılık mesleğine ilginin azaldığını belirten Hacıahmetoğlu, "Yorgan ustası çabuk yetişmiyor. Uzun süre bu işte çalışması gerekiyor.Bu işe meraklı olan yok denecek kadar az. Benimle birlikte Eski İstanbul Caddesi’nde  bir arkadaşımızla bu mesleği sürdürüyoruz. Bizden sonra yorgancılık mesleği bitecek. Ben elli yıldır bu mesleği yapıyorum. Bu mesleğin kaybolmaması için çalışmalar yapılmalı. Nasıl diğer meslekler için kurslar açılıyorsa  yorgancılık için de kurs açılmalı. Yorgancılık bizim milli mesleğimiz. Ne acıdır ki  o da bazı meslekler gibi yok olma noktasına geldi” diye konuştu.

Fikri Yalın

Son Güncelleme: 01.11.2018 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sevil rama 2023-07-13 18:33:06

Ben devamli sana Yorgan dikdirdimsimdi gene diktircem yapraklarım var cif kişilik nevresim getircem kaç kilo yapak getireyim fiyat ne