YORULMAZ, “TARIM BAKANLIĞI BÜTÇESİ 12 TRİLYON AZALDI”  

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz çiftçilerin sorunları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.Yorulmaz, girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tarlasını ekemez duruma geldiğini söyledi.

YORULMAZ, “TARIM BAKANLIĞI BÜTÇESİ 12 TRİLYON AZALDI”  

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz çiftçilerin sorunları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.Yorulmaz, girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tarlasını ekemez duruma geldiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Ekim 2018 Perşembe 08:00
YORULMAZ, “TARIM BAKANLIĞI BÜTÇESİ 12 TRİLYON AZALDI”  

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çiftçileri sorunlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yorulmaz, girdi fiyatlarının  yüksek olması nedeniyle tarlasını ekemez duruma geldiğini söyledi.

Yorulmaz sözlerini şöyle sürdürdü “Şu anda ekim ayındayız. Ekim sezonunda girdi maliyetleri çok yüksek. Geçen yıl 80 kuruş olan gübre 2 liraya çıktı. Son olarak bir lira 90 kuruşa düştü. Bu anlamda 800 liraya buğday satan çiftçi , iki liraya satın alacağı gübreyi nasıl tarlasına atacak? Mazot, ilaç, gübre artışı çok yüksek. Mazotta yüzde 50, gübrede ise yüzde yüzün üzerinde  bir artış var. Tarım ilaçlarında ise yüzde yüz elliye kadar yükselme oldu” dedi.

2019 YILI ÇİFTÇİLERİN ZOR YILI OLACAK

2019 yılının çiftçiler için kötü bir yıl olacağını belirten Yorulmaz, “ Yılın zor geçme nedenine gelince,  yükselen girdi fiyatları ile çiftçilerimiz tarlasına gübre atamayacak. Böylece kalitesiz ürün yetişecek ve verim azalacak .Bundan Türk ekonomisi zarar görecektir. Bu arada, acilen yapılması gerekenler yapılmadı. Ekim sezonu tamamlanıyor. Herkes ihtiyacı olan, alacağını gücü oranında satın   aldı. Allah bizlere yardımcı olsun. Çiftçilerimiz borçlarını ödeme sıkıntısı yaşıyor. Çeltik biçildi, alıcı yok. Ayçiçeği hasadı oldu,fiyatlar her gün düşüyor. İthal maliyetleri belli. Bu arada tüketicilerimiz de ucuza  yiyeceğini alması lazım.  Marketlerdeki fiyatlarda %10 indirimin göz önüne alınması , toptancıların izlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

EN UCUZ EKMLEK TÜRKİYE’DE

Dünya üzerinde en ucuz ekmeğin Türkiye’de olduğunu belirten Yorulmaz, “Bunu çeşitli nedenlere bağlıyorlar.Bu arada çiftçilerimizin girdilerini dikkate alan yok.Bizden başka bu konuda ses çıkaran  olmuyor,biz de son noktaya geldik. Ülkede çiftçi üretimi durursa insanlık durma noktasına gelecektir.Türk çiftçisi  büyük sıkıntı yaşıyor. Köylerimize halkı geri döndürmek çok zor. Köylerimizde genç nüfus kalmadı.Köylerimizde yaş ortalaması  altmışın üzerinde. Eğer böyle devam ederse, Türk tarımı biter, ithalata muhtaç duruma geliriz,böylece bugün aldığımız ürünleri üç ve dört kat pahalı yemek zorunda kalırız. Süt, buğday bunlar stratejik ürünler. Buğday ve süt yaşamımızda vazgeçilmez ürünlerdir. Rusya buğday alımını durdurdu. Rusya bu yola gidiyorsa buğdayda tehlike çanları çalıyor demektir” diye konuştu.

GELECEK YILIN BUĞDAY FİYATLARI AÇIKLANMALI

2019 yılının buğday fiyatlarının şimdiden açıklanması gerektiğini belirten Yorulmaz, “Destekler beş kuruştan on kuruşa çıktı. Bu fiyatla bir şey olmaz. Nasıl ki, pamukta üreticilere verilen desteği 40 kuruştan 80 kuruşa çıkardılarsa, Ayçiçeğinde de bu pirimi  80 kuruş yapmaları gerekiyor.

Buğdayda ise 25-30 kuruşa yükseltilmesi lazım.İnsanlarımız toprağından para kazanamıyor. Edirne’de 400 bin dönüm buğday ekiliyordu bu yıl oran 300 bin dönüme inecek.  Bunun sıkıntısını tüketicilerimiz de çekecek belki ekmek 2 liraya yükselecek. Üretim her geçen yıl azalıyor. Tarım Bakanının, acil olarak önlem alması gerekiyor. Şu anda Tarım Kredi Kooperatifinde gübre 2060 lira, piyasada ise 1900 lira. Tarım Kredi, çiftçilerimizin dostu değil düşmanı. Hem gübre fabrikan olacak hem bana bu fiyatla vereceksin  bu anlayışla iş yürümez. Sen Gübretaş olarak gübre üretiyorsun, Bu Tarım Kredinin kuruluşu. Bu kurumda gübre fiyatı piyasadan daha pahalı.Tarım Kredinin faizleri de çok yüksek yüzde 16 faizi var.  Bu ortaklık payı ile yüzde 20’ye ulaşıyor. Bu faizlerin düşürülmesi gerekiyor.Bu faizler Ziraat Bankası gibi yüzde 6 olmalı.”değerlendirmesi yaptı.

BU YÜKSEK FAİZLE BORÇLAR ÖDENMEZ

Bugünkü faizlerle çiftçilerin borçlarını ödeyemeyeceğini belirten Yorulmaz, “ çiftçilerimiz  borçlu, borçların yapılandırılması gerekiyor.Bu yapılandırma faizsiz olarak yapılmalı. Çiftçilerimiz batıyor. Bakanlıkların bütçeleri açıklandı. Tarım Bakanlığının bir önceki yıl 36 trilyon 400 milyon lira olan bütçesi şu an 23 trilyon 700 milyona düştü. 12 trilyon lira geri çekildi.Böylece tarıma ne kadar önem verildiğini görüyoruz. Tarımda çalışanların küstürülmemesi gerekir. Çiftçilerimiz tarlasını ekemez hale geldi. Çiftçilerin tarlasına dönmesi için acil önlemler alınmalı.” değerlendirmesi yaptı.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.