“Daha önce değişik türlerde yedi kitap yayınlamış olan Tezcan’ın şiirlerini okurken: “Aşk ne yapsın/kuşlarsız yazlar/aşk ne çalsın/sevdasız sazlar” deyişindeki içtenlikli havanın rüzgârına kapılmamak olası değil.
1942 yılı Kırklareli/ Vize doğumlu olan Tezcan, otuz iki yıl öğretmenlik yapmış, şiir de hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Özellikle yaşadığı yörenin gerçeklerini, içselleştirip “Kuşlarsız” şirini yapılandıran: “kuşlarsız kaldı yüreğimin köyleri/son yürüyüşün en güzel insanı/yalnızlıkların son ateşine en yakınken/ ağlayışı nihavent güz gülüşlerinin” dört dizedeki gibi öz ve yalın bir dille okuyucuyla buluşturur. Bir Rumeli insanı olarak “Balkan özlemi” çocukluğunu da kucaklayıp kimi zaman satır aralarında, kimi zaman da kalın bir özsu damarı olarak yerini alır dizelerde. İlk söz olarak da: “Duruşma/ Istıranca karışmış/ gülüşümde/yıldız izleri/Marmara’nın kirli mavisinden/örülmüş yeleğin/sonsuzdan beri/Trakya acılarında/unutulmuş/Ergene duruşlu/Orpheus bakışlı/bir Balkan yeliyim” dizeleriyle Balkan Yeli şiirinde çıplak bir güzellikle tanımlar kendini.
Temiz bir dil, usta bir şiir kurucu Necdet Tezcan. “Güz Üşümeleri” sıcaklığını size aktaracak okuduğunuzda.”

Kitabımın tanıtımını yapan böyle bir anlatımı bilgisayarıma aktarmışım. Kimbilir ne zaman. En kim Üzgünüm elbet. Böyle dalgınlığıma gelen unutmaları zaman zaman yaşıyorum. Yazının burada unutulması elbette hoş değil. Ancak köşe yazılarımda yer alması yine de gerekli gibi, geldi bana yazar dostum sanırım kusura bakmaz. Böyle imzasız yazıları doğru bulmam. Bu zaten yoğunluktan burada kalmıştır inancındayım.

Ve o kitabımdan bir şiirle yazımı sonlandırmalıyım. İçimden öyle geldi işte:

KENDİM SULARIM ÇİÇEKLERİMİ MAVİ

Bir çiçek

Bin çiçek kulvarında

Hüznün kapıska desenli

Sandıklarını karıştırırdı haminnem

Bir çiçek

Bin çiçek yaprağında

Bir ben durur yakası açık

Beyaz gülüne bakan

Annemdi

Son Rumeli rüzgarından

Şimdi her şey yalnızlık

Yine o rüzgar mı vınlar

Minaresi Vize’nin

Yarım elmalar kızarırken ekşi

Kendim sularım çiçeklerimi

Mavi

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.