Öğle saatlerinde hava sıcaklıkları 15-16 dereceleri bulsa da bugünlerde, bir haftaya kalmaz 10 derece ve altını görür.

“Bu havada motora mı binilir” diyenleri duyar gibiyim. Zira kulaklarım bu laflara aşina çünkü yıllardır yaz kış demeden motor sürüyorum.

Madem havalar soğuyor, bugünkü yazımızda motor sürerken soğuktan korunma ekipmanlarından bahsedelim.

Öncelikle motor sürerken en çok rüzgara maruz kalan yerlerimizden bahsedelim. Kask kullandığınızı varsayarak yüzden bahsetmiyorum, kask kullanmayanların da yüzü üşüyüversin.

Motor sürerken rüzgara ve dolayısıyla soğuğa en çok maruz kalan yerlerimiz eller, dizler ve göğüs.

Peki “Soğuktan korunmak için illa kışlık kıyafet mi almak zorundayız” dersek cevap “evet” mi?

İnternetten şöyle 5 dakikalık bir araştırma yaptıktan sonra bu cevabın “hayır” olması için dua ediyoruz çünkü fiyatlar uçmuş durumda.

En düşük fiyatlılardan, eldivenlerden başlasak korumalı motosiklet eldivenleri 250 TL civarından başlıyor. Biraz kaliteyi arttırınca, hele de kışlık istersek  450 TL’den ucuzu yok. Peki bu konuda daha ekonomik olarak ne yapılabilir.

Öncelikle yazlık motosiklet eldivenlerinizi kullanabilirsiniz. Ellerinizin üşümesindeki öncelikli etken rüzgar olduğundan eldivenlerinizin içine Covid-19 tedbirleri kapsamında aşina olduğumuz plastik eldivenlerden takabiliriz. Soğuğu tam olarak kesmese de bu havalarda idare eder. Yalnız uzun sürüşlerde parmaklarınızdaki kan akışını yavaşlatacağından zararlı da olabilir. Bu sebeple plastik eldivenleri büyük boy alıp eldiveninizin dışına giyebilirsiniz.

Yine ekonomik ama soğuğu daha iyi kesebilecek bir yöntem de Av malzemeleri satan bayilerden geçiyor. Avcılar için üretilen, dolayısıyla parmakların rahat hareket etmesini sağlayan üstelik korumalı eldivenler var. Kışlık motosiklet eldiven fiyatlarının yarısından bile uygun fiyata bu eldivenlerden bulabilirsiniz. 50 TL civarına kayak eldiveni de bulabilirsiniz elleriniz sıcacık olur ancak hareket kabiliyetinizi oldukça kısıtlar. Ayrıca 40 TL civarında tüm motosikletlere uyacak rüzgarlıklar mevcut.

Gelelim dizlere, diz rüzgar koruyucuları da scooterlar ve vitesli motosikletler için 40 TL civarında fiyatlarla mevcut. Bunun dışında korumalı dizliklerin içine  ya da pantolonunuzun içine gazete kağıdı koymak da rüzgarı kesme konusunda güzel bir yol.

Göğüs için yapılabileceklerin başında montun içine gazete kağıdı koymak geliyor. Rüzgarı engelleyebilirsiniz ama ekstra bir ısıtma beklemeyin. Uygulanabilecek bir yol da motor montunuzun üzerine uygun fiyata alacağınız büyük beden bir polar rüzgarlığı giymek olabilir.

Son olarak soğuk havalarda dağcıların kullandığı termal içliklerden de giyebilirsiniz, alt üst takımların 100TL den başladığı bu içlikler kıyafetinizin içinde çok fazla bir kalınlık oluşturmayacağından ısınmanıza fiyatına göre oldukça yüksek katkı sağlayacaktır.

Tekerinize taş gelmesin...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.