Osmanlı Saray Mutfağında özel bir yere sahip olan Helvaların yapılıp yendiği ve sohbetlerin yapıldığı geleneği yaşatmak adına Vali Hasan Duruer zamanında başlatılan toplantıların sonuncusu geçtiğimiz günlerde Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt tarafından düzenlendi.

Anadolu Ajansının Haberinden öğrendiğimize göre Polis Bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, öykü ve fıkralar anlatılmış, mani ve şiirler okunmuş, türküler söylenmiş.

Bir geleneği yaşatmak adına İl Müdürü Kurt'un ortaya koymuş olduğu duyarlılık gerçekten de takdire şayan bir davranış.

Etkinliğe şehit polislerin aileleri, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne Gençlik ve Spor Müdür Yardımcısı Zekeriya Bayrak, Emniyet teşkilatı ve Trakya Üniversitesi öğrencileri katılmış.

Geceye katılanlara Türk kahvesi, hardaliye ve helva ikram edilmiş.

Buraya kadar her şey mükemmel ve Emniyet Müdürümüzü tebrik ediyorum.

Ama bu geleneğin daha kapsamlı programlar ve katılımlar ile gerçekleştirilmesi sanırım bu örf ve adeti tanıtmak,hatırlatmak ve yaşatmak adına daha anlamlı olurdu.

Valimizin gerçekleştireceği bir Organizasona,İl Milli Eğitim Müdürlüğü,İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,Müftülük.Trakya Üniversitesi Rektörlüğü,Yerel Tarih Grubu,Halk Eğitim Müdürlüğünün yetkililerinin yapacakları görev bölümü sonrasındaki Program ile bu yıl hizmete giren ve büyük beğeni ve takdir toplayan Şehir Tiyatrosu salonunda gerçekleşmesi ve halkın da bu işin içine sokulması daha anlamlı ve gerçekçi olurdu.

Sayın Emniyet Müdürümüzün yapmış olduğu Programı küçümsediğim anlamı çıkmasın sakın ama bunun daha kapsamlı bir hale getirilmesi geçmişte bu işe gönül vermiş başta rahmetli Dr.Ratıp Kazancıgil olmak üzere herkesi memnun ve bahtiyar edecektir.

Ecdadımızın önemli Geleneklerinden biri olan Helva Gecelerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara taşımak bir Osmanlı Başkentinin sakinlerine düşen en önemli görevlerden biridir.

Geçmişte bu toplantılara şairler, edipler, nükte ustaları, mevkîbegûler (hikâye anlatıcıları), güzel sesli hanendeler, mahir sazendeler bilhassa davet edilirdi. Sohbetin samimi bir ortamda, düzeyli ve neşeli geçmesi temel esastır.

"Tatlı yiyelim,tatlı konuşalım" düsturu ile hareket edilerek helva sunulması sohbetin taçlandırılmasıdır ayni zamanda.

Bu özelliklere sahip kişileri tespit ederek davet etmekte Geceyi gerçek manada yaşatmak adına yararlı olur.

Hatta Gecenin sonuna yaklaşılırken bakır bir sini içinde daha büyük porsiyonda helvayı bir sonraki helva sohbetlerini düzenleyecek kişinin kucağına verme adetinide Vali Beye takdim ederek yerine getirebilirler.

Helva sohbetleri sona erip misafirler evlerine dağılırken,ev halkına ulaştırılmak üzere “diş kirası” ya da “göz hakkı” diyerek gönderilen bir miktar helva şimdi de gönderilebilir.

Valimize bu konu kapsamlı bir şekilde anlatılır ve Edirne için ne kadar önemli olduğu ve halkında bunu beklediği söylenirse özüne uygun Helva Gecelerini yaşayacağımız kesindir bana göre.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.