Yasaklar sürerken hafta sonlarını evde geçirmeye devam ediyoruz. Son bir kaç gündür parlayan güneş altındaki kısa sürüşler iki teker özlemimizi bi’ nebze dindirse de meteorolojik göstergeler bugün başlayacak yağmurların 1 hafta kadar süreceğini gösteriyor. Raporlar bizi yanıltmazsa kuraklık sorunumuzda az da olsa rahatlama yaşayabiliriz ancak motosikletlerimiz bu sürede kilitli kalabilir.

Hafta sonu zaten sokağa çıkma yasağı var. Motorlarımız kilitli. O zaman film izlemeye devam mı?

Devam. Ancak bu yazımda film önerisinde bulunmayacağım. Sokağa çıkma yasağında emniyet güçlerimiz canla başla çalışsa da halen hırsızlık vakaları yaşanıyor.

Motosikletinizin çalınmaması için eminim aşağıda vereceğim bilgilerden bir veya birkaçı işinize yarayacaktır.

Motorunuzu rasgele park etmeyin!
Park ettiğiniz yer motorunuzun kaderini belirleyebilir. Motosikletinizi asla ıssız bir yerde bırakmayın, kalabalık, başka motorların da bulunduğu yerleri tercih edin. Eğer özel motosiklet park yerleri varsa, buraları tercih edin. Issız bir sokak kadar tehlikeli olan yer de bir sinemaya ait park yeridir. Hırsız seans bitinceye kadar zamanı olduğunu bilir. Restaurant ya da durak gibi yerler insan trafiğinin yoğun olduğu yerler olduğu için tercih edilmelidir.
Mutlaka uyulması gereken altın kural!
Motorunuzu mutlaka iki farklı kilit ile güvenceye alın; örneğin bunlardan birisi disk kilidi iken diğeri asma kilit olabilir. Profesyonel hırsızlar da belirli bir kilit tipinde uzmanlaşır. İki farklı kilit sistemi kullanmanız hırsızı caydırıcı olabilir.
Uzun süreli park edecekseniz üzerini örterek değerli motorunuzu gizleyin!
Motor örtüsüyle motosikletinizin üzerini örtmeniz hava koşullarından hem de hırsızlıktan korunmanızı sağlar.
Motosikletinizi sadece gidon kilidi ile asla bırakmayın!
İlave kilidi olmayan bir motosiklet çok kolay çalınız. Her ilave kilit hırsız için ayrı bir zaman kaybı anlamına gelir.
İlave kilitler farklı kalite ve fiyatlara sahiptir.
Profesyonel hırsızlara karşı mutlak koruma önlemi henüz bulunamamıştır, ancak hızsızlığı zorlaştırmak bizim elimizdedir. Bu nedenle mutlaka nitelikli kilit ve zincir kullanın; kırıp parçalayıcı hırsızlar bile bu tür kilitleri açmak için uzun süre uğraşmak zorunda kalırlar. Kilit ya da zinciri açmak için harcayacağı sürenin artması ise hırsızın yakalanma riskini artırır.
Motorunuzu ilave kilitlerle sabit bir nesneye bağlayın.
Bunun için uzun boyunlu asma kilitler ya da kilit ve zincir kombinasyonları kullanabilirsiniz. Motosikletinizi sabit bir nesneye bağlamanız iterek ya da taşınarak çalınmasını engelleyecektir. Profesyonel hırsızlar skateboard ya da motosiklet römorku ile iş yaptıkları için disk kilidiniz hiçbir işe yaramayacaktır.
Sabit bir nesneye seçenek olarak birden çok motoru uzun bir zincire bağlayabilirsiniz.
Bu işlemi yaparken en ağır motoru orta ayağa alın, diğerlerin bunun yanına yerleştirin ve aynı zincirle hepsini birbirine bağlayın.
Sarsıntıya duyarlı, basit, ama etkili alarm cihazları bazen motorlar ve üzerindeki yükler için oldukça etkili koruma sağlayabilir.
Gezilerinizde motorunuzdan fazla uzaklaşmayacaksanız, ama yine de motorunuzu görebilecek mesafede değilseniz bu tür cihazlar oldukça işinize yarayacaktır.
Alarm cihazı ve immobilizer hırsızlık eylemi başladıktan sonra devreye girer. Hırsızlık eylemin başlamasını ise nitelikli kilit ve zincirler engeller.
Motosikleti çalmak için uzunca bir süre uğraşılması gerektiğini gösteren kilit ve zincirler hırsızlığa karşı en önemli engeldir. Profesyonel hırsızlar kilide bakar bakmaz bununla uğraşmaya değip değmeyeceği konusunda karar verirler.
Profesyonel hırsızlar demir kesme makası ve testerelerin yanısıra birçok kilidi kolayca açabilecekleri özel aletler kullanır.
Silindir anahtarlara sahip birçok kilitler profesyonellerin bıyık altından gülümsemesine neden olur. Küçük bir özel anahtar yardımıyla bu kilitler kolayca açılır. Yani: Aman bu kilitlerden uzak durun!
Nitelikli güvenlik ürünlerinde high-tech malzeme ve nitelikli kilitleme sistemleri kullanılmalıdır!
Nitelikli güvenlik ürünleri uluslararası kabul gören test enstitülerinin onayını taşır. Hatta, Avrupa ülkelerinin bazılarında kasko yapılabilmesi için test edilmiş ilave kilitlerin kullanılması zorunludur. İsveç’te SSF, Fransa’da N, FFMC ya da SRF, Hollanda’da ART, Danimarka’da VAREFAKTA uluslararası kabul gören test kuruluşlarındandır. Bir ürünün ambalajı üzerinde bu kuruşların ne kadar fazla amblemi varsa, o ürünün o kadar güvenli olduğu söylenebilir.
Soğuktan gelen güç bazı kilitler için öldürücüdür!
Buz spreyi uygulanan bazı kalitesiz çelikler bir darbeyle paramparça olabilir. Buna karşın kaliteli ürünler buz spreyi saldırılarına karşı dayanıklıdır ve bu ambalajlarında belirtilir.
Motosikletinizde taşımadığınız en kaliteli kilit bile hırsızlığı önleyemez!
Çok nitelikli zincir ve kilit kombinasyonları artık arka ya da sırt çantanıza sığabilecek kadar esnek ve küçüktür. Bazı motosiklet modellerinde asma kilitlerin sele altına bağlanabileceği sistemler bulunmaktadır. Zincir ve kilitler çoğu zaman arka bagajlara da bağlanabilmektedir.
Dünya genelinde yeni, göze çarpan, optik olarak modifiye edilmiş, değerli olduğu ilk bakışta anlaşılan motorlar (Harley, Ducati gibi) hırsızların ilgisini çeker, ancak ilimizde bu motorlardan çok CG diye tabir edilen küçük, hafif motosikletler hırsızların daha çok ilgisini çekiyor. Bu tip motosikleti olanlar daha da dikkatli olmalı.

Tekerinize taş gelmesin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.