Bir söz vardır; “Hayatta ol da, istersen nal ile mıhın arasında ol”.

Yaşamanın ne kadar güzel ve bu dünyada uzun süre kalmanın insanlar için ne kadar önemli olduğunu anlatan bu sözden de anlaşılacağı gibi, insanoğlu, uzun süre hayatta kalmak ve yaşamak için bazı önlemler almayı da düşünmek zorunda kalıyor.

Yaş kemale ermiş,ihtiyarlık iyiden iyiye başlamış olsa da insanoğlu bu dünyadan gitmemek ve hayatını devam ettirmek adına uğraşlar veriyor.

90 yaşını geçmiş insan bile azıcık rahatsızlansa hemen doktor ister.

Neden?

Çünkü şu yalan dünya çok tatlı gelir insana.

Güzellik salonlarına, spor salonlarına ödenen para miktarını düşündüğümüz de insanların fiziki manada genç kalma, güzel görünme konusunda sarf ettiği maddi ve manevi gayreti küçümseyemeyiz.

Ama belli bir yaşa gelindikten ve organizmada yaşlanma başladıktan sonra işler hiçte öyle olmuyor tabiî ki.

Güzellik ve gençlik kaygısından çok hastalık dertleri ön plana çıkıyor.

Güzellik salonları yerine hastaneler ve doktorlar uğrak yeriniz oluyor.

Bütün bunlar, insanoğlunun çok tatlı bulduğu bu fani dünyadaki kalış sürecini uzatmak için yapılan çalışmalar ve sarf edilen özveriler oluyor tabiî ki.

Kendi kendinin doktoru olmak ve yaşam standardını ve kalitesini arttırmak adına bazı girişimler ve uygulamaları hayata geçirmek.

Mesela, Okuduğumda beğendiğim ve bu konu ile çok yakından ilgili olan Yaşam dergisindeki on öğüdü bu gün köşemde sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aslında şunu çok iyi biliyorum ki, birçok okurum;"bu da nerden çıktı, neden böyle bir konuyu seçti ki" diyecektir eminim.

Ama insanın duygusallaştığı anlar oluyor bazen.

Yaşam ile ilgili insanın yapması gerekenleri en iyi şekilde anlatan bu öğütleri okuyunca böyle bir yazı yazmayı ve bu öğütleri sizlerle paylaşmayı istedim.

İşte öğütler;

Nasıl Genç Kalınır ve sağlıklı olunur?

1.Yaş, kilo ve boy dâhil tüm işe yaramaz rakamları unut. Bırakın bunlara doktorlar üzülsün. Onlara bunun için para ödemiyor musun?

2. Sadece güler yüzlü arkadaşlarınla kal. Dırdır ve yakınmalar moralini düşürür. (eğer böyle biri isen bu durumu unutma!)

3. Öğrenmeyi sürdür. Bilgisayarlar, otomobiller hakkında, bahçecilik hatta her ne konuda olursa olsun daha çok şeyler öğren. Asla beynin tembel kalmasına izin verme. “Tembel bir zihin şeytanın atölyesidir." Ve şeytanın adı Alzheimer‘dir!

4. Basit şeylerden keyif al.

5. Sık sık kahkaha at. Yüksek sesle ve uzun uzun, nefesin tükenene kadar. Ve seni güldüren bir arkadaşın var ise onunla daha çok zaman geçir.

6. Gözyaşları aktığında: Üzül, dayan ve çekip git. Tüm yaşamında seninle olan sadece bir kişi vardır; o da kendin. YAŞA! Canlı olduğun sürece!

7. Etrafını sevdiklerinle kuşat: Ailen, ev hayvanları, hatıralar, müzik, bitkiler, hobiler ve daha ne varsa. Eviniz sizin sığınağınızdır.

8. Sağlığına şefkat göster: Eğer sağlığın iyi ise, onu koru, eğer düzensiz ise geliştir, eğer daha da kötü ise onun için elinden ne geliyorsa onu yap.

9. Sorumluluk ile seyahat etme. Şehre seyahat et, hatta yakın bir köye veya bir yabancı ülkeye fakat sorumlulukla değil.

10. Her fırsatta İnsanlara onları sevdiğini söyle. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.