Geçtiğimiz yıllarda insan sağlığı üzerinde yarattığı çok olumsuz etkileri tam olarak bilinip kabul görmediği için, pek ciddiye alınmayan sigara ve içkinin insan sağlığı üzerindeki büyük zararları, bugün artık Tıp Dünyasının yaptığı araştırmalar sonucu kesinlik kazandı. Ve bu iki kötü alışkanlığın insan yaşamında öldürücü bir etken olduğu kanıtlanmış oldu.

1-7 Mart tarihleri arasında bu alışkanlığı halen yaşamakta olan insanlar arasında farkındalık yaratarak, bu insanları kötü alışkanlıklarından uzaklaştırmak için, tüm yurdumuzda olduğu gibi şehrimizde de çeşitli vazgeçirici etkinlikler yapılıyor. Bu yazımda sigara, içki gibi zehirlerin insan vücuduna ve dolayısı ile de yaşamına yaptığı etkilerden bahsederek, onları bu konuda bilgilendirmeyi amaçladık. Bu nedenle sigaradan başlayarak bunların insan sağlığı ve yaşamı için zararlarını anlatmak istiyoruz.

SİGARANIN ZARARLARI

Sigarada 4000 çeşit zararlı madde bulunuyor. Ve bu yüzden her yıl yurdumuzda 100 binlerce insanımızı sigara içmeleri nedeniyle kaybediyoruz. Gırtlak ve beyin kanserinin % 99’u, beyin kanamalarının % 85’i, damar tıkanıklıklarının % 90’ı, akciğer kanserlerinin % 90’ı sigaradan meydana geliyor.

Sigaranın zararlarının dumanın akciğere ulaşmasından sonra değil, du daktan itibaren başlıyor. ‘’Dudak, dil, yanak, yutak, gırtlak kanserleri, diş eti hastalıkları, farenjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yoluyla ilgili hastalıklar, katarakt gibi patojenlerin gelişmesi için dumanın akciğerlere çekilmesi gerekmemektedir.  Hatta, sigarasını yakmayıp, sadece dudaklarının arasında tutanlar veya tütün çiğneyenlerde bile, dudak ve ağız içi kanserleri görülüyor. Bu bakımdan sigara kullanan hiç kimse güvende değil.’’

Üstelik sigara kullanımı, aile içinde ekonomik zararlara da neden oluyor.

*Bu gider, aile efradının eksik beslenmesine neden oluyor.

*Bu masrafla tiryaki; kendisine, Aile fertlerine ve kapalı yerlerde diğer insanlara hastalık ve bu yolla akla gelmedik tedavi masrafları yüklüyor.

*Tiryaki  erkek ve kadınlar doğan ve doğacak nesillere de, parasal hesabı yapılamayacak sayısız zararlar veriyor.

ALKOLÜN ZARARLARI

İnsanın bir santimetre küp kanında bir miligram alkol bulunması, alkol zehirlenmesinin bütün belirtileri için yeterli sayılıyor. Şayet bu miktar 4-5 miligrama kadar yükselirse, içen kimse komaya giriyor. Komaya her giren kurtulamaz. Alkol asla bir gıda değil. Alkol için söylenmiş güzel sözlere, reklamlara aldanmamalı. Alkol ilaç olmadığı gibi, alkollü içkiler iştah açıcı da değildir. Bilakis zamanla mide rahatsızlıklarına, iştahsızlıklara ve sindirim bozukluklarına neden olur. Alkolün nihai zararı akıl hastalıkları, felçler, kalp, karaciğer, böbrek ve damar hastalıkları, özürlü çocukları ve ölüm şeklinde olur. Alkolizmin tuzağı Bira’dır. İstatistiklere göre,  alkoliklerin % 80’i alkollü içki alışkanlığına bira ile başlıyorlar.

Birada bulunan nitozamin adlı madde Kansere sebep oluyor. Bira yapımında kullanılan Bira Mayası, alkol üreten bir maya türü olduğu için alkolsüz bira olmaz.

*Cinayetlerin % 5’i

*Boşanmaların % 80’i

*Irza tecavüzlerin % 50’si

*Trafik kazalarının % 70’i

*Aile içi şiddetin % 70’i

*Görevini terk edenlerin % 60’ı alkol yüzünden meydana gelmiştir.

İntihar olaylarında alkolün etkisi, içmeyenlere oranla 58 kat fazladır.

Alkol beyni % 17 oranında küçültmekte, bunun sonucu olarak da  çocuklara da aynen genetik olarak geçiyor.Bu etki kadında (Anne’de) 2 katından fazla. Alkol bağımlılığı muhakkak tedavi edilmeli. Alkolizmin tedavisi çok zor. Tedavi şartlarına uyulmadığı takdirde, imkansız olarak kabul ediliyor. İstatistikler; tedaviden sonra 2 yıl alkol kullanmama ihtimalinin % 5 ila % 10 olduğunu gösteriyor. Yegane kurtuluş ise hiç başlamamak. Bir kadeh alkollü içki içenin beyninde binlerce beyin hücresi ölüyor.

ALKOLÜN VERDİĞİ EKONOMİK ZARARLAR

Alkolün etkileri sadece kişisel olmamakta, ailesi toplumsal ve iş çevresi davranışlarından büyük zarar görmekte ve onlar da bu hastalığın daha fazla zarar vermesini engellemek için, yardımcı olmaya çalışmaktadır. Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, başta kalan çocuklar hepsi bu bedelin birer parçası.Alkolün yarattığı sorunları çözmeye yardımci olan kurumların masrafları milyarlarca lirayı buluyor.

SİGARA VE İÇKİNİN DİĞER ZARARLARI

Beyin ve merkezi sinir sisteminde:

Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı merkezi beyin ve sinir sistemi üzerinde gerçekleşiyor. Bu nedenle beynin mazrufu olan aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi dengeden,  normal yaşam ve davranışlarından da uzaklaştırır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.