31 Martta yapılacak mahalli seçimleri öncesi  propaganda   yapan iktidar partisine mensup partililerin  köylerde  siyaset yapmaları çok zor.

 Özellikle köylülere gidildiğinde  bir dokun bin ah işitiyorsun.

Tarımda kullanılan  girdi fiyatlarının katlanarak yükselmesi,bu arada  ürün fiyatlarının yerinde sayması üreticileri endişelendiriyor.

Geleceklerinden endişelileri olan köylüler siyasilere, özellikle  iktidar partisinin  temsilcilerine büyük  tepki gösteriyor. Bundan böyle siyasilerin vaatlerine inanmayacaklarını belirten köylüler ürettikleri ürünün maliyet hesabını  çok iyi yapıp kar ve zararını yaparak  siyasilerin önüne koyuyor.

Köylülerin ifadesine  göre.buğday kilo maliyeti  icarla olan yerlerde  dekar  maliyeti 430—440  lira, Kendi tarlası olduğu  zaman ise 330 lira civarında,  Yakıta bir yılda %40 zam geldi. Ürünlerde kullanılan kök boğaz ilaçlarının bayi maliyetine 120- 130  lira.  Bunu on dekar yere kullanıyorsunuz.. Bu ilaçlar bir yıl önce 45 lira civarındaydı.

Bu arada ot ilaçları geçen yıla göre iki kat arttı. 

Gübrede artış ise %80-90 dolayında 

Mazot fiyatları da %40 oranında yükseldi.   Hasat sezonunda 90 kuruş bir lira olan buğday  şimdi üreticinin elinde kalmadığı için 120-130 kuruşa yükseldi.

Bu arada sulama fiyatları da elektrik zamlandığı için  büyük artış gördü.

 Köylüler  bu ve benzer reçeteleri siyasilerin önüne koyuyor.

İktidar parti mensupları köylülere bu konuda  güvence vermede soruları yanıtlamada  zorlanıyorlar.

Buna hayvancılıkta yaşanan açmazı da ilave edildiğinde  köylülerin gelecek  endişeleri daha da artmış oluyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MESLEK KURULUŞLARI TALEPLERİNİ DUYURMALI

Mahalli seçimler öncesi meslek kuruluşlarımız belediye başkan adaylarına meslekleri ve Edirne konusunda taleplerini iletmeli. Adayların kendilerini ziyaretleri sırasında ikili görüşmelerde belki bu taleplerini iletmiş olabilirler.

Fakat, bunun kamuoyu ile paylaşılması basın kanalıyla  duyurulmasının  büyük yararı vardır. Böylece, mahalli yöneticiler görev aldıklarında verilen vaatlerin ne kadarının gerçekleşip gerçekleşmediğini görme, gerektiğinde hesap sorma imkanı olur.

Bugüne kadar hiçbir kuruluşumuzdan  belediye başkan adaylarından talepleri konusunda bir açıklamaya tanık olmadık.

Aslında , mahalli idarelerden meslek kuruluşların taleplerinin kamuoyuna duyurulması mahalli yönetimlerin  görevlerini daha dikkatli ve özenle yapmalarını sağlar.

Verdikleri sözleri yerine getirmedikleri zaman  sorumluluk altında kalacaklarını dikkate alırlar. Meslek kuruluş temsilcilerinin ve ada yöneticilerinin önerileri  mahalli yöneticiler için de yol gösterici olacaktır.

Böyle bir birlikteliğin sağlanmasıyla kentin sorunlarının çözümü daha da kolalaşmış olur. Ne yazık ki, Edirne’de böyle bir konsensüs sağlanamıyor.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALZEME GELDİ  YOLA Kİ DÖŞEYECEK

Mahalli seçimler öncesi tüm köylere yollara döşenmesi için kamyonlarca parke  taşlar verildi. Muhtarların talebi kadar  malzeme köy meydanına  getirildi.

Muhtarlar malzeme geldi  önemli olanın  bu parke taşların yollara döşenmesi olduğunu  bunun pahalıya mal olacağından yakınıyorlar.

Bunun için işi bilen bir ustanın gelmesi gerektiği, köylülerin bu işi yapamayacağı endişesini taşıyorlar.

Yapım maliyeti yüksek olduğu için  daha önce birçok köyde olduğu gibi  bu malzemelerin yolda bekleyeceği yollara döşemesinin gerçekleşmeyeceği kuşkusuz. Yollara parke taş döşenmesi ile köylülerin kış aylarında çamurdan kurtulacağı muhakkak.

Yalnız bunun için parke taşların yollara döşenmesi konusu sorun oluşturuyor. 

Köyün bütçesi uygun olan köyler bu işi yaptırabiliyor. Fakat bütçeleri az olan köyler yolların yapımı için devletten yardım bekliyor Bazı köylere Özel İdare bütçesinden yardım sağlandığı belirtiliyor.

Bu sağlanmadığı takdirde , yol yapılında  kullanılacak  taşlar bazı köylerde olduğu gibi  yollara döşenmeden evlerin önlerine taşınacak,Yollar yine  eski haliyle  kalacak.

--------------------------------------------------------------------------------------

YARIŞ ATIYMIŞ

Kocasının ceplerini karıştırmayı adet eden bir kadın  bir gün cebinde bir kartvizit bulur  üzerinde Alice ve 2466712  yazılıymış.

Akşam kocası eve geldiğinde öfkeyle  kartın kime ait olduğunu sorar.

Adam hiç umursamadan sakin sakin cevap verir:

Ay  Alice’yi mi kıskandın? Alice nedir bilmiyor musun?”

-“ Yo” der kadın

-“ Ayol ,Alice yaman bir yarış atıdır. Onun sayesinde birkaç yarışta  çok iyi para kazandım da…”

Kocasının bu sözü üzerine kadın özür diler ve  olay unutulur.

Aradan bir hafta geçer bir akşam yine evine döner, kapıyı açan karısını öper ve sorar:

-“ Ne var ne yok sevgilim beni arayan oldu mu.?

Kadın” Oldu” der:

-“ Ya kim aradı”

“Önemli değil, hani alice denilen bir yarış atı vardı ya, demin o telefon etti.”

ÖZLÜ SÖZ

Uzun süre devam eden  bir anlaşmazlık, her iki tarafın da haksız olduğunu gösterir.

VOLTAİRE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.