Uzunköprü ilçesinde belediye başkanı olan ve iki dönemde ilçede önemli işler başaran Enis İşbilen parti üst yöneticilerinin  gazabına uğradı ve  adaylık için yetki alamadı.

Uzunköprü’de   son ilçe seçimini kazanan  ilçe başkanı olan Özlem Becan daha sonra CHP Genel Merkezi tarafından   belediye başkan adayı olarak atandı.

Uzunköprü seçmeni bugüne kadar CHP’nin arkasından durup  yüksek oranda oy vermişse    bu belediye başkanı İşbilen’in belediyedeki  başarısından yaptığı hizmetlerden  kaynaklanmaktadır.

Yeni başkan adayının bu boşluğu dolduracak  seviyeye gelecek  mı o şüpheli.

Her ne kadar partililer adayına sahip çıkacak anlayışı genelde hakim gibi görülse de Uzunköprü’de seçimin CHP açısından torbada keklik  olduğunu iddia edemeyiz.

Bu arada Enis İşbilen’in haksızlığa uğramış olsa da  partisi aleyhine girişimde bulunmaması bir anlamda partisinin yanında olması ileriki yıllarda kendisine  avantaj sağlayacak yaptığı hizmetler daha iyi anlaşılacaktır. Diyebilirim ki, Uzunköprü’de CHP’nin işi zannedildiği gibi kolay olmayacak. Aldığım duyumlar bu doğrultuda. Bu ilçede AK Partinin dezavantajı ülkede devam eden ekonomik açmaz.Bunun seçimlerde iktidar partisine oy kaybettireceği anlayışı seçmenlerde hakim.

--------------------------

KEŞAN’DAKİ DURUMA GELİNCE

Keşan’daki seçime gelince orada da durum Uzunköprü  benzer özellik taşıyor.

İlçede  bir dönem daha hizmet etmeye hazırlanan Mehmet Özcan’ın yerine Şenol Yalı aday olarak  atandı. Orada da yine üst yönetimlerin alengirli oyunları etkili olduğu yolunda söylentiler var.

Mehmet Özcan CHP’li  ilçe belediyeleri arasında  en çok alt yapı hizmeti yapan belediye başkanı olarak biliniyor.

Özcan, belediye binasını yeni binasına taşıdı,  belediyenin tüm  hizmet birimlerini bir araya getirdi.

Bu arada alt yapıda büyük  atılım yaptı.

Bunlar kıt imkanlarla  kaynak bularak yapılan  azımsanacak hizmetler değil.

Tüm bu hizmetlerine karşın Mehmet Özcan’a yetki verilmedi.

Keşan  CHP  belediye başkan adayı Yalı’nın   karşısında bu kez  AK Parti’den çok güçlü bir aday var. Mustafa Helvacıoğlu politikayı,  Keşan’ın  sorunlarını çok  iyi biliyor Keşan Ticaret Odası Başkanlığı yaptı.  CHP’nin  yeni adayı onun karşısında halka  kendisini nasıl kabul ettirecek  o konuda endişeler var.

Diyebilirim ki Keşan belediye başkanlığı seçimi de Uzunköprü seçimi gibi çetin geçecek.

Bu arada Belediye Başkanı Mehmet Özcan özverili davranıp   yeni belediye başkanının arkasında olduğunu desteklediğini açıklaması  takdire değer.

Parti Genel Merkez daha sonraki yıllarda Özcan’ın bu fedakarlığını değerlendireceğini umuyorum.

Her şeye rağmen CHP’de partililer her türlü kırgınlığa karşın   partilerine sahip çıkarsa bu ilçelerde seçimi kazanır.  Sosyal demokratlar birbirine kızsa da seçim zamanı geldiğinde her zaman partisine sahip  çıkar, adaylara kızmış olsalar da  partisine oy verir. Eğer bu sağlanamazsa CHP’de durum tehlikeye girer.

----------------------------------------------------------------------------

HAKKI DEĞİL Mİ?

Anadolu illerinde ve çevre illerimizde binlerce işçinin çalıştığı işyerlerini görünce Edirneli olarak kıskanmamak elde değil.

Bir bölgede açılan istihdam yaratacak işyerleri o yörenin kalkınmasında ekonomik bakımından gelişmesinde en önemli etkendir.

Bunun en güzel örneğini biz daha önceki yıllarda yaşadık. Edirne’de fabrikaların açılması için sağlanan kolaylıklar sonucu kentimizde Kapıkule yolu çevresi ve Havsa yolu kenarında binlerce işçinin çalışacağı işyerleri açılmıştı.

O dönemde işyerlerinde çalışanlarla birlikte ailelerinin, esnafların da yüzleri gülüyordu. İşyerlerinde çalışan gençler kendi imkanlarıyla ailelerine gelir sağladıkları gibi kız, erkek bekar gençler birbiri ile tanışarak yuva kuruyorlardı. Fabrika arkadaşlığı ile evlenen yüzlerce gencimiz oldu.

O dönemde insanlarımızın yüzleri gülüyordu fabrikalardan elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlıyorlardı. Sendikaların aktif olması nedeniyle çalışanlar haklarını alabiliyorlardı. O yıllarda başka illere göç yoktu. O bir yana başka il ve ilçelerden Edirne göç alıyordu.

 Bugün o yıllarda fabrikada çalışıp bugün emekliliği yaşayan binlerce insanımız var.

Ne yazık ki o sanayi kuruluşlarımızın bir bölümü bugün yok, var olanlar ise düşük kapasite ile çalışıyor. Çalışanların büyük bölümü asgari ücrete talim ediyor. Edirne’de nüfusun da artmasıyla Edirne’de iş bulamayan gençlerimiz iş bulma vadi ile sanayi bölgelerine göç ettiler.

Kentimizde küçük işyerlerinde görev yapanların büyük bölümünün sosyal güvenceleri işveren “ işine son verdim” dediğinde hiçbir hak iddia etmeksizin işinden ayrılıyor.

Kentimizin en büyük sorunu istihdam sorunudur. İş bu zamana kadar aslanın ağzında deniyordu, şimdi ise ağzından boğazına gitti. İş bulabilmek çok zor.

Bölgemizde yanlış politika yüzünden tarımda geçimin zorlaşması tarım alanlarının miras yoluyla bölünmeleri nedeniyle tarımda geçim zora girdi.

Bu durum tarımda geçinemeyen gençleri göçe zorluyor.  Bazı gençler köylerinde evlenme imkânı bulamadıkları için fabrikalara gidiyor, oralarda evlenip yuva kuruyorlar.

Köylerden gençlerin göç etmesi köyleri ıssız hale getirdi. Köylere gittiğinizde sadece yaşlıları görüyorsunuz. Kahvelerde onlar birbiri ile dertleşiyor.

Ancak, dini bayram günlerinde gençler köye gelip yaşlıların elini öpüyor.  Yaşı ilerlemiş köylüler bir cenaze olduğunda kaldıracak ve mezarı kazacak insan bulunamadığından yakındılar. Gençler olmadığı için tarlalar sürülüp ekilemiyor ya da icara veriliyor.

Köylerde gençler olmayınca neşesi kalmıyor. Bakıyoruz göç nedeniyle evler harabe haline gelmiş bağ ve bahçeler bakımsız.

Onun için başta siyasilerimiz olmak üzere bölgemize istihdam yaratmak için gayret göstermeli. Fabrika bacası olmayan yerlerde kalkınmanın olamayacağı bilinci ile hareket ederek ilimize istihdam yaratacak girişimlerde bulunmalı bunu el birliği ile yapmalı.

Buna tüm kitle örgütleri odalar da destek vermeli. Eğer bu sağlanamazsa  bölgemizde tarlaların  satılması sürecek Bu arada siyasilerin bölgedeki etkinlikleri de  son bulacak  haberleri ola….

-------------------------------

 ÖZLÜ SÖZ

Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok.

Nice elbise gördüm içinde insan yok.

Mevlana

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.