İnsan ve Kişisel Gelişimi insanı diğer insanlardan farklı kılan, kültürlü olarak sergilenen, insana özgü özelliklerin bütünü olarak nitelendiriliyor.

Kişilik gelişimi, insanın sosyal ve fiziksel çevresi içinde tutarlı olarak gösterdiği kişilik özelliklerinin gelişimi olarak kabul görüyor.

KİŞİLİK GELİŞİMİ

*Kişilik gelişiminde doğrudan gelen; genlerle, ana ve babalardan çocuklara geçen özelliklerle, çevresel etmenler etkili oluyor.

KİŞİLİĞİN YAPISI ÖRGÜTLENMESİ VE GELİŞİMİNE AİT KURUMSAL YAKLAŞIMLARI

Bunu üç kategoride toplamak mümkün.

*Topoğrafik kişilik kuramı

*Psikoseksüel Gelişim Kuramı

TOPOĞRAFİK GELİLİŞİM KURAMI

Bu kuram insanın bilişsel etkinlikleriyle ilişkili olup, insan davranışlarının bilinçten öte, bilinen altı ile ilişkili olduğunu vurgular.

*Uzmanlar, insanın çeşitli bilişsel etkinliklerinin bilince uzaklıklarını belirlemeyi amaçlamış ve bilişsel içeriklerinin belirli bitiş bölgelerinde bulunduğunu söylerler.

TOPOĞRAFİK KİŞİLİK KURAMI

-Bilinç: İnsanın herhangi bir anda farkında olduğu yaşantılarının bulunduğu bölgedir.

-Bilinç Öncesi: İnsanın ancak dikkatini zorlayarak, hatırlayabildiği yaşantılarının bulunduğu bölgedir.

-Bilinç Dışı: İnsanın farkında olmadığı, dikkatini zorlasa bile, bilince çıkaramadığı, hatırlayamadığı olayların barındığı bölgedir.

YAPISAL KİŞİLİK KURAMI

-Uzmanlar topoğrafik kuramın bazı hastalarda yeterli olmadığından hareketle, yeni bir kişilik, yeni bir kişilik modeli daha geliştirdi.

-Bu modele göre kişilik, İd, ego, süper ego’da oluşuyor.

-Kişiliğin bu üç sistemi sürekli olarak birbirleriyle etkileşerek insanın davranışlarını yönlendiriyor.

YAPISAL KİŞİLİK KURAMI

-İd: Kişiliğin ilkel yönünü oluşturuyor. Daima Haz ilkesine göre hareket ediyor. Gerçek dışı ve mantık dışı isteklerle, insanın içsel dürtülerinin her ne pahasına olursa olsun, derhal doyurulması doğrultusunda bir işlevde bulunuyor.

-Yine uzmanlara göre; yaşamın ilk günlerinde büsbütün İd’den oluşan ilkel yapı ayrımlaşarak, ego  ve süper ego’yu oluşturuyor.

YAPISAL KİŞİLİK KURAMI

-Ego : Kişilik yapısının gerçeklik ilkesine göre hareket eden ve kısmen de olsa bilinçli olan bölümü sayılıyor.

-Kişiliğin İdare Meclisi gibi davranır.

-Ego gerçekliğin sınırlarının zorlanmadan insanın içsel dürtülerinden kaynaklanan ihtiyaçlarının uygun bir şekilde nasıl karşılanacağını belirler.

-Bireyin başını derde sokmayacak çözüm önerilerini arar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.