Millet ve devlet olarak ulusal kahramanlarımızı anımsamak ve anılarla da olsa onları yaşatmak görev ve sorumluluğumuz vardır.

O ulusal kahramanlar hiç tartışmasız Aziz Türk Milletini birbirine bağlayan en güçlü ortak değerlerinden birisidir.

Hiç tartışmasız Aziz Türk Milletinin en büyük ulusal kahramanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ten sonra en büyük ulusal kahramanımız olarak İsmet İNÖNÜ adını, gönül rahatlığı ile yazabiliriz.

Çünkü İsmet İNÖNÜ; Büyük ATATÜRK’ün en yakın silah arkadaşıdır ve sivil yaşamda da en yakın ve güvendiği dostudur.

İsmet İNÖNÜ Kurtuluş Savaşımızda Batı Cepheleri Komutanıyken kazandığı Birinci ve İkinci İnönü muharebelerinin muzaffer komutanıdır.

İsmet İNÖNÜ bu zaferlerinden sonra Gazi Mustafa Kemal’in kendisine çektiği şu telgraf metni ile aziz Türk Milletinin kahramanlık tarihine kazınmıştır.

Telgraf  metnini geliniz hep birlikte okuyalım ve unutmamak için göreceğimiz bir yere not edelim:

BATI CEPHESİ KOMUTANI VE GENELKURMAY BAŞKANI İSMET PAŞA'YA

01.04.1921

"Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Muharebelerinde yüklendiğiniz vazife kadar ağır bir vazife yüklenmiş komutanlar enderdir. Milletimizin bağımsızlığı ve hayatı, dahiyane idareniz altında şerefle vazifelerini gören komuta ve silah arkadaşlarınızın kalp ve hamiyetine büyük güvenle dayanıyordu. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin ters giden talihini de yendiniz. İstila altındaki bedbaht topraklarımızla beraber bütün vatan, bugün en uzak köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istila hırsı, azim ve hamiyetinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu.

Adınızı, tarihin iftihar kitabesine kaydeden ve bütün milleti hakkınızda ebedi minnet ve şükrana sevk eden büyük gaza ve zaferinizi tebrik ederken, üstünde durduğunuz tepenin size binlerce düşman ölüleriyle dolu bir şeref meydanı seyrettirdiği kadar, milletimiz ve kendiniz için yükselme pırıltısı ile dolu bir geleceğin ufkuna da baktığını ve hakim olduğunu söylemek isterim."

Mustafa Kemal

TBMM Başkanı

Büyük Atatürk’ün böylesine takdirine erişmiş olan İsmet İNÖNÜ 25 Aralık 1973’te Yüce Allah’ın rahmetine ermiştir.

Ben arzu ederim ki bu büyük kahraman tarihte ki büyük hizmetlerine yakışır şekilde ülke genelinde düzenlenecek törenlerle anılsın ve genç kuşaklara tanıtılsın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.