Bölgemizde her 6 Mayıs günü   Kakava şenlikleri yapılıyor.Hıdrellez gününe rastlayan bu günde başka bölgelerde de benzer şenlikler yapılsa da Edirne’de olduğu kadar halktan  ilgi görmezdi.

Bu asırlar boy devam eden etkinliğe en çok roman vatandaşlarımız sahip çıkıyor. Onlar bu bayrama sergiledikleri oyunlarıyla  ayrı bir renk katardı.

Roman vatandaşlarımız birbirinden güzel oyunları, erken saatte nehir kenarına gelip Tunca’da elinin yüzünü yıkayıp eğlencelerine orada da devam etmeleri halktan büyük ilgi görür. 6 Mayıs Hıdrellez günü akşamı her yıl Kırkpınar alanında Kakava ateşi yakılırdı.Bu sırada renk renk elbiseleriyle  roman kızları kıvrak oyun havaları ile  buradaki eğlencelere ayrı bir güzellik katardı.Resmi kuruluşların ve Belediyenin de bu etkinliğe  sahip çıkması  ile  Kakava uluslararası ilgi görüyor.O an geldiğinde Sarayiçi’nde on binlerce kişi ulusal ve uluslararası meyde buruluş temsilcileri bu şenlikleri izliyordu.Başta mülki yöneticiler ve Belediye başkanı,siyasi parti temsilcileri  olmak üzere ateşin üzerinden atlanıyordu.

Buradaki eğlenceler geç vakte kadar devam ediyordu.Bu geleneğe vatandaşlar da uygun olan yerlerde ateş yakıp üzerinden atlayarak sürdürüyorlardı. Böylece baharın güzellik ve bereketi kutlanıyordu…

Bu  güzel Kakava kutlamaları artik geride kaldı.Bu ölümcül hastalık korkusu ile bölgemize has birçok etkinlik gibi Kakava şenlikleri çeşitli  ,hıdrellez geleneği sürdürülemiyor.

Tıpkı Kırkpınar güreşleri gibi o da korona engeline takıldı.Yine kısıtlı imkanlarla da olsa insanlarımız bu bölge ile bütünleşen  geleneği kendi  dar imkanlarıyla kutluyor.

------------------

DOĞAL GAZ ZAMMI OTOMATİĞE BAĞLANDI

Evlerimizin en önemli ihtiyacı olan elektrik ve doğalgaz zam  almada  liderliği bırakmıyor.Avrupa ülkelerinde bizdekinin yarı fiyatı ile satılan doğalgaz dur durak bilmeden zamlanıyor.

Doğalgaz iki yıl içinde %40 oranında zam görmüş.özellikle dar gelirli vatandaşların bütçesini sarsan bu zamlar her ay tekrarlanıp  olağan hale getiriliyor.Halkın gelirinde artış olmadığı halde tüketeceği ürünlerin fiyatları almış başını gidiyor.Fatura ödeme rakamları her ay artış gösteriyor.

--------------

ELEKTRİK FATURALARI DA TOPLUMUN EN BÜYÜK ÇİLESİ

Doğalgaz fiyatı gibi ona bağlı olan elektrik faturaları da zamdan nasibini alıyor.Halkın bu konuda tepkisi dikkate alınmıyor.İsminin başında Türkiye olsa da bu kurum halkın yararı yerine kendi yararını düşünüyor.Bir önceki yılın elektrik faturaları ile bugünkü faturaları karşılaştırdığınızda farkın nerden nereye geldiğini görürsünüz.Halkın gelirleri yerinde sayarken tükettiği ürünler zam üzerine zam görüyor .Bu  sürekli  zamlar halkımızda bağışıklık kazandırdı .Ne gelirse kabulleniliyor.Televizyonlara yansıyan cılız tepkiler zamların önlenmesi konusuna fayda getirmiyor.

-------------

KISSADAN HİSSE.

Bir ülkeyi idare eden padişah, bütçe açıklarını kapatmak için sürekli zam yoluna gidiyormuş.

Zam yaptığı zaman halkın tepkisini görmek için adamlarını  halkın arasına gönderip toplumun zammı nasıl karşıladığına bakarmış. Halkın “Biz zamlara katlanamıyoruz geçim gücümüz kalmadı “diye halkın tepkisine aldırmadan bir biri ardına zam yapıyormuş.Bir gün yine zam yaptığında adamlarını yine halkın arasına göndermiş.Bakmışlar ki halk zamma tepki gösreceğine sokaklarda oynayıp göbek atıyor.

Bu durumu  adamlar padişaha  iletmiş..Halkın bu defa  pür neşe eğlendiğini söylemişler.Bunun üzerine padişah “aman zamları durdurun” kararı vermiş.

Yoksa toplum bu hale mi geliyor?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.