Edirne’nin geleneksel ritüelleri arasına girmiş, Avrupa’daki karnavallar gibi eğlence, sosyalleşme, gelenekleri geleceğe taşıma gibi birçok unsuru ile coğrafya kültürüne katkı sağlayan Kakava bu yıl ateşi yanmasına rağmen sönüktü.

Edirne Belediyesi tarafından görüntüleri yayınlanan (Eski başarılı gazetecilerden arkadaşımız Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürü, Selim Bilginkaya’ya teşekkürler) etkinlikte Vali Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Çeri Başı Fikri Ocak tarafından Sarayiçinde yakılan ateş sonrasında konuşmaları izledik.

Görüntüleri izlerken adeta yüreğim yandı.

Gözlerim renkli kıyafetler içinde, dokuz sekizlik nameler eşliğinde göbek atan Edirneliler ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bu şenlik için gelenlerin eğlenmeleri ve mahşeri kalabalık gözlerimin önünden geçti.

Her yıl üzerine katarak gelişen ve tüm Türkiye’den ilgi gören Kakava Şenlikleri için turizm firmalarınca Edirne turu düzenlenir, otellerde yer kalmaz, restoran, köfteci, ciğercilerde yoğunluk yaşanırdı.

Bu yıl sessizlik hakim, heyecanı ve coşkusu olmayan bir Kakava yaşandı.

2-3 davulcu ve zurnacının kısa namelerini duyduk. ‘’Nerede o coşku, ne zaman normalleşeceğiz?’’ dedirtti.

Eh korona sen neler açtın başımıza.

Ancak, kim akıl ettiyse geleneği sürdürme anlamında Kakava Ateşi’nin yakılması çok isabetli olmuş.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin nasıl ve ne şartlarda yapılacağı sorusu da aklıma gelmedi değil.

Bakalım o tarihe kadar normalleşme süresinde ne adımlar atılacak?

Sıkıntılı günler geçmişteki günlerin kıymetini anlamamızı sağlarken, gelecek için de umut oldu.

Gürkan, ateşi yaktıktan sonra bu geleneği 1400 yıldır Roman vatandaşların kutladığını hatırlatarak, sağlık koşullarına bağlı olarak ve geleneği de yaşatmak üzere böyle bir karar aldıklarını, geleneği kesmemek üzere ateşi yaktıklarını bildirdi.

Tekrar ifade edeyim; çok isabetli olmuş.

RECEP HOCAYI KIZDIRMAYIN

Bu arada dikkatimden kaçmadı; ateşin yakılması için harekete geçen üçlüyü görüntülemek isteyen basın mensubu arkadaşlarımızın iyi yer edinme gayretini gören Recep Gürkan, hemen devreye girdi.

Gürkan, hocalığını hatırlayarak, baktı ortalık gazeteci ve görevli kaynıyor. Duruma müdahil oldu. 

 ‘’Bir dakika, bir dakika arkadaşlar. Şöyle gelirmisin. Şu tarafa, şu tarafa. Bir şey söyleyeceğim. Biz 3 kişi yakacağız diye anons ettik’’ diyerek, arkada bulunanları gösterip’’ Çekmeyin onları’’ dedi. Arkada bulunanları da uzaklaştırdı.

Evet maske vardı ancak son ayların moda terimi sosyal mesafe yoktu.                                              

Gürkan’ın, durumu fark ederek, müdahalede bulunması yerindeydi.

Gazeteci arkadaşlarımız görev yapmanın telaşı içinde fedakarca hareket ediyor. Ancak sosyal mesafe kuralını mutlaka uygulayalım. Daha yapılacak çok haber ve çekilecek çok fotoğraf ve görüntü var. Sağlığınız her şeyden önde…

Belediye ve diğer görevlilerde sosyal mesafe kuralını unutmamalı…

VAKA SAYISI DÜŞÜYOR

Edirne Valisi Canalp, ateş yakılması sonrasındaki konuşmasında son 1 haftada 4 vaka olduğunu ve son 2 günde vaka olmadığını açıkladı.

Taburcu olanların sayısının da arttığını ve korona ile mücadelede Edirne’de başarılı olunduğunun altını çizdi.

Bir önceki yazımda vakaların iyice azaldığını, bazı günler sıfır, bazı günler ise 1-2 vaka olduğunu belirtmiştim.

İnşallah hiç vakanın yaşanmadığı günlere az kaldı.

Alınan haberler aynı şekilde.

Tedavide sağlanan başarı için tüm sağlık çalışanlarına minnettarız.

BERBER VE KUAFÖRLER İLE AVM’LER AÇILIYOR

Gerekli temizlik koşullarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi koşuluyla, berber, kuaför, ve güzellik salonları 11 Mayıs Pazartesi günü açılacak.

Aynı şekilde, AVM’ler de Sağlık Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uyulması şartıyla 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek. Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla hizmete açılabilecek.

BELEDİYE DEZENFEKTE EDECEK

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan merkez ilçedeki berber ve kuaför olarak faaliyet gösteren yaklaşık 400 işyerinin 8 - 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde dezenfekte edileceğini söyledi.

Bu şartlara rağmen vatandaşların berber ve kuaförlere gitmek için her hangi bir tedirginlik yaşayıp-yaşamayacakları merakla bekleniyor.

Bilindiği üzere berberler ve kuaförler kendi dezenfektanlarını yapmak bakımından da hükümlü bulunuyorlar. Kullandıkları aletlerin normal zamanlarda bile iyi dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Sakal traşı yapılmaması sadece saç traşı uygulaması, randevulu olarak hizmet verme, işyerinin içindeki müşterilerin sosyal mesafe kuralına uygun oturtulmaları gibi önemli unsurların iyi denetlenmesi de gerekiyor.

Bakalım berber ve kuaförlerdeki normalleşmeye bilinçli olarak nitelediğimiz Edirneliler ne kadar uyacak?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.