Biz Trakyalılar  maalesef birbirimizin kuyusunu kazmada  yaşı halindeyiz. Birbirini çekememek, onun kuyusunu kazmakta üzerimize yok. bizler adeta genel kanı olarak yayılmak istenen “ Trakyalılar  adam olmaz tutarsız birbirini çekemeyen insanlardır” sözünü geçerli kılmak için yarışıyoruz.

Bir şeyin önemi ancak kaybedildiğinde daha iyi anlaşılıyor. Bu tavrımız  sonucu elimizin altından birçok değerimiz kayboluyor. Tarlalarımız gidiyor. Köylerde geçimini sağlayamayan köylülerimiz sanayi bölgelerine gç ediyor. Trakya’nın güzelliklerini sağlayan beşeri yapısı değişime uğruyor. Saraçlar Caddesine bakınız kaç tane Edirne kökenli var. bunu olaylara bölgesel olarak yaklaşan biri olarak değerlendirmiyorum. Bizler güzelliklerimizin bölgemizin kıymetini bilemiyoruz. Aslına bakılırsa  Trakya insanının diğer bölgelere bakıldığında  daha çağdaş  yasalarla sorunu olmayan  yasalara saygılı  yeniliklere açık  herkesin örnek gösterdiği insanlardır. Siyasiler mikrofonu eline aldığında bizlere bu yönümüzle değerlendirirler. Buralarda kan davasına  toplumu huzursuz edecek olaylara rastlayamazsınız.  Trakyalıların bu yapıları nedeniyle  Bölgemizdeki üniversitelerde öğrenci sayısı gittikçe artıyor. Orta Anadolulu  Bir veliye bunun nedenini sorduğumda” kardeş oğlum buradaki üniversite okuduğu zaman gözüm arkada kalmıyor.huzurlu oluyorum. Bir oğlu bir başka üniversite okudu  buradaki huzuru göremedim. O nedenle  başka illerde okuması yerine Edirne’de okumasını tercih ettik. Edirneliler bu güzel kentin kıymetini bilmeli. Ülkemizde böyle huzurlu kentlerin sayısı gün geçtikçe azalıyor.bunu unutmayın?” Valinin bu değerlendirmesine hak vermemek mümkün mü?

Onun için tıpkı deryada yaşayan fakat deryanın kıymetini bilmeyen balık görüntüsünden kurtulmalıyız. Edirne’nin güzelliklerine  sahip çıkmalıyız. Bu kentin değeri  bir başka ilde yaşadığınız zaman daha iyi anlaşılıyor.Bu kentin güzelliklerini  hangi ilde bulabilirsiniz. Tarihi değerleri bir yana kentimizin huzuru ve onu tamamlayan insan yapısını bir başka ilde  bir arada görmek mümkün değil. Onun iin birbirimizi çekiştirme yönetimleri yerli yersiz karalama yerine aramızdaki sevgi bağlarını güçlendirmeliyiz. Yoksa Edirne güzelliklerinden yararlanmak için pusuda bekleyenlerin olduğunu unutmayalım. Bu gerçekleşmesi halinde bizler burada  Kızılderililerin durumuna düşeriz.Onun için aman dikkat diyorum.

MİLLETLE ALAY ETMEYİN

Marrketlerde fiyat etiketlerine bakıyorsunuz  şu kadar lira ve doksan dokuz kuruş. Bir sonraki fiyatı belirtmemek için bir kuruş altında fiyat yazarak halkın gözünü boyamak istiyorlar. Bu resmen insanın aklı ile alay etmek anlamına gelmiyor mu?

  Peki  o fiyat yazan ürünü satın aldığınızda geri kalan bir kuruş size veriliyor mu? Kuşkusuz verilmiyor. İnanlarımız onu isteme gereği duymuyor. Bu bir kuruşların on binlercesinin birikmesi yazılan fiyata göre o kuruma haksız kazanç olmuyor mu?

 Böyle halkın gözünü boyayan  uygulamalar hiç hoş değil.

-------------------------

BİR DE  İNDİRİM SAGSATASI

 Mevsim sonlarında  bakıyorsunuz %50 indirim etiketlerini görüyorsunuz.  Bir ününde  bu oranda ndirim yapması  daha öce sattığı fiyatla halkı kazıkladığı anlamına gelmez mi. Bu arada makul fiyat indirimi yapanları tenzih ederim. Yalnız böyle yüksek oranda indirim yapanlar incelendiğinde önce fiyatları bindirdiği daha sonra da sözde indirim yaptığına tanık olursunuz. Bu da müşterilerin gözünü boyamak için bir başka ticari numara.

-------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

Osmanlı ilk dış borcu   1854 yılında yapılan Kırım Savaşından sonra aldı. Osmanlı bu borcunu ödeyemedi. 1875 yılında Osmanlı padişahı Abdülaziz Memorandum yayınladı. Osmanlı Devletinden alacaklı ülkeler Düyun0u Umumiye oluşturup devletin gelirlerine el koydular. Osmanlı padişahı Genç Osman, 3. Selim ülkenin kötü gidişini gördü. Gereciler tarafından katledildiler. 2. Mahmut bu zorluklar karşısında felç geçirip kahrında öldü. Ulemalar ülkedeki yeniliğe karşı çıktı Okul sıralarında okuyan çocuklar, ayaklarının yere basmadığı bu nedenle günah işlediği  gereçte gösterilip sıralar kaldırıldı. Öğrenciler  Sıralarda bağdaş kurarak oturdu.

KARAGÜMRÜK ADI NEREDEN GELİYOR

 Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet  İstanbul’u aldığında buranın halkı farklı gruplarda oluşuyordu.. Fatih,  Karagümrük semtinde oturan halktan  gümrük bedelini almak amacıyla “ Kara Mahmut” adında bir komutanını  gümrük toplamak amacıyla görevlendirdi. Bu kişinin adı nedeniyle bu semtin adı Karagümrük olarak  kaldı..

ATATÜRK’ÜN VASİYETİ

 Atatürk vasatinin birinde “ Ben halkıma manevi miras olarak  hiç bir doğma hiç bir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi  mirasım , bilim ve akıldır.

 Günümüzde zaman süratle ilerlemektedir. Milletlerin , toplumların  kişilerin, mutluluk ve mutsuzluk anlayışları dahi değişime uğruyor. Böyle bir dünyada asla  değişmeyerek, hükümler getirildiğini iddi etmek , aklın ve bilimin gelişmesini inkar etmek anlamına gelir. Benim Türk Milleti için  yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel eksen üzerinde  akıl ve bilimin rehberliğini  kabul ederlerse  manevi mirasçılarım olurlar.

     M kemal ATATÜRK

Kaynak:M.E Bakanı  Dr Reşit Galip’in sorusuna  yanıtı.

TARİHTE  DEVE HİKAYESİ

Muaviye’nin hükümdar olduğu Şam’a Irak’tan Hz. Ali taraftarı bir tüccar gelmiş.

Refakatinde dişi bir deve varmış.

Şamlı bir düzenbaz tüccarın devesine el koymuş ve “Bu deve benim kaybolan erkek devem” demiş

Iraklı, “Aman efendim bu devenin sahibi benim. Ayrıca bu deve erkek değil dişidir,

Bir yanlışlık olmalı. Lütfen onu iade ediniz” diye izah etmeye çalışmış. Ama düzenbaz Şamlıyı ikna edememiş Askerler gelmiş ve olaya el koymuş. Deve ile birlikte her ikisini ” Muaviye’ye götürmüş. Muaviye her iki tarafı dinlemiş, deveyi tetkik etmiş ardından; “bu deve erkek ve Şamlının” demiş.

Ardından, “herkes çıksın sadece Ali’nin taraftarı bu Iraklı kalsın” diye emir vermiş.

Herkes çekildikten sonra Muaviye Iraklının yüzüne  aşağılarcasına  şöyle bir bakmış ve ”Devenin dişi ve senin olduğunu ben dâhil burada olan herkes biliyor.

Git Ali’ye söyle; ‘Muaviye, dişi deve erkektir, erkek deve dişidir dediğinde bunu tasdik edecek on binlerce taraftara sahiptir.

Cüzdan için ölmeye hazır yüz binleri vardır.’ Demiş.

ÖZLÜ SÖZ

Herkes aynı şeyi düşünüyorsa hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir

Walter Lipmann.

FIKRA

HIRSIZI GÖREN KÖPEK  HAVLAR

Bir toplantı anında kürsüye çıkan bir hatip konuşma yapıyor.

Kendisini dinleyenler arasında kısa sürede gayri meşru yollardan zengin olan  büyük servet sahibi olan bir siyasetçi de var.

Konuşmacı bu tür kişileri eleştiriyor.

Herkes hatibin konuşmasını can kulağı ile izlerken, onu çekemeyen, konuşmasına tepkg gösteren siyasetçi  ayağa kalkıp konuşmacıya:

"Ne havlayıp duruyorsun be adam” diye bağırır.

Hatip hiç istifini bozmadan :
-“ Ne yapayım, hırsızı gören köpek havlar” diye yanıt verir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.