Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi Pazar günü sona erdi. Her parti bu seçimde boyunun ölçüsünü aldı. Bu seçimde iktidar partisi AK Parti bir kez daha oyunu kurallarına göre oynayıp yine seçimin galibi oldu. AK Parti milletvekilliğinde çoğunluğu almasa da MHP’nin desteğiyle millet Meclisinde çoğunluğu sağlayabiliyor.  Bakarsınız ilerdeki tarihlerde kendilerine başka destekçilerde çıkabilir.
 Burada en çok konuşulması gereken partiler CHP ile yeni umut olması beklenen, toplumda öyle intiba yaratan Saadet Partisi oldu.
Bu seçimde Ana Muhalefet Partisi CHP Edirne dâhil ve büyük illerde ve başarılı olduğu bölgelerde isteği sonucu alamadı.
Bu Başarsızlığı için kılıf aramasın hiçbir nedene bağlamasın. Bu başarısızlıkta partinin üst yönetiminden en alt örgütlerine kadar alınan sonuçları dikkate alarak şapkalarını önüne koyup düşünmeleri politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekir. 
 CHP bugüne kadar Uyguladıkların siyasi yöntemle başarılı olamıyorlar: sosyal demokratların kalesi olarak bilinen Edirne’de de başarı elde edemediler. Bu partinin yeniden örgütlenmeye siyasi yöntemini gözden geçirmeye ihtiyacı var. Bugüne kadar olduğu gibi Bildik söylemlerin altına sığınarak başarı kazanılamıyor.
Bunu daha önce yapılan seçimlerde öğrendiler. Aynı taktiği uygulamaları nedeniyle bir arpa boyu yol alamadılar. Yok, efendim medya kuruluşları desteklememiş. O zaman sizin içinizde bir veya birkaç medya kurumunu ayakta tutacak sermayedar yok mu?
BİR MEDYA AÇACAK GÜÇLERİ YOK MU?
Parti lehine yayın yapan bir medya dahi son zamanlarda çatlak ses çıkarmaya başladı, partide ikilik yarattı. Bu yapıda olup ve medyada sesini duyuramayan bir partinin günümüzde başarılı olması mümkün değildir. 
Bir kanaldan televizyon seyredip onu ülke geneliyle mukayese etmek veya miting meydanlara toplanan halkı başarıda kıstas saymak aldatıcı oluyor. 
CHP bunu miting yaptığı illerde gördü ve yanıldı. Halka her zaman doğru söylemek yeterli olmuyor.Özellikle halkın ilgisini çekmeyen konuları halka duyurup oy almak mümkün değil,.Bu parti mensuplarının Tüm kademeleriyle halkın içine girip bire bir politika yapıp halktaki önyargıları koçması gerekir. CHP bunun yeterince yapmadı.
SAADET PARTİSİ BAŞARILI OLAMADI
 Bir de toplumun son seçimde umut bağladığı Saadet Partisi de beklenen başarıyı gösteremedi.
Bu parti mensupları sonunda oylarını eski dostlarına bir zamanlar aynı kulvarda koştukları AK Partisine verdi.
Saadet Partisi de bu başarısızlığına kılıf aramamalı.
İttifak çatısı altında seçime katılmalarına rağmen bu kadar düşük oy almalarının sebebini parti siyasetindeki başarısızlıkta aramaları gerekir.
 Günümüzde siyaset halk arasında geçerli olan  kurallarına göre oluyor.Bazılarına ters gelmiş olsa da  bizim ülkemizde siyaset bu.
CHP’de olduğu gibi Saadet Partisi de bu kuralları dikkate alarak  siyaset yapmadı. 
Eğer aynı yöntemiyle siyaset yapmayı sürdürürse bundan sonraki seçimlerde bu oyu da bulamaz.
Kim ne derse desin ve hangi partiden destek alırsa alsın Bu seçimin başarılı partilerinden biri HDP  oldu.
 Genel Başkanı tutuklu olmasına ve partililerin televizyonlardan yararlanmamasına propaganda yapmaları engellenmesine karşın aldıkları oy yine de başarıdır.
 Bir başka başarılı parti ise MHP oldu. 
Bu partinin tabanı ikiye ayrılmasına, aleyhinde siyaset yapılmasına karşın özellikle milli meselelerde izledikleri siyaset ve AK Parti ile ittifak yapması sonucu seçimde yine başarılı oldu  ve millet meclisinde kilit parti konumuna geldi. Başkanlık sisteminde parlamentonun etkinliği azalmış olsa da  her yasada başvurulması gereken yer yine parlamento olacak.

MHP KİLİT PARTİ OLDU
Bu konuda MHP aldığı oylarla kilit parti konumuna geldi alınacak kararlarda en büyük  söz sahibi olacak.
Bu arada Cumhur İttifakı ortakları için alınan sonuçlar o kadar iç açıcı değil. Üstelik seçim politikası nedeniyle ekonomik sorunlar yeni yönetimin önüne gelecek. 
Bunlar çözümlenmediği takdirde başarı kısa sürede hüsrana dönüşebilir. Halkın geçim sıkıntısı ortada, bunlara acil çözüm bulunulması gerekiyor. 
EN ÇOK FERYAT EDEN ONLAR OLACAK
Daha önceki seçimlerde olduğu gibi yine AK Partiye oy veren illerin halkı ekonomik dar boğaza düştüklerinde en çok feryat edenler onlar olacaktır.
 Bundan önceki seçimlerde fındık çay fiyatlarından yakınanlar böyle olmuş ve yine oylarını kendilerine bu ekonomik reçeteleri sunanlara vermişti.
 Bu seçim döneminde de bölgelerinde en önemli geçim kaynağı olan fabrikaların kapanmasında sözde tepki gösterenler yine de o fabrikayı ellerinden alanlara oylarını verdiler. Bazı bölgelerimiz için bu değişmez ve değiştirilmesi mümkün olmayan kural
OYLAR KİŞİLERE VERİLİYOR
Ülkemizde başka demokratik ülkelerde görülmeyen bir siyasi yöntem var partililer ilkelerden çok hayranı oldukları siyasetçilerin kendilerine göre oy veriyor. 
O liderler hatalı politika izleseler de onların kararları değişmiyor. Bu seçim de de öyle oldu. Bu anlayış devam ettiği sürece bazı partilerin kemik oylarını ekonomik nedenleri öne sürerek değiştirmeniz mümkün değildir. Kişilere bağlı olarak politikalarını sürdürenler için parti liderleri yanlış yapmaz ne yaparsa doğru yapar mantığı geçerledir. 
FIKRA
BU KAÇINCI MEVKİ
Bir köylü İstanbul’dan trene binmiş memleketini dönüyordu.
Bi ara konduktur  kendisini oturduğu koltuktan kaldırdı.-“ burası birinci mevki sen üçüncü mevkie git.”
Bunun üzerine köylü kalkıp bir başka yere oturdu. Bu sefer  yine kondüktör kendisini kaldırdı.
 -“Burası ikinci mevki sana, sana üçüncü mevkideki vagona  geç  dedik” diye çıkıştı.
 Köylü şaşkın şaşkın bu kez yataklı  bir vagona  gelip yeni evli   çiftin kaldığı vagonun önünde durdu. Kapıyı vurup sordu:
-“ Affedersiniz hemşerim bu kaçıncı”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.