İki yıl kadar önceydi. Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Okulunda bir etkinlik vardı. Alper Ağa ile birlikte Ben de bu etkinlikte bulunmuştuk.  Alper Ağa’nın gelmesi nedeni ile okulda ağırlık noktası Kırkpınar olan bir dizi etkinlik düzenlenmişti.

Ancak ve ne yazık ki o kadar yoğun çalışmanın içinde Kırkpınar Marşı’nın çalınıp söylenmesi, ya da sadece şiir olarak okutulması programda yoktu. Okulun dört tarafını dolaştım. Acaba bir yerler de Kırkpınar Marşı posteri asılımıydı ?, diye.

Ne yazık ki öyle bir şey de yoktu.

Durumu okul müdiresine aktarırken; “Hocam, bu okulun adı Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Okulu’dur. Hiç olmazsa bu okulda Kırkpınar Marşı’nın bir posteri asılı olmalıdır.” dedim. Okul müdiresi öğretmen hanım; “Haklısınız Beyazıt Bey hemen marşın bir posterini yaptırıp astıracağım.” dedi.

Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Okulu’nda şimdilerde bir Kırkpınar Marşı posterinin olup olmadığını bilmiyorum.

Ancak yeri gelmişken şunu söylemek isterim: Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, asil Türk Milletinin en güzel ve en uzun ömürlü bir geleneğidir. Bu özelliğidir ki Kırkpınar Yağlı Güreşlerini UNESCO’nun Yaşayan Kültür Hazineleri listesine aldırmıştır.

Tarihi Kırkpınar, Türk Yağlı Güreşi’nin olimpiyatıdır. Türk’ün Başpehlivanı Sarayiçi Er Meydanı’nda seçilir.

İşte ben, büyük emekler vererek Tarihi Kırkpınar’ın tüm özelliklerini yansıtan ve sekiz kıtadan oluşan şiirini yazdım ve bestesini yaptım. Ve bu eserimi aziz Türk Milletine armağan ettim. 1995 yılında yazıp bestelediğim Kırkpınar Marşı; artık Edirne sınırlarını aşmış, Türkiye’de gerçekleştirilen 200’den fazla yağlı güreş organizasyonunda çalınıp söylenir hale gelmiştir. Ve hatta Kırkpınar Marşı’mız Türki Cumhuriyetlerde ve yakın Balkan Ülkelerinde de bilinir hale gelmiştir.

Böylesine yaygın bir sanat eserini Edirne’de çocuklarımıza-gençlerimize öğretmek yanlış mı olur?

Bu konuda önerim şudur; Kırkpınar Marşı Edirne’deki her dereceden okulumuzda çocuklarımıza-gençlerimize öğretilmelidir. Marşın posteri aynı şekilde tüm okullarımızda gerekli yerlere asılmalıdır.

Bu konudaki önerimi yapmak üzere Sn. Valimiz Ekrem Canalp’ten bu hafta içinde bir randevu talep edeceğim.

Umarım Sn. Valimiz bu konuda gereken emir ve talimatı verecektir.

Yazımızı Kırkpınar Marşı’nın bu gün için çalınıp söylenen üç dörtlüğü ile bitirelim.

KIRKPINAR MARŞI

Büyük efsaneyi görür gibiyim

Tarih dehlizinde yürür gibiyim

Eyvah heyecandan ölür gibiyim

Edirne Kırkpınar Er Meydanında

Davut sesli cazgır güreş okuyor

Ter bulaşmış çimen yağa kokuyor

Altı yüz yıl tarih gerçek oluyor

Edirne Kırkpınar Er Meydanında

Yirmi davul yirmi zurna çalınır

Pehlivanlar sıra sıra salınır

Her bir yiğit namı ile anılır

Edirne Kırkpınar Er Meydanında

B.SANSI 1995

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.