Ülkemizde köy ve mahalle muhtarları , halkın  hiç bir aracı olmadan, doğrudan kendi iradeleriyle  seçtikleri  halkla iç içe olan devlet temsilcileridir.

                 Yurdumuzun dört bir yöresine  en küçük yerleşim alanlarına kadar dağılan  muhtarlarımız  demokrasimizin  adeta kılcal damarları gibidir.

                  Halkın ihtiyaçlarını en iyi onlar belirler. Bu fedakar insanlar halkın bir sorunu olduğunda kendi işlerini bir kenara bırakıp, toplumun meselesini çözmek için koşuştururlar, devlet daireleri arasında  adeta mekik dokurlar.

                  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, ülkemizde muhtarların önemini dikkate alarak muhtarlarla sık sık toplantılar yapıyor. Onların ülke yönetimindeki  önemlerine dikkat çekiyor.

                  Rahmetli  Cumhurbaşkanımız Süleyman  DEMİREL, muhtarlar için  “ sizler  köylerimizin  cumhurbaşkanısınız” Benzetmesini yaparak muhtarların önemini  vurgulamıştır.

                Köy yasalarında çok eski tarihten kalma,  geçerliliğini yitiren uygulamaları olsa dahi muhtarlarımızın toplum içinde çok ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır.

                 Muhtarlar halkın her sorunu için  hiç üşenmez koşuşturur  çözümü için tüm imkanları zorlarlar.

                Bu arada muhtarlarımızın toplumun ihtiyaçlarını karşılamada  her alanda  ağırlıklarını hissettirmede  yeterli olduğunu  söyleyemeyiz.

                 Muhtarların kendi kararlarında  her zaman  siyasilere  danışma, onların onayını alma  alışkanlığından vazgeçmelidirler.

                 Çoğu zaman siyasilerin beklentileri ile muhtarların halka yönelik  sorunları çözümü  arasında farklılık görünür.

                 Bölgeye bir devlet görevlisi mi atanacak. Muhtarlar bunu kendi bölgesel çıkarlarına göre kendi pencerelerinden değerlendirmeli.

                  Bu atamanın kendilerine  ve halka yararı olup olmayacağını dikkate alarak karar vermeli.

                 Siyasiler ise sorunu  daha  geniş  ve siyasi yanlarını dikkate alarak değerlendirirler. Bu değerlendirme bazı durumlarda  muhtarların  beklentilerine ters düşebilir. Zira muhtarlar tüm siyasi görüşte olanların temsilcileridir.

                 Bu ayrımı muhtarlarımızın çok iyi yapmaları, toplumun ortak sorunlarını dikkatten uzak tutamamaları,  siyasilere karşı da gerektiğinde tavırlarını koymaları ağırlıklarını hissettirmeleri gerekmektedir.

                  Bunun için köy ve mahalle muhtarları aralarında sık sık toplantı yapmaları ortak sorunlarını tartışarak  sonuca bağlamalı.  Bunda hiçbir siyasi farklılık  gözetmeksizin  ortak menfaati kapsayan kararlar  ilgili kurumlara iletilmelidir.

                 Bu böyle olmayıp muhtarların her biri  bir yana çekerek  farklı öneriler sunup,  aralarında antlaşma sağlanamazsa  sorunların çözümü  güçleşir. Bunun sonunda muhtarların toplum nezdinde  etkinliği ve saygınlığı  azalmış olur.

                  Bunu önlemek için var olan köy ve mahalle muhtar derneklerinin çok aktif çalışması ortak karar alma  alışkanlığı  kazanmaları  gerekmektedir.

                 Muhtarlarımız bu arada  Ankara’da rehavet içinde olan,  koltuğundan başka  beklentisi olmayan  üst yöneticilerini de  harekete geçirilmelidir.

**************************************************************************

                        FIKRA  

          İSMİNİ BİLİORUM DA

          Temel askerdeyken yeni başçavuş gelir ve  tüm bölüğe söyle der.
-"Sakin benim adımı unutmayın, benim adım Arslan oğlu Arslan.. Eğer adımı unutursanız geldiğimde canınıza okurum." der ve gider

          Aradan haftalar geçer ve başçavuş gelir herkese adını sorar ve hepsi bilir.
Sıra Temel`e gelir..
Temel:


-"Bi hayvan ogli hayvandi ama haçan ismini bilemiyrum?"

                                  ÖZLÜ SÖZ

                Dünya üç grup insɑndɑn oluşur,

Sonuçlɑrı ortɑyɑ çıkɑrɑn küçük bir bɑşɑrılı grup, olup biteni seyreden oldukça büyük bir diğer grup ve nelerin olup bittiğini bilmeyen miɑzzɑm bir kɑlɑbɑlık.

                                (Murrɑy Butler)

****************************************************************

     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.