Serhat şehri Edirne, her ne kadar tarihi eser zenginlikleri, kültür, sanat, (müzik, tiyatro, sergi vb.) aktiviteleriyle dolu, renkli bir şehrimiz olsa da şehrin en büyük ve önemli eksikliklerinden biri, tüm sanatsever Edirneliler tarafından devamlı ve izlenmesi rahat olan merkezi bir kültür sarayının (konser, tiyatro ve sergi salonu)’na sahip olmamasıdır.

            Bu nedenle şehrimizde gerçekleştirilen bir çok sanat aktivitesi, çok sayıda Edirne’li sanatsever insanımıza duyurulamıyor. Reklam afişi ve internet yolu ile, bu duyurular yapılmaya çalışılsa da, Edirne’nin şehir merkezinde bir Kültür Sarayının olmaması, dinleyici ve izleyicilere ulaşım bakımından çok büyük zorluk ve sorun yaratıyor.

            Sahnesi ve seyirci kapasitesi büyük, donanım bakımından (ses akustiği, döner sahne, sahne asansörü, ışıklandırma ve sahne arkası kulislerin konforu vb.) Avrupa standartlarında olması gereken böyle bir Kültür Sarayı; özellikle  Edirnelilerin hafta sonlarını alış-veriş merkezlerinde, sinema salonunda geçirmesinden ziyade, sanata daha fazla yakınlaşabilmelerini sağlayacak.

            Edirne’ye kültür Sarayı’nın yapılması, hem Edirne, hem de Edirnelilerin sanata daha fazla yakınlaşmasını sağlayacak. Bir yüzü Balkanlara ve Avrupa’ya dönük olan  Serhat şehrimiz  Edirneye bu Kültür Merkezi çok yakışacak ve şehrimizin büyük bir gereksinimi karşılayacak.

            Trakya Üniversitesi bünyesinde 1991 yılında kurulan Devlet Konservatuvarı, son 30-35 yılda Edirneye çok büyük bir sanat aktivitesi sağladı. Kurulduğu günden bu güne kadar, 5 ülkeden dünyaca tanınmış 11 müzisyeni Edirnelilerle buluşturdu. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve  Konservatuvar Müdürü Prof. Süleyman Sırrı Güner’in desteği ile faaliyet gösteren ve Prof. Dr. Aminbay Sapayev’in şefliğini yaptığı  Balkan Senfoni Orkestrası, kurulduğu 2006 yılından beri gerek yurt içi, gerekse yurtdışında Edirnemizi ve Türkiye’yi en güzel şekilde temsil ediyor.

            Böyle değerli bir orkestranın şehrimizde bulunması, artık Edirne’de de modern bir Kültür Sarayı’nın yapılmasını zorunlu kılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.