Edirne ilimizin Uzunköprü ilçesine bağlı  köylerde uzun yıllardan bu yana linyit madeni çıkarılıyor.Bugün İl merkezi, ilçeler ve köyler dahil  yakıt olarak bu köylerden çıkarılan madenden yararlanıyor.

3000 ile 4000 kalorili olan linyit madeni  halkın yakacak ihtiyacını karşılıyor.

Maden çıkarma işini üstlenen maden şirketi sahipler son yıllarda kapalı galeriden kömür elde etme yerine açık işletme denilen maden sahalarının üzerindeki toprağı alarak  kömürü alma yoluna gidiyor.

İşleri bittikten sonra maden yasası gereği kazılan yerlerin eski konumuna getirilmesi gerekiyor.Bu sağlanmadığı takdirde bunu cezai yaptırımı var.

----------------

CEZA UYGULANMIYOR

Kazılan maden sahalarındaki çukurları tekrar doldurularak eski konumuna getirilmesinde yasal zorunluluk olmasına karşın bu yasağa riayet eden yok.

Bu yasaklar arasında tekrar yerine doldurulan toprağın üzerinde daha önceleri ağaç varsa onun da dikilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Uzunköprü’nü Çavuşlu Harmanlı ve  çevredeki köyler ile yakınındaki Malkara ilçesine bağlı köylerde maden sahalarına baktığınızda  mera  ve ormanlık alanları çukurlarla kaplı olduğunu görüyorsunuz.

Bu görüntü ile meralar ve verimli topraklar yok ediliyor.

Maden almak için köylerin tarla yolları ve hayvanlarını otlattıklar meralar  derin çukurlarla dolmuş .Bu çukurlara vatandaşların hayvanları düşüp telef oluyor.

------------------

ABDÜLHAMİT ZAMANINDA YAPILAN TREN YOLU DA TAHRİP EDİLMİŞ

Osmanlı Sultanı Abdülhamid’in yaptırdığı  daha sonra faaliyete geçmeyen tren yolu da madencilerin gazabına uğramış. Genellikle şehir merkezinde icraatını sürdüren yetkililerimiz ,siyasilerimiz  ve İl genel meclisi üyelerimiz kıymetli zamanlarının bir bölünün ayırıp bu maden sahalarına giderek köylülerden  meralarını durumu hakkında bilgi alsınlar.

--------------------------

SOKAK KEDİLERİNE ÇÖZÜM BULUNMALI

Sokağa atılan kedilerin en yoğun olarak bulunduğu yer  Kocasinan Mahallesi Hacılarezanı camisi yanı. Burada onlarca kedi  eğreltiden yapılan bir yerde barınıyor.

Çocuklar gelip geçerken kedileri seviyor ve yiyecek veriyor.

En büyük fedakarlığı uzun süredir bıkıp usanmadan bir vatandaşımız yapıyor.

Aslında bu vatandaşımıza bu fedakarlığı nedeniyle   ödül verilmeli. Yaz kış demeden kedilerin yiyeceklerini sağlıyor.

 Kediler onu gördüğünde yanına koşuyor.

Kedilerde kısarlaştırma yapılmadığı için  çok yavru yapıyor. Orada olanların dışında başka yerlerde yavrusu olan kediler de buraya bırakılıyor .

Kedi sayıları her geçen gün artıyor,bakımları zorlaşıyor. Küçük kedi yavruları araçları altına giriyor bir kısmı ölüyor .

Hayvan sever vatandaşlarımız bir gün buraya gelip kedilerin ne durumda olduğunu görmeli.Bu sokak hayvanlarının daha güvenli bir yere gitmesine katkı yapmalı.

---------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

İLK BARAJI 2.OSMAN YAPTIRDI.

Ülkemizde ilk baraj 1619 yılında zamanın Osmanlı padişahı

2.Osman’ın  yaptırdığı,” 2.Osman” ya da diğer adıyla Topuz Bendiydi.Yüksekliği 9 metre  91 santimetreydi.

3. Ahmet 1722 yılında  9 metre 41 santimetre yüksekliğinde olan Büyük Bend’i yaptırdı.

Osmanlı döneminde yapılan en büyük baraj 1890 yılında yapımı tamamlanan 18,5 metre yüksekliğindeki Elmalı Baraj’ıydı.

Ülkemizde Cumhuriyet ilanımdan sonra yapılan ilk ve en önemli baraj  1936 yılında tamamlanan Çubuk Baraj’ıydı. Bu barajın yüksekliği 33 metreyi geçiyordu.

-----------------

SUÇLUYU NASIL BULDU

Adamın biri kadıya gelip parasını çalındığını ve şüphelendiği kişileri söyler. Akıllı biri olan kadı, zanlıların tamamının mahkemeye gelmesini   ister. Adamlar mahkemede suçlamayı reddederler.

.Bunu üzerine kadı adamların  hepsine  aynı boyda birer değnek verilmesine  söyler.

  Sonra da zanlılara:

Bu sopaları yarın getireceksiniz bilin ki yalan söyleyenin sopası yarın bir karış uzayacak der.

Adamlar sopalarıyla ertesi gün kadının huzuruna gelirler. Kadı değnekleri toplar.

Ancak birinin bir karış kısa olduğunu görür. Gerçek suçlu  değneğin uzayacağını düşünüp korkarak bir karış kesmişti. Kadı  kısa sopanın sahibini göstererek “ işte suçlu” der.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.