Mahalli seçimlere şunun şurasında iki buçuk ay kaldı. AK Parti dışındaki partilerde eçimler konusundaki belirsizlik adayların çalışmalarını da olumsuz etkiliyor.

İYİ Parti  ile CHP arasındaki ittifakın  nasıl sonuçlanacağı, genel başkanların alacakları kararın partililer tarafından nasıl karşılanacağı belli değil.

Edirne’nin en büyük ilçesi Keşan’da  partilerden kimin aday olacağı henüz  belli değil.

Keşan CHP’den en çok Belediye Başkanlığı  adayı olan ilçe.Burada  atama konusunda  kabanın benimsemediği  yanlış bir tercih belediye başkanlığını AKP’nin kazanmasına neden olabilir.

Zira Keşan AKP adayı Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Mustafa Helvacıoğlu atandı. Bu arada Uzunköprü ilçesinde CHP ve AKP adayı olan iki bayan yarışacak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                       

İL GENEL MECLİSİ SEÇİMİNDE FARKLI UYGULAMA

Edirne    İl Genel meclisi seçiminde bazı ilçelerin il genel meclis üyelerini üyelerinin oyları ile belirlenmesine karşın bazılarında  Edirne merkezde  olduğu gibi parti örgütünün kararı ile belirlenmesi  partililer arasında da  tartışma konusu oluyor.

Partililer  “  Bazı ilçelerde partililer belirliyor il Genel meclis üyelerini geniş katılımla, parti üyelerinin oylarıyla  belirleniyor: Bu CHP’ye yakışan bir uygulama.

Peki Edirne merkez dahil  Uzunköprü,Lalapaşa,Enez için aynı yöntem uygulanmıyor.  İl Genel Meclisleri  bölgeye yapılacak hizmetler konusunda önemli görevler üstleniyor. Buraya seçilecek olanlar  partililerin oyları ile  bu göreve gelmeleri onlar için  büyük güvence olacaktır. Bu destekten yoksun olanlar ise aynı gücü arkalarında göremeyecekler.

Böyle farklı yöntemlerle belirlenen il  genel meclis üyeleri arasında güvensizlik olmaz mı? Bu İl genel meclisi üyelerinin yapacakları çalışmalara yansımız mı?”

 Bu konuda partililerin  endişeleri var.

CHP ülke idaresindeki   tek seçicilikten yakınırken kendi yönetimlerinin parti tabanına danışarak değil, sadece parti örgütlerinin kararıyla  meclis üyelerini seçmesi parti ilkeleriyle çekişmiyor mu?

Bu da partililerin kafalarında soru işareti yaratıyor.

Bazı ilçelerde başkan adaylarının açıklanmasındaki gecikmeler de partilileri endişelendiriyor.

Sanırım önümüzdeki hafta ana muhalefet partisindeki bu belirsizlik son bulacaktır.

Bunun yansıması nasıl olacak, partililerin beklentileri gerçekleşecek mi? Yoksa Enez Belediye başkan adayında olduğu gibi partililer arasında tepki ile mi karşılanacak.

Bilindiği gibi Enez Belediye Başkanlığı için daha önce atama yapılmıştı.

Bu adaya, vekilin karşı çıkması ile adaylığı geri çekilmişti.

Daha sonra aynı kişinin tekrar aday olması ile Enez’de  partililer arasında  kutuplaşmanın adaya karşı tepkilerin artmasına neden olduğu biliniyor.

Bu zıtlaşma Enez ilçesinde CHP’nin başarısına sekte vurabilir. Parti  aynı adayda ısrarcı davranırsa  bunu faturası ağır olacak gibi görünüyor.

-----------------------------------------------------------------------------------

OY DEVŞİRME İŞLEMİ DENGELERİ DEĞİİŞTİREBİLİR

Partilerin ve muhtar adaylarının  seçimi kazanmak için başlattıkları oy devşirme sistemi  partilerin başarı oranlarını etkileyebilir.

Bu sorun parti üst yöneticilerinin de gündemine taşındı. Ekranlara yansı5yan görüntülere göre  nasıl kitabına uydurulduysa  bir apartman dairesinde 30-40 kişinin kaydı olduğu söyleniyor.

Bazı siyasiler bunları misafir olduğunu orada oy kullanacağını söyleyebiliyor. Anlaşılan alengirli oyunlar bu seçimde de gündeme gelecek.

Köylerden şehirlere, şehirlerden köylere aktarılan oylarla gezici seçmenlerle partiler başarılı olmaya çalışacak.

Bunu önlemek için  ne yazık ki etkili bir çözüm yok.

Daha önceleri parmak boyası sisteminden neden vazgeçildi. Aslında seçmenin oyunu denetlemek için en etkili çözüm parmak boyasıydı.

Bir de yeni kimliklerle adres tespitinin zor olduğu söyleniyor. Bu da ayrı bir muamma.

Nüfus müdürlükleri  bu günlerde adres  sorunları ile uğraşıyor.

Onlar da getirilen  belgelere göre  işlem yapıyor.

Her nedense muhtarların yapacağı işlerin bir bölümü nüfus müdürlüklerine aktarıldı

Aslında muhtarlar, köylerinde ve mahallelerindeki halkı en iyi tanıyan ve bundan sorumlu olan görevlilerdir. Bu seçimde belli adreslere seçmen kaydırmaları yaşansa bunun sorumlusu kim olacak .

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DUYARLILIĞI

Nüfus müdürlüklerine gelip Edirne’ye nüfus kayıtlarını  yaptırmak için bekleyen Üniversite öğrencilerini gördüm.

Başka illerdeki kayıtlarını öğrenim gördükleri Edirne’ye  aldırmak istiyorlardı.

Neden buna gerek duyduklarını sordum.Mahalli seçimde oy kullanabilmek için  bu yola başvurduklarını.bazı öğrencileri de seçim günü öncesi memleketlerine gidip oy kullanacağını söylediler.

Buna karşın çok öğrencinin ise  bu önemli göreve ilgi duymadıklarını  seçimde burada kayıtları olmadığını , memleketlerine de gitmeyecekleri için oy kullanmayacaklarını söylediler.

Bu seçimin ülke geleceği açısından önemli bir seçim olduğunu gençlerimizin anlaması olumlu bir gelişme.

Gönül isterdi ki tüm gençlerimiz aynı duyarlılığı göstersinler.

Ne yazık ki gençlerimizde  bu anlayış yeterince gelişmiş değil.

Bu duyarsızlık ülkemizin geleceği açısından olumlu bir gelişme değil.

Edirne belediyesinin üniversite öğrencilerinin ikametlerini Edirne’ye aldırmaları konusunda gayreti var.

Seçim öncesi  bunun bir kez daha gündeme getirilmesi gerekir.

Bu ayın 17’sinde seçmen kütükleri askıdan   indirilecek ondan sonra yapılacak bir şey yok.

Ayrıca Edirne’de ikamet edip muhtarlık seçimi için köylere giden ve belediye başkanlığı için oy kullanamayacak olan seçmenlerin de dikkatle incelenmesi gerekir.

İlde yaşayıp bu belediyeden her türlü hizmeti alan  bu kişiler taraf oldukları muhtar adayının peşine takılmasının altında yatan nedir?

Belediye başkanlığı seçimi onlar için daha önemsiz mi?

 Bunun sorgulanması gereki.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.