2015 yılında yapılan takas sonrasında Edirne Belediyesinden Devletin uhdesine geçen ve Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlunun yapmış olduğu açıklama ile onarılarak Müze haline dönüştürüleceği belirtilen onarımın gerçekleşmesini bekliyor hala.

Edirnemizde Minarelerden sonra ilk bakışta görülebilen tarihi eserlerin başında gelir bu kule.

Daha da yüksekti de zamanın Belediye Başkanı tarafından toplarla üst kısmı yıkılarak bu hale getirilmişti.

Sebebini bilmiyorum ama hiçbir mazeret bu güzelim eserin yıkılmasını meşru gösteremez bana göre.

2015 yılında Vali Dursun Ali Şahin ile Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın uyumlu ve olumlu çalışmaları sonrasında yaşanan takas olayı ile Belediyenin uhdesinden Edirne Valiliğine geçtiğinde Belediye Başkanımız Gürkan'a bir sohbet sırasında "Kim karlı çıktı bu takastan" diye sormuş ve şu cevabı almıştım; "Hocam,bu konuda kar zarar düşünmemek gerekir.Önemli olan bu tarihi eseri aslına uygun biçimde restore edip Edirne Turizmine kazandırmak lazım.Devletin imkanları elbette daha fazla ve maddi olanakları ile bu konuyu daha çabuk ve uygun biçimde gerçekleştirebilir.Bizde bundan mutluluk ve bahtiyarlık duyarız" demişti.

Başkan çok iyi düşünmüştü ama maalesef bu güne kadar bir gelişme yaşanmadı ve bu yapı eski hamam eski tas yerinde duruyor bu hali ile.

Hatta Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu o zaman yaptığı açıklama ile; yıllardır atıl durumda el sürülmeden bekleyen Makedonya Saat Kulesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildikten sonra müze olarak ziyarete açılacağını duyurmuştu.

Hacıoğlu açıklamasında Roma İmparatorluğu döneminde kentin düşman saldırılarından korunması için inşa edilen surların çevresine yapılmış 4 kuleden ayakta kalan Makedonya Saat Kulesi eski görkemine kavuşacak diyerek açıklamalarını şöyle sürdürmüştü; "Edirne'nin adının konulduğu ilk günden bugüne kadar geçen süre tamamıyla bir ören yeri olarak yansıtılacak. Edirne'ye adını veren Hadrianus'tan beri gelen süreç yansıtılacak. Edirne, Roma imparatoru Hadrianus tarafından kuruluyor ve büyüyor. Daha sonra başka medeniyetlerin de etkisi altında kalıyor. Ama Edirne'yi Edirne yapan ve adını veren Roma İmparatoru Hadrianus'tur. Ondan sonraki dönemde Bizans ve Osmanlı medeniyetini özellikle kulede dört aşama halinde yansıtacağız. Saat Kulesi'ne en alttan giren bir insan üstteki seyir terasına çıkana kadar Roma'yı, hatta Traklar'ı, Bizans'ı ve Osmanlı medeniyetinin de görkemini yaşayıp görerek üst kattaki terasa çıkacak. Diğer alanlar zaten ören yerinin kendi içinde olan bölümler. Şapeli, buz deposu ve seyir terasları olacak. Bir bütün olarak Edirne turizmine çok büyük değer katacak."
Gel de mutlu olma bu haber sonrasında.Tarihi eserler ile ilgili ne zaman olumlu bir gelişme yaşansa inanın en çok sevinenlerden biri de ben oluyorum.

"İnşallah lafta kalmaz da bu tarihi yapı ayağa kalkar ve aslına uygun şekilde eski görkemli görüntüsüne kavuşur." demiştim o zaman.

Makedonya kalesinin etrafının açılarak düzenlemesi için Devlet desteğinin olması gerektiği gerçeğini birçok kez köşemde dile getirmiştim bende.

Hatta Maliye Bakanı rahmetli Unakıtan’ın bu konuda söz verdiği halde sözünü tutmadığını Başkan Sedefçi birçok kez hem de sert bir dil ve üslupla eleştirmişti.

Bakanımızın bu sözü verdiğine herkes gibi bende tanık olmuştum elbette.

Yanlış hatırlamıyorsam Başkan Sedefçi Maliye bakanından bu iş için 10 trilyon para istemişti ve bu para ile yıkımı ve istimlâkleri gerçekleştirip, kulenin etrafını açarak çok güzel ve anlamlı bir meydan yapacağını söylemişti.

Hala değişen bir şey yok ve Makedon Kule Belediyedeki durumından daha da kötü durumda bekleyip duruyor.

Hiç değilse Belediye oraya bir konteynır ile bir görevli koyup gelen konukların bilgilenmelerini sağlıyor ve orasını koruyordu.

Şimdi ise çöplük.

Geçenlerde oradan geçerken etrafını dolaştım ve köşe yazısı yazarak hatırlatma yapma sözü verdim kendime.

Çünkü yeni Valimiz Ekrem Canalp'in bu konuyu bilmesinde yarar var.

Çünkü onun bu işe el atma durumu da mevcut.

Çünkü o Edirne'ye izler bırakmak niyetinde ve azminde..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.