Sonbahar mevsiminin kapıyı çalıp hava sıcaklıklarında da ani değişiklikler başlayınca doğal olarak bağışıklık sistemimiz de etkileniyor.

İşte bu etkilenme ile ilgili nelerin yapılması gerektiğini öğütleyen birçok paylaşımlara raslıyor ve yararlanıyoruz.

Doktorlar herşeyden önce doğru ve dengeli beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek bu konuda dikkatli olmamız gerektiğini belirtiyorlar.

Vitaminlerin önemine vurgu yaparak B vitamini içeren çavdar, karabuğday ve bulgur gibi tahıllar her yemekte 3-4 kaşık alınmalı, C vitamini içeren sebze ve meyveler de ihmal edilmemesi tavsiyesinde bulunuyorlar.

Ara öğünlerde E vitamini içeren kuruyemişler tüketilmeli kışın da su tüketiminin önemli olduğunu bilerek hereket etmeliyiz.

Son yıllarda mevsimlerin geçişleri çok hızlı gerçekleştiğinden bağışıklık sisteminiz bu geçişlere hazırlıksız yakalanabilir.

Tabiiki bunda yaşın da önemi çok fazla.

Bizim gibi televvüdü eskimiş olanlarda adaptasyon güçlüğü çekmek çok doğal

Özellikle bir sıcak bir soğuk geçen günlerde dengeli ve yeterli beslenme kuralları çerçevesinde bütün besin öğelerinin dengeli tüketilmesi gerekiyor.

Metabolizmanın sağlıklı kalması için makro ve mikro besin öğelerinden yeterli miktarda alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar“Makro besin öğelerinden karbonhidrat, protein ve yağ, mikro besin öğeleri vitamin, mineral ve suyu bol miktarda tüketmenin yararlı olduğunu ifade ediyorlar. Yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde bu öğelerden dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekiyor. Bu da tek tip beslenme yerine bütün besinlerden her öğünde azar azar tüketmek anlamına geliyor."

Beslenmede vitaminlerin önemli bir yeri olduğunu belirten uzmanlar;

“B vitaminlerinden zengin olan tahılları (çavdar, karabuğday, bulgur vb) her gün düzenli olarak tüketmenizde fayda var. Öğünlerde ana yemeğin yanında 3-4 kaşık tüketilecek tahıl yeterli olacaktır. Diğer bir vitamin olan C vitamini Türkiye’de ulaşımı da çok kolay olan meyve ve sebzelerde bolca bulunmaktadır. Sadece C vitamini değil, bitkisel kimyasallardan da zengin olan parlak renkli meyve ve sebzeleri tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve metabolizmanızı dinç tutmanıza yardımcı olacaktır. Her öğünde farklı sebze meyve tüketerek farklı farklı bitkisel aktif bileşenlerden alabilirsiniz. Örneğin portakaldan turuncu rengi veren, kerevizden beyaz rengini sağlayan bitkisel bileşenleri tüketebilirsiniz. Belirtmek isterim ki bu bileşenler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olacaktır.”diyorlar.

Kuruyemişlerde bulunan E vitaminine de değinen uzmanlar; “Neredeyse bütün besinlerde bulunan ama eksikliği görülmediği için önemsenmeyen ve kuruyemişlerde bolca bulunan değerli bir vitamin olan E vitaminini de ihmal etmemek gerektiğini hatırlatıyoylar.

Tahılların embriyosunda da bulunan E Vitamininin Ara öğünlerde tüketilen 5-6 badem, 2-3 ceviz ile yeterli alım miktarına ulaşılabildiğine dikkat çekiyorlar.

Su tüketiminin havanın soğuk olması bahane edilerek önemsenmediğinin altını çizen uzmanlar;“Ancak suyun en önemli görevlerinden biri de vücut ısısının denetimini sağlamaktır. Su tüketimi azaldığında metabolizma bu denetimi yapmakta zorlanır ve üşüme sonucunda hastalıklara karşı dirençsiz kalabilirsiniz. Su yerine geçen sıvılardan çorba, sıcak bitki çayları da tüketilebilir ancak unutmamak gerekir ki sıvı olarak bir miktar sade su da tüketmeniz bu denetimi kolaylaştıracaktır” diyorlar.

Sağlıklı günler dileğiyle..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.