Sağlıkla ilgili o kadar fazla e mail alıyoruz ki; habere koymaya da, sosyal medya hesabında paylaşmaya da yetiyor inanın.

Bilhassa da İstanbul Özel Hastanelerde görev yapan Hocalar biraz da görev yapmış olduğu Hastaneyi ve kendini tanıtmak adına çok yararlı bilgiler ve tavsiyeler içeren iletiler göndererek sağlık konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorlar.

Böyle olunca da bu gönderilen çok değerli bilgileri daha fazla köşeme taşıyarak değerlendirememenin üzüntüsünü yaşıyorum şahsen.

Örneğin;bu gün Gizem Köse isimli Yardımcı Doçentimizin bilgilendirmelerini sizler ile paylaşmak istiyorum.

Kış mevsiminin kapıyı çalıp hava sıcaklıklarında da ani değişiklikler başlayınca doğal olarak bağışıklık sistemimiz de etkileniyor.

İşte bu etkilenme ile ilgili nelerin yapılması gerektiğini Gizem Köse Hocamızın anlatımlarını paylaşarak öğrenmeye çalışalım birlikte.

Doğru ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

B vitamini içeren çavdar, kara buğday ve bulgur gibi tahıllar her yemekte 3-4 kaşık alınmalı, C vitamini içeren sebze ve meyveler de ihmal edilmemeli.

E vitamini içeren kuruyemişlerin ara öğünlerde tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kışın da su tüketiminin önemini vurguluyor.

Son yıllarda mevsimlerin geçişleri çok hızlı gerçekleştiğinden bağışıklık sisteminiz bu geçişlere hazırlıksız yakalanabilir.

Özellikle bir sıcak bir soğuk geçen günlerle oluşan bu haftalarda sağlıklı beslenmeniz daha da önem kazanıyor diyen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “dengeli ve yeterli beslenme kuralları çerçevesinde bütün besin öğelerinin dengeli tüketilmesi” gerektiğini vurguladı.

Metabolizmanın sağlıklı kalması için makro ve mikro besin öğelerinden yeterli miktarda alınması gerektiğini vurgulayan Köse, “Makro besin öğelerinden karbonhidrat, protein ve yağ iken; mikro besin öğeleri vitamin, mineral ve sudur. Yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde bu öğelerden dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Bu da tek tip beslenme yerine bütün besinlerden her öğünde azar azar tüketmek anlamına gelir” diye konuştu.

Beslenmede vitaminlerin önemli bir yeri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, şunları söyledi:Su tüketiminin havanın soğuk olması bahane edilerek önemsenmediğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Ancak suyun en önemli görevlerinden biri de vücut ısısının denetimini sağlamaktır. Su tüketimi azaldığında metabolizma bu denetimi yapmakta zorlanır ve üşüme sonucunda hastalıklara karşı dirençsiz kalabilirsiniz. Su yerine geçen sıvılardan çorba, sıcak bitki çayları da tüketilebilir ancak unutmamak gerekir ki sıvı olarak bir miktar sade su da tüketmeniz bu denetimi kolaylaştıracaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.