MotoGP’de geride bıraktığımız hafta sonu son derece çekişmeli yarışlar oldu. İtalya GP’de evsahibi Ducati, son 3 yıldır kazanırken bu sene podyuma bile çıkamadı. Ancak hafta sonunun en önemli olayı Quartararo’nun galibiyeti değildi. Ne yazık ki 19 yaşındaki Moto3 yarışçısı Jason Dupasquier’in hayatını kaybetmesi İtalya GP’nin tüm güzel yanlarını karanlığa boğdu.

Sıralama turları sırasında İsviçreli 19 yaşındaki Jason Dupasquier, 9'uncu virajda motosikletinin kontrolünü kaybederek yere düştü. Jason Dupasquier, olay yerinde ilk müdahalesinin ardından helikopterle Floransa'daki bir hastaneye kaldırıldı. Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) tarafından yapılan açıklamada durumunun kritik olduğu belirtilen Jason Dupasquier ile ilgili yarış günü kötü haber verildi. Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamada, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen genç sürücünün hayatını kaybettiği açıklandı. İsviçreli ünlü motokros sürücüsü Philippe Dupasquier'in oğlu Jason, İsviçre’nin motor sporlarındaki yükselen yıldızı olarak görülüyordu. Geçen yıl Moto3'te yarışmaya başlamış ve ilk yılında puan alma başarısı gösterememişti. Ancak bu yıl şimdiye kadarki tüm yarışlarda puan alma başarısı gösteren Jason Dupasquier, topladığı 27 puanla şampiyonada 10'uncu sırada yer alıyordu.

MotoGP’ye gelirsek, Pazar günü yarış severler harika bir gün geçirdi. Son 3 yıldır evsahibi Ducati’nin üstülüğünün damga vurduğu pistte bu hafta Yamaha, KTM ve Suzuki daha hırslı bir şekilde yarışa girdiler. Ön süspansiyon kilitlemesi daha önceki yarışlarda diğer takımlarda olmasına rağmen Yamaha’da yoktu. Yamaha, bu teknolojiyi de motosikletlerine ekleyince yarışta daha da avantajlı hale geldi.

Yarış başlamadan hemen önce Quartararo’nun  pilotlar sıralamasındaki önemli rakiplerinden Zarco’ya, Bastianini’nin arkadan çarparak takla atması,  iki pilotun konsantrasyonunu zedelediği kadar ilk turun ilk virajlarından birinde Bastianini’nin düşerek yarış dışı kalmasına sebep oldu. Zarco ise yarış sonuna kadar kırık kuyrukla yarıştı. Quartararo’nun bir diğer güçlü rakibi Bagnaia bitime 22 tur kala yarışdışı kaldı. Quartararo liderliği bırakmayıp yarış sonuna kadar sürdürdü ve çok da zor olmayan bir birincilik aldı. Esas mücadele hemen arkasındaydı.

Zarco uzun süre podyum mücadelesini sürdürdü ancak arkasından gelen inatçı Suzuki pilotları Alex Rins ve Joan Mir bitime 6-7 tur kala onu geçmeyi başardılar ve Zarco’yu 5. sıraya ittiler. Bir tur sonra Alex Rins, virajı alamayıp kum havuzuna doğru kayarak yarış dışı kaldı ve hem pilotlar hem takımar sıralaması için çok önemli puanları kum havuzunda bıraktı. Yarışı ikinci sırada KTM pilotu Miguel Oliveira ikinci sırada, Suzuki pilotu Joan Mir üçüncü sırada bitirdi. Zarco 4. sırayı aldı. Yarış bitiminde hakem masasında enteresan anlar yaşandı. Yarış sırasında pist sınırı ihlali yapan sürücüler uzun turla cezalandırılır. Eğer bir sürücü bu ihlali son turda yaparsa bir sıra geriye düşürülür. Yarışın son turunda hem Mir’in hem de Oliveira’nın yaklaşık 10 cm ile pist sınırı ihlali yaptığı anlaşıldı. Bu durm Zarco’yu ikinci sıraya yükseltebilirdi. Önce Mir bir sıra düşürülüp Zarco 3. sıraya, ardından Oliveira bir sıra düşürülüp Zarco 2. sıraya yükselebilirdi ancak işler Zarco’nun umduğu gibi gitmedi. İhlalin yapılış sırası önemliydi ve bu Zarco’nun hayallerini yıktı. Önce ihlali yapan Oliveira bir sıra süürüldü ve 3. sıraya alındı, Mir ikinci sıraya yükseldi. Ardından ihlal yapan Mir bir sıra düşürülünce Oliveira tekrar ikinci sıraya yükseldi ve Mir üçüncü sıraya düştü. Yarışı kazanan Quartararo, galibiyetini hayatını kaybeden 19 yaşındaki genç pilot Jason Dupasquier’e ithaf etti.

Quartararo bu birinciliğin ardından pilotlar sıralamasında  105 puanla lider. İkinci Zarco’nun 81 puanı, üçüncü Bagnaia’nın 79 puanı var. Bir sonraki yarış bu hafta sonu Katalunya Grand Prix ve Quartararo yine favori. Bakalım Ducatiler bu hafta Yamaha’yı durdurabilecek mi?

FORMULA 1 KARDEŞ ÜLKEDE

Formula 1’de bu hafta sonu Bakü Grand Prix yarışılacak. Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacak olan yarış da Monaco Grand Prix gibi şehir içi yollarda yapılıyor. 2016’dan beri yapılan Bakü Grand Prix’de bakalım Mercedes, Monaco yaralarını sarabilecek mi?

Son olarak.. Kasksız çıkmayın, tekerinize taş gelmesin..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.