Edirne,Havsa ilçemize bağlı Musulca köylüleri atalarından kalma, asırlardır devam eden Konacak Bayramı geleneğini sürdürüyor.

Bahar ayı sonları,  Hıdrellezi 45 gün geçmeden yapılan  Konacak etkinliği konusunda köylüler arasında  söylenen çeşitli rivayetler var.

Daha önceleri , bugün Bulgaristan sınırları  içinde bulunan  Kırcaali, Koşukavak  şehrine  bağlı çevresi ormanlarla kaplı Konacak köyünde yaşayan  Musulca köylüleri, bugün  köylerinin Bulgaristan sınırları içinde kalmasından  sonra  topluca  Türkiye’ye göç  etti.

Havsa ilçesinin  Musulca köyüne yerleşen alevi vatandaşlarımız  Türklerin Rumeli’ye  geçtiği   yıldan bu yana  devam eden yaklaşık 700 yıllık  geleneklerini  aralıksız  sürdürüyor.  Köylülerin ifadesine göre, aynı  gelenek  Bulgaristan’ın Koşukavak köyünde de   devam ediyor.

Bir söylentiye göre Bulgaristan’da yaşadıkları dönemde köylülerin    her yıl kurban kesmeleri nedeniyle düşman zulmünden kurtulmuş.

Bu  kurban kesme geleneklerini Türkiye ‘de de  sürdüren  köylüler her yıl  ortaklaşa kurban kesip yaptıkları yemeklerle Köyde düzenledikleri  etkinliğe   katılanları ağırlıyor.

------------------------------------

BÖLGENİN EN ESKİ  VE GENİŞ   KATILIMLI GELENEĞI

Bölgenin en  kapsamlı  ve  eski  geleneği olan Konacak Bayramı bu yıl da Perşembe günü binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Köylüler bu yıl Konacak Bayramı  için toplam 50 kurban bağışında bulundu.

Gelen misafirlere bu kurban etlerinden yapılan yemekler  sunuldu.

Yapılan şükür  duasında  köylüler,   bereketli, huzurlu bir yıl geçmesi dileklerinde bulunuldu.

Musulca  Köylülerinin düzenlediği Konacak etkinliğine,Edirne,Havsa merkez ve köylerinden çok sayıda vatandaş ve siyasi parti yetkilileri katıldı.Havsa  Kaymakamı.Reşit Özer Özdemir,AK Parti  Edirne İl Başkanı Belgin İba, CHP İl Başkanı  Fevzi Pekcanlı, köy muhtarları da katılımcıların arasındaydı.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.