Ülkemizin  de içinde bulunduğu böyle bunalımlı zamanlarda halkımız  bölge yararı için yeni arayışlar içinde.

Bugün ülkemizde  her kesimin ayrı derdi var. Esnafın sorunu başka,emeklilerin gençlerin dar gelirli olanların sorunları ise bir başka.

Bu arada pek dikkate alınmayan Edirne’nin uluslararası seviyede ses getirebilecek değerde ürünleri de var.

Bunları gündeme getirip tanıtarak, kentin turizm konusunda daha da gelişmesini sağlayabilir.

Bir süredir Edirne ciğeri az sayıda esnafımızın yoğun çabası sonucu ismi Edirne ile anılır duruma geldi. Kentimizi ziyaret edenler bu özel yiyeceğimizi tahtadan gitmiyor.

Bunu yanında  Edirne’ye has bir başka ürün ise bir süre  önce  yapılan açıklamada uluslararası üne kavuşan,geçmişi yarım asra dayanan Deva-i Misk helvasıdır..Kırk bir ürünün karışımı sonucu doğal olarak yapılan bu ürünümüzü ne yazık ki yeterince tanıtamıyoruz.

Padişahların da kullandığı Edirne’ye has bu ürünümüz bundan böyle uluslararası üne sahip olacak.

---------------------

MESİR MACUNUNDAN DAHA YARARLI

Kentimizde Deva-i Miskin ön planda olduğu bir festival düzenlenip ,bunun tarihi geçmişi ile tanıtılması durumunda  al sana ismi Edirne ile bütünleşen bir ürün daha.

Bunun için tıpkı Mesir Macunu tanıtımında olduğu gibi Selimiye Camisi minarelerine çıkılarak çevrede biriken halka Deva-i Misk bulunan  küçük paketler halinde atılarak, o paketlerde  bu ürünün tarihsel sürecinin de yar almasıyla bu  bölgemiz ürünümüzü ülkemizde ve  dünyada tanıtma imkanı  buluruz.

Deva ,Mesir Macunu gibi sert değil her yaşta insanın yiyebileceği yumuşaklıkta bir yiyecek.

Ayrıca katkı maddeleri nedeniyle çok sağlıklı bir yiyecek. Bu ürünün katkı maddeleri arasında yumurta akı da var.

Cami minareleri nasıl ki bu katkı maddesiyle asırlardan bu yana  sağlam olarak duruyorsa bu ürünü imal eden esnafımızın dediği gibi “Deva da insan vücuduna aynı dayanıklılığı, zindeliği  sağlar”.

Bölgemizde turizmin gelişmesi için Deva-i Misk adına bir festival düzenlense bunun Edirne turizmine tıpkı ciğer festivali gibi büyük katkısı olmaz mı?Bu festivale yine Gaziler Helvasını da katabiliriz

Başka iller ve dünyada bu imkânı olan ülkeler böyle değerlerden daha çok yararlanıyor.

----------------------

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Turizmde gelişme bu uğurda çaba harcamadan “armut piş ağzıma düş” mantığı ile gelişmiyor.Bu konuda çaba sarf etmek gerekiyor. Kısaca bundan yararlanacak herkes elini taşın altına koymak zorunda.

Edirne’de ne yazık ki  toplumda böyle bir birliktelik sağlanamıyor.Bu konuda herkesin şahsi beklentileri ön plana çıktığı için Edirne yararına olacak ki sorunların çözümünde başarılı olunamıyor.

Herkes kendi yerine başkalarının bu işe soyunmasını beklerse bir yere varmak mümkün olmaz.

Bu arada resmi ve mahalli kuruluşlarımız,  oda ve borsamız siyasi partiler, milletvekilleri kısır çekişmeleri bir kenara bırakıp Edirne turizminin gelişmesine katkı sağlamalı.

Edirne’de turizmi gelişmesi için tüm imkânlar var.

Turistler  beton yığınlarını ve yüksek katlı apartmanları görmek için şehrimize gelmiyor.

Turist tarihi eserleri görmek için kentimizi ziyaret ediyor.Tarihi kentlerde turist sayısının artması  ancak bu alanda sağlanıyor.

Edirne bu  konuda çok şanslı bir il .Turizme katkı sağlayacak beşeri yapısı da var.Kısaca Edirne’de turizmin gelişmesi konusunda her türlü imkan bulunuyor .Biz bu imkanları yeterice değerlendiremiyoruz. Bunu biz başaramazsak birileri gelip başarır.

Biz de karşıdan bakar kalırız.

----------------------

FIKRA

SON ARZU

İhtiyar bir Giritli yaşamının son anlarını geldiğini hissediyordu.

O anda karısına başucuna çağırarak,” Bak hanım her gün biraz daha kötüleşiyorum ölümüm yakın. Bu arada son arzum olarak sana bir şey sormak istiyorum.

Sen de bu soruma doğru cevap vereceksin.

Dört çocuğumuz oldu. Son çocuğumuzun gerçekten benden olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Görüyorsun artık son anlarımı yaşıyorum.”

Kadın biraz da tereddüt ederek” İyi ama ya ölmezden”

--------------------

ÖZLÜ SÖZ

Haklı bir davaya en büyük zararı, muhalefetin acımasızca saldırıları değil,yandaşların aptalca savunması verir.

Alexsander  Hamilton

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.