Biz hemen hemen bir asrın tozunu yutmuş olanlar hep nerde o eski bayramlar deyip duruyoruz. Yine bir  bayram arifesindeyiz ama hiç kimsede bir bayram havası, telaşı yok. Genci orta yaşlısı herkesi bir tatil telaşı almış.

                Eskiden bayrama 10 gün kala evlerde  bir temizlik, dip köşe olur,bayramda gelen misafirlere ne ikram edilecek diye planlar yapılır,bayram iki  gün kala baklavalar yapılır,börekler açılır yemekler pişirilirdi.

                Bayram arifesinde çocuklar başta olmak üzere herkese yeni bir giysi alınmaya gayret edierdi. Çünkü bayramların bir özelliği de yenilenmektir. Hiç olmazsa naylonundan çıkarılmış  ayağa  çorap giydirilse bile  bayramın hayrından sayılırdı. Ve bayram sabahı kapıya gelecek çocuklar için özel şekerlemeler alınırdı,en yakın akraba çocuklarına paraları hazırlanır hediyeleri alınırdı.

En sevdiğim anda bayram sabahı süslenmiş  mis gibi bir eve uyanmaktı. Biz uyuduktan sonra anacığım son mesaisini evi bayrama hazırlamak için yapardı. Dantelli örtüler değişmiş, yenileri serilmiş, bayramlık masa ve sedirlerin örtüsü çekilmiş ve her bayram nerede sakladığını bilemediğimiz naylon rengârenk çiçeklerin vazosu salonun orta yerine konulmuş olurdu.

                Ve gezmeler yapılırdı. Önce komşu kapıları çalınır eller öpülür armağanlar alınırdı. Çocukların yanlarında taşıdıkları naylon torbalar her gezilen evde biraz daha ağırlaşırdı. Hiçbir çocuk bayram kutlamak için çaldığı kapıdan boş çevrilmezdi,zengin evlerinin kapıları  çocuklara açılırken mendil içinde kâğıt iki buçuk liralıklar, çikolatalar verilirdi.

                Bayramlar hassas günlerdi. Küsler barıştırılır, bayram öncesinde yakınlarını rahmete uğurlamış insanlar öncelikli ziyaret yerleri olarak görülürdü.

                Şimdi artık bayramlar uzun tatil günleri olarak anılmaya başladı. Uzun bugünleri fırsat bilip evinden uzak başka yerlere gidenlerin, tatil yapanların sayısı hızla çoğaldı.

                Bayram öncesi yazılan kartvizitler ve kartpostalların yerini de cep telefonu mesajları aldı. Olağanüstü değere sahip bayram geleneği ne yazık ki erozyona uğradı.

                Oysa bir hamle yapmalı, eski bayram günlerin tadında bayramlar yaşamak için kararlar alınmalı ve yeni yetişen kuşaklara bayramların amaçlarının en önemlisinin birlik ve beraberlik olduğu bilinci verilmelidir.Herkese huzur mutluluk barış dolu bayram diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.