UZUNKÖPRÜ RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI...

Edirne İl Genel Meclisi AK Parti Uzunköprü Üyesi Nedret Akbulut, Tarihi Uzunköprü’nün restorasyon çalışmaları için bölgeye şantiye kurulduğunu ve etüd çalışmalarının başladığını başladığını söyledi.

Nedret Akbulut, şantiyenin kurulduğunu ve önümüzdeki günlerde Uzunköprü’nün trafiğe kapatılabileceğini dile getirdi.

Köprünün çalışma neticesinde ilk yapıldığı şekliyle eski orijinal haline dönüştürülmüş olacağını söyleyen Akbulut, “köprü daralacak,Üzerinde sonradan ilave olarak ne konmuşsa alınıp temizlenecek,güzelce ışıklandırılacak ve Üç yıl içinde tamamlanması gerçekleşecek.

Bir de ergene eski haline geldiğinde iki köprü arasını düşünün birkere. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla gündeme alınmıştı ve yine onun talimatlarıyla  proje başlıyor.” Şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Belki de en çok sevinenlerden biriyimdir bu habere.

Uzunköprü,Ergene Nehri üzerinde, Osmanlı Devletinin altıncı padişahı Sultan II. Murat döneminde,Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edilmiş.

1270,41 m. uzunluğu ve  174 kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahip.

Köprünün üç kemerinin, aradan geçen süre içerisinde bugünkü Uzunköprü ilçe merkezine bağlanan yolun altında kaldığı düşünülmektedir.

Uzunköprü ile ilgili yaptığım birçok TV Programına konuk aldığım Belediye Başkanları ve Sivil toplum kuruluşu yetkilileri köprünün tarihçesi ile ilgili bilgiler verirken aslına uygun şekilde onarım yapıldığında köprünün her iki başında da dolgu olduğunu ve köprünün orjinalinden daha kısa kaldığını ifade etmişlerdi.

Mesela;şehir girişindeki bitiş noktasının Atatürk anıtına yaklaştığını,diğer tarafında Eskiköy yoluna uzanan kısmın askeriye barakasına kadar uzun olduğunu söyleyerek orjinal haline dönüştüğünde bu işlemlerinde yapılması gerektiğini hatırlatmışlardı.

Doğrudur yanlıştır,dikkate alınır alınmaz bilemem ama köprünün uzunluğu ve genişliğinden önce köprüyü Araç trafiğinden nasıl kurtarabiliriz hesaplarının yapılması gerekir bana göre.

İstasyon Mahallesinden başlayıp Kavak mahalleye uzanan yeni köprü ile Çiflik Köy-Uzunköprü arasına yapılacak olan köprü Tarihi Köprüyü bu külfetten kurtarmaya yeter.

Bunu Köprüyü yükten kurtarmanın yanı sıra insanların yürüyüş yaptığı,konulacak banklarda seyir zevklerini tatmin ettiği günleri Uzunköprü halkı sabırsızlık ile bekliyor.

Trakyanın tek bayan Belediye Başkanı sıfatına haiz Özlem Becan bu konuda daha etkin roller üslenip girişimlerini ve temaslarını sıklaştırırsa sanırım bu özlemler hayalden gerçeğe dönüşecektir.

Uzunköprü bir tarihi abide ve herkesin malı olduğu için bu kazanımın elde edilmesindeki gayretlerde

İktidar Muhalefet ayrımı yapmadan herkez caba ve özveri sarf etmelidir.

Sayın Akbulut'un dediği gibi Ergene kirliliği de sona erdiğinde Uzunköprü halkı da çok önemli bir kazanım etmiş olacaktır.

Hayırlısı olsun diyelim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.