Hacılar Ezanı Çeşmesi ve Namazgâhı onarım ve bakımda.

Tarihi eserlerimizin ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle harap olmasına üzülen kişilerden biri olarak buradaki onarım ve bakım çalışmanın başlamasıyla havalara uçtum desem yalan olmaz inanın.

Şu anda ikinci bir Edirne olarak yapılaşan bu arazilerin ekilip biçildiği yıllarda hayvanlarını bu çeşmenin yalaklarında sulayan çiftçiler ile Hacca giden kişilerin uğurlanışının ve vedalaşmanın yapılarak son kez namaz kılındığı Namazgahın yıllardır per perişan durumda kalması gerçekten hicap duyulacak bir durumdu.

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren Mayıs ayında Anadolu Ajansına verdiği röportajda Hacılar Ezanı Namazgahı ve çeşmesinin restorasyon ve çevre düzenlemesiyle aktif hale getirileceğini belirtmişti.

Namazgahın, bir dönem şehrin dışında yer alan, hacıların ve umreye giden kişilerin uğurlanıp karşılandığı bir mekan olduğunu ifade eden Güneren, "Kentin genişlemesi nedeniyle şehir içinde kalmış bir yerde bulunuyor. Burayla ilgili proje çalışmalarımızı tamamladık. Bu seneye yetiştirmeyi planlıyorduk ama süreçte biraz gecikme oldu. 2021'den itibaren umre ve hacca gidenlerin uğurlanacağı ve karşılanacağı mekan olarak kullanılmaya başlanacak." demişti.

İnşallah gerçekleşir de sevincimiz kat ve kat artar.

Bu onarımı düşünenleri,hayata geçirenleri kutluyor ve tebrik ediyorum. 

Edirne'nin başkentliği sırasında Osmanlı’nın vücuda getirdiği eserlerden bir tanesi olan Hacılar Ezanı Çeşmesi ve Namazgâhı uzun yıllardır bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle üzüntü ile izlenen bir tarihi eserdi.

Geçmişinde Edirnelilik olan ve Babamızın memuriyeti nedeniyle ilçelerde yaşadığımız günlerde olsun 1961 yılında başlayan Öğretmen Okulu Öğrencilik yıllarımda olsun buranın hizmet verdiği son yıllarını görmüş biri olarak orada yaşananları azçok bilen biriyim.

Hatta Müzik Öğretmenimiz rahmetli Necati Seçkin'in düzenlediği bir geziye katılarak daha o zaman namazgah ve çeşme hakkında bilgilenmiştik.

Edirne’ye giriş istikametinde E-5 Karayolu üzerinde 1415 Ada 19 Parsel üzerinde 1. Murat Mahallesinde bulunan Hacılar Ezanı Çeşmesi ve Namazgahı

gerek mimari yapısı ve gerekse boyutu ile Edirne çeşmeleri içinde farklılık arz eder.

Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Hacılar Ezanı Çeşmesi yatay dikdörtgen formlu bir plan üzerine oturmaktadır, yüksekliği 2.32 m., genişliği 1.62 m. ve derinliği 0.68 m. ‘dir. Çeşme cephesi iki yandaki dışa taşkın düz kenar silmeleri üzerine oturmaktadır.

Düz kenar silmeleri üst tarafta öne eğimli iç bükey yarım daire profilli silme ile üzerini örten önden arkaya doğru hafif eğimli düz kenar silmeli çeşme örtüsü ile nihayetlendirilmiştir.

Çeşme ve Namazgâhın bir diğer önemli özelliği de ismidir.

Çeşme ismini “Surre Alayı”  geleneğinden almaktadır.

Nitekim Abbasiler döneminde başlayan bu gelenek Osmanlı döneminde de devam etmiştir. Sultan Yıldırım Bayezid Han döneminde Edirne’den bir defalık da olsa surre gönderildiği bilinse de kayıtlara net şekilde Sultan Çelebi Mehmed Han döneminde geçmiştir. Bu gelenek Edirne’den en son Sultan II. Murad Han ile yerini hac zamanı yapılan ritüellere bırakmıştır. Zaman içinde hacılar hacca gitmeden önce buraya gelerek ezan okuyup kurban keserler ve hac yolculuklarına buradan başlarlardı .

Şu anda koruma amaçlı geçici malzemeler ile çevresi kapatılıp onarımı devam etmekte olan Hacılar Ezanı Namazgahı ve çeşmesinin Edirne Turizmine katkı sunan en değerli objelerinden biri olcağı tahmin ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.