SOKAK_OKUL

Büyüklerimiz

Sokağa çıkmamızı

İstemez nedense

Kötü şeyler öğrenir

Kötü insan olurmuşuz

Oysa

Temiz hava, bol güneş

Arkadaşlar ve oyunlarla

Sokak

Bir başka okul bence

Herkesin notu var,

Ağaçların defterinde.

N.T

Bu yıl da bir öğretim yılı sona eriyor. Bir yıl nasıl ve ne çabuk geçti anlamak zor. Öğrencilere zor geçmiştir sanıyorum…

Oysa görüşüme göre şimdki öğrenciler bizim kuşaklara göre çok daha şanslı. Eskilerden biraz anumsamalar yapalım önce. Bir çok köyde okul yoktu. Üç yıllık eğitmenli okullar… o da bazı köylerde. Ben kasabada doğup büyümüşüm. Orda bile o zamanlar iki ilkokul, çok sonraları açılan bir de ortaokul vardı. Ortaokuldan sonra gidebileceğiniz başka bir yerde öğrenci olmaksa, hem maddi, hem manevi açıdan olanaksızdı. Çünkü yoksul ailelerin 5-6 çocukları vardı..

Bereket o yıllarda parasız yatılı okullar açılmıştı. Öğretmen okulları, subay okulları… Her türlü sorunlara ve koşullara rağmen onlarda okuyabilmek bile bizim için önemliydi. Ve severek katlanıyorduk desem, abartmış olmam.

Önemli amaçlarla açılan Köy Enstitüleri de köy çocuklarına okuma fırsatı yaratıyordu. Bu okullar zamanın siyasileri yüzünden kapatılmıştı bir süre sonra.

Egitim ben bildim bileli sorunlarla bu günlere geldi. Bunları yazmaya kalksak “ciltlere sığmayan bir kitab olur”

Bu gün 14 Haziran …

Okulların son günü. Öğrenciler sevinçli çoğunlukla. Başarısızlar da varsa eğer üzülmelerine gerek yok. Bütünlemeler boşuna konmamış.

Sistem değişimleri de önemli elbet. Pedagoglar ve eğitimciler bu kararların içinde olmalı. Eğitimin, siyaset dışı olması da önemli.

Yine de bu günlere gelmemiz her şeye rağmen övünülecek yönleri var ama eleştir,ilecek yanları da az değil.

Öğrenciler uzun bir tatil dönemine başlıyor. Çocuk demek oyun demektir. Velilerin bunu hiç unutmamalarını öneriyorum. Ancak tatil olmasına rağmen planlı ve proglamlı yaşamalı, oyun ihmal edilmemeli. Giyimiyle, yaşantısıyla aşırıya kaçmamalı. Aşırı baskı ne denli yanlışsa, aşırı yüz vermenin de sakıncalı olduğu, kişilik gelişimini olumsuz etkileyebileceğini, unutmamak gerek.

İyi ve verimli tatiller diliyorum, yarının çocuklarına ve gençlerine…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.