Çocukların, yolunu gözlediği adam

Edirneli Dondurmacı Çetin Dada ya da bilinen adıoyla"Dondurmacı Çetin" 41 yıldır aynı lezzet ile dondurma satarak bir geleneği yaşatıyor. Küçük yaşlarda bu işe başladığını belirten Dada, "41 yıldır aynı lezzeti korumaya ve bu lezzeti yaşatmaya devam ediyorum. Ben daha bu işe yeni başladığımda benden dondurma alan küçük çocuklar evlendiler, şimdi onların çocukları dondurma için yolumu gözlüyorlar" dedi.

Çocukların, yolunu gözlediği adam

Edirneli Dondurmacı Çetin Dada ya da bilinen adıoyla"Dondurmacı Çetin" 41 yıldır aynı lezzet ile dondurma satarak bir geleneği yaşatıyor. Küçük yaşlarda bu işe başladığını belirten Dada, "41 yıldır aynı lezzeti korumaya ve bu lezzeti yaşatmaya devam ediyorum. Ben daha bu işe yeni başladığımda benden dondurma alan küçük çocuklar evlendiler, şimdi onların çocukları dondurma için yolumu gözlüyorlar" dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Ağustos 2017 Pazartesi 10:00
Çocukların,  yolunu gözlediği adam

    Edirne'nin en meşhur simalarından biri olan ve 41 yıldır özel tasarladığı arabası ve başındaki kaptan şapkası ile gezmedik sokak bırakmayan Edirneli Dondurmacı Çetin Dada, bir geleni yaşatmaya devam ediyor. 
Edirne'nin her yerini karış karış gezerek dondurma satan Dada, halk tarafından 'Dondurmam Gaymak' ya da 'Dondurmacı Çetin' olarak da biliniyor.  Edirne'de sadece tek olduğunu dile getiren Dada,“Ben Edirne'de tek kaldım. Yaptığım işten ve bu lezzet ziyafetini müşterilerime sunmaktan dolayı gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu. 
    "41 YILLIK GELENEK"
41 yıldır bir geleneği yaşattığını söyleyen Dada; "41 yıldır bu Edirne'de basılmadık yer kalmamıştır herhalde. Bu geleneği yaşatmak zor ama her zaman için mücadele ediyorum. 41 yıldır aynı lezzeti yakalamak ise epey bir zor ama zor olan her şey güzeldir zaten. 41 yıldır aynı araba, aynı şapka, aynı korna ile her yaz Edirne halkını kendi yapmış olduğum dondurmam ile serinletiyorum bu gelenek böyle de devam edecek"
    "BENİ KORNAMDAN, KAPTAN ŞAPKAMDAN TANIYORLAR"
Her girdiği mahallede çocukların yolunu gözlediğini dile getiren Dada, "Herhangi bir mahalleye girdiğimde direk kornamı çalıyorum daha sonra bir bakıyorum ki bir sürü çocuk etrafımda çoktan toplaşmış bile. Bazen kornadan çıkaramayanlarda oluyor direk kaptan şapkamı görenler yanıma geliyorlar. Ben 41 yıllık esnaf olduğum için herkesi kornama alıştırdım artık. İlk zamanlar biraz kızıyorlardı ama artık alıştı Edirne halkı. Ben korna çalıyorum çocuklar yanıma geliyorlar biliyorum Betist ki onlar benim mahallelerine geleceğim saati bile tahmin ediyorlar. Onlar benim yolumu gözlüyor, ben onların.”
 “10 YAŞINDA BAŞLADIM, 64 YAŞINDAYIM”
             Küçük yaşlarda dondurmacılığa başladığını belirten Dada, “10 yaşından beri dondurmacılık yapıyorum. Bundan 10 yıl öncesinde, Edirne'nin her semtinde seyyar dondurmacı görmek mümkündü.  Ama yaş itibari ile bir zaman sonra bırakmak zorunda kalıyorlar çünkü seyyar satmak zor. Seyyar satmak güç ister her zaman düz yol olacak değil bazen yeri geliyor bayır çıkıyorum bazen ise itmek zorunda kalıyorum. Bazen yaşımı soruyorlar Çetin abi bırak artık kaç yaşına geldin diyorlar ama nafile. Ben kendimi yeterince dinç hissediyorum benim yaşımda olup baston ile yürüyen insanlar var. 
“KATKI MADDESİ ASLA YOK”
Dondurmalarında hiç bir katkı maddesi olmadığını söyleyen Dada, "Benim dondurmamda öyle katkı maddesi bulamazsınız. Katkı maddesi kullanırsam eğer hazır dondurmacılardan bir farkım kalmaz. Beyaz hakiki süttür, Çikolata için sırf kakao kullanırım, Limonlu dondurma için sadece limon öyle limon şerbeti, limon katkılı madde falan yok hakiki limondur benim limonlu dondurmam. Tamamen süttür süt tozu falan değil. Zaten bu lezzeti bilen insana bunları anlatmaya bile gerek yok." dedi.
"BENDEN DONDURMA ALAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR BÜYÜMÜŞ EVLENMİŞ BİLE"    
Küçük çocukken dondurma alan ve büyüyüp evlenmiş olan çiftlerin yolunu keserek dondurma aldıklarını dile getiren Dada; "Gün içinde bir sürü insan ile karşılaşıyorum e hali ile bazen unutuyorum. Sık sık başıma gelen olaylardan biri de benden küçükken dondurma alan çocuklar bazen beni yolda durdurup yada yanıma gelip beni hatırladın mı Çetin Amca diyorlar. Ben senden küçükken dondurma almıştım az yolunu gözlemedik artık büyüdük koca adam olduk diyorlar. Bende hali ile şaşırıyorum onları görünce küçük çocuklar büyümüşler, evlenmişler hala benden dondurma alıyorlar diyorum."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.