Dede mesleğini sürdürüyor

Bundan 30 yıl kadar önce, bugün bankaların bulunduğu yerde kendi ismiyle yaptığı bozayı Devlet Hastanesi yanındaki işyerinde satan Aslan Amca'nın Torunu Harun Reşit Pekgeçkin, dede mesleğini sürdürüyor.

Dede mesleğini sürdürüyor

Bundan 30 yıl kadar önce, bugün bankaların bulunduğu yerde kendi ismiyle yaptığı bozayı Devlet Hastanesi yanındaki işyerinde satan Aslan Amca'nın Torunu Harun Reşit Pekgeçkin, dede mesleğini sürdürüyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Kasım 2017 Çarşamba 09:52
Dede mesleğini sürdürüyor

    Mesleği konusunda açıklama yapan Pekgeçkin, “Rahmetli dedemden Allah razı olsun bize bu mesleği bıraktı. Ben üçüncü kuşak oluyorum. Annemin ve babamın katkısıyla yeniden Aslan Bozası'nı yaşatmayı amaçlıyoruz. Rahmetle dedemi yad ediyoruz, nur içinde yatsın ismiyle anılan bir mesleği bizlere kazandırdı. Günümüzde bozanın kıvamını kaçırdılar. Boza içilen bir üründür. Tıpkı ayran gibi. Boza yoğurt kıvamında olmaz. Bulgaristan'a gittiğinizde bizim Betpark bozadan daha sulu olarak yapıldığını görürsünüz. Bizim burada yapılan bozalarda eskilerin ifadesiyle kaçamak konumunda boza yapılıyor. Boza çok koyulaştırıldı aslında gerçek boza öyle olmaz. Bozanın ham maddesi darı ile bulgurun karışımıdır. Bunlar iyice kaynatılıyor, sonra soğumaya bırakılıyor. 6-7 saat sonra süzülüyor. Boza kendi kendine fermente olan bir üründür. İçinde herhangi bir maya ve başka katkı yoktur. Ata'mızın ölüm yılı olan 1938 yılından bu yana Edirne'de Aslan bozası varlığını sürdürdü. Son birkaç yıl ara vermek zorunda kaldık.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.