Köy kadınlarından, 'Cumhuriyet Korosu’

Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyünde kadınlardan oluşan, yörenin şarkı ve türkülerini seslendiren Cumhuriyet Kadınları Korosu kuruldu. Emekli öğretmen Şükrü Akdeniz'in kurduğu koru bugüne kadar çeşitli yerlerde 37 konser verdi. Hiçbir kurum tarafından desteklenmeyen koro, koro üyelerinin kendi yaptıkları elişlerini satarak varlığını sürdürüyor.

Köy kadınlarından, 'Cumhuriyet Korosu’

Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyünde kadınlardan oluşan, yörenin şarkı ve türkülerini seslendiren Cumhuriyet Kadınları Korosu kuruldu. Emekli öğretmen Şükrü Akdeniz'in kurduğu koru bugüne kadar çeşitli yerlerde 37 konser verdi. Hiçbir kurum tarafından desteklenmeyen koro, koro üyelerinin kendi yaptıkları elişlerini satarak varlığını sürdürüyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Ekim 2017 Cuma 10:28
Köy kadınlarından,  'Cumhuriyet Korosu’

    Emekli öğretmen Şükran Akdeniz, ev kadınlarından oluşan bir müzik korusu kurdu .“ Cumhuriyet Kadınları Korosu” adı verilen ekip  Edirne'ye gelerek tarihi ve turistik yerleri gezdi. Bu arada Ciğerci Bahri Bey'in işyerine  giderek  meşhur Edirne   ciğerini yiyen ekip burada  Rumeli türkülerinden oluşan kısa bir konser verdi. 
Koro ile ilgili  olarak açıklama yapan emekli Müzik öğretmeni Şükran Akdeniz, “ Bu koruyu geçtiğimiz yıl Ekim ayında kurduk. Koromuz Lüleburgaz Ertuğrul Köyü Cumhuriyet Kadınları Korosu'dur. Benim Babam da öğretmendi. Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunu.  Ben  toplumsal duyarlılığımı Atatürk ve Cumhuriyet sevgimi ondan aldım. Şu anda kendisi 92 yaşında.  Onun ruhuyla haftada bir gün ben de köye gidiyorum. Cumhuriyet ve Atatürk sevdasıyla bu koroyu kurdum. Amacımız halkımız manilerimizi öğrensinler türkülerimiz unutulmasın, her zaman söylensin diye  bu koroyu oluşturduk. Biz Balkanların ve Trakya'nın unutulmaya yüz tutan türkülerini öğrenip gittiğimiz yerlerde söylüyoruz ” 
“AYDINLANMANIN IŞIĞI KÖYLERDEN BAŞLAMALI”
Cumhuriyet ve Atatürk'e bağlılığına dikkat çeken Akdeniz, “ Atamız için haykırıyoruz. Köy Enstitüsü bir aile mensubu olmam,  benim de öğretmen okulu olmam nedeniyle Bu ve benzer etkinliklerde duyarlılığım var.  Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun oldum. Kalebet Aydınlanmanın ışığı köylerden başlamalı. Halkımızı en iyi aydınlatacak olan ve köy çocuklarının eğitimine büyük katkı yapan Köy Enstitülerimiz kapatıldı. Ondan sonra öğretmen okullarımız kapatıldı. Anadolu liseleri kapatıldı. Şu anda öğretmenlik eğitimi almamış okullardan mezun olanları okullara öğretmen olarak atıyorlar. Böyle, sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş oluyor. Kopmuş olsa da sanatın bir birleştirici gücü vardır, onu kimse inkar edemez” dedi
“ İMECE USULÜYLE  KOROMUZU  YAŞATIYORUZ”
Bu koroya giren kadınlarımız benlikten çıktığını biz olmayı öğrendiklerini belirten Akdeniz, “ Aynı anda birlikte  olunca demokrasimizin temelleri sağlamlaşmış oluyor. Çok sesliğinin özünde demokrasi vardır Mustafa kemal Atatürk her konuşmasında sanata verdiği öneme dikkat çekmiştir sanat bir toplumun çimentosudur  halk arasında birlik ve beraberlik ortak değerler sanat sayesinde sağlanır.” Dedi
“BİR YILDA 37 KONSER”
Bugüne kadar çeşitli yerlerde 37 konser verdiklerini  belirten Akdeniz,”bu arada Trakya'nın güzel ve tarihi kenti Edirne'ye de geldik.Arkamızda hiçbir desteğimiz yok. bizleri konser için çağırıyorlar, Cumhuriyet ve Atatürk için gidiyoruz. Şarkılar maniler , türküler söylüyoruz. Eskiden imece deniler  ortaklaşa yaptığımız işleri sergileyerek bu etkinliğimizi yaşatma savaşı veriyoruz.” dedi
“82 YAŞINDA  KORODA  TÜRKÜ SÖYLÜYOR”
Lüleburgaz Ertuğrul köyü kadınlarından oluşan Cumhuriyet Kadınları korosunda  82 yaşında  Bakiye Uluçay'da  ekibin içinde yer alıyor. Genç kardeşleri ile birlikte böyle bir koroya girdikten sonra kendisini daha genç ve zinde hissettiğini, eski türkü ve manileri  söyleyip mutlu olduğunu  belirterek “ Eskiden köylerimizde birkaç kadın bir araya gelip böyle türküler söylerdik. Bir ara bu gelenek unutuldu. Sağ olsun Hocamız  Şükran  hanım,bizleri toplayıp koro oluşturdu. Böylece eski türkülerimizi ve şarkılarımızı halkımıza sunuyoruz. Böylece unutulmasına engel oluyoruz.Hangi yaşta olursa olsun insanların böyle meşgale bulması  sağlığı açısından da önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.