Sinekli suyu, kaderine terk edildi

Önceki yıllarda Edirne içme suyunun karşılandığı damacanalarla Edirne'ye su sevk edilen Karaağaç Mahallesine 1,5 Km mesafedeki sinekli Suyu kaynağı, şimdi harabe halinde.

Sinekli suyu, kaderine terk edildi

Önceki yıllarda Edirne içme suyunun karşılandığı damacanalarla Edirne'ye su sevk edilen Karaağaç Mahallesine 1,5 Km mesafedeki sinekli Suyu kaynağı, şimdi harabe halinde.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ekim 2017 Cuma 10:12
Sinekli suyu,  kaderine terk  edildi

Bir  zamanlar Edirnelilerin içme suyunu karşılandığı  her gün onlarca at arabası ve damacanalarla su alınan  sinekli suyunun yeri şimdi harabe halinde. Karaağaç mahallesine  1,5 kilometre mesafede bulunan suyun  çıktığı yer hakkında açıklama yapan Karaağaç Mahalle Muhtarı Agah Korkan ,suyun kaynak yerinin Sinekli çeşmesi olduğunu belirterek; “  Edirne'nin su ihtiyacının büyük bölümü eskiden buradan karşılanıyordu. 15 ve daha fazla at arabasıyla  damacanalarla Edirnelilere buradan su taşınırdı. Buranın çok lezzetli suyu vardır.  Şu anda askeriyemiz buranın suyunu içmektedir.  Buranın son durumu gerçekten üzüntü verici çevresi harabe halinde, bakımsız . Burası  tarihi bir yer Osmanlılardan kalma.” Dedi  
ÇEŞME ÇEVRESİNDE KAZI YAPILMIŞ   
Bu çeşmenin çevresi de  büyük  ağaçlarla çevrili güzel bir piknik alanı olarak kullanılabileceğini belirten Agah Korkan. “Bu alanın düzenlenmesi lazım. Burada dinamo çalışıyor askeriyeye su sevk ediliyor. Bu su askeriyemizin içme ve diğer ihtiyaçlarında da kullanılıyor.  Sinekli suyu  konusunu bundan önceki valimiz Dursun Ali Şahin, buranın düzenleneceğini söyledi. Suda klorun yüksek olduğu şeklindeki iddianın doğru olmadığını belirtti. Suyun tahlil sonucunda bu belirlendi.  Buradaki sudan bizler çok faydalandık  Bunun yanında Galabet mescit de bulunuyor. Çeşme yanında namazgâh var.
 Çeşmenin yerinde bazı sorumsuz kişiler kazı yapmışlar. Cengiz Varnatopu zamanında buranın çevresi sarıldı düzenli hale geldi. Burada asırlık ağaçlar var. Hafta sonunda piknik alanı olarak kullanılır. Suyun çevresi  bir mesire yeri gibi, havası suyu güzel.Bu suya da sahip çıkmalıyız. Hayvanların faydalanması için buraya bir çeşme yapılmalı.” Dedi 
SİNEKLİ SUYU ÇOK KALİTELİ BİR SU
Korkan  Sinekli suyunun  kalitesinin ölçülmesini önererek şunları kaydetti, “  inanın  satın alınan sulardan daha kaliteli  olduğunu göreceklerdir.Buradan yararlanılsın Belediyemize de gelir bundan  sağlanmış olur. Burada duvarın üzerinde su deposu var bu depo  Osmanlılardan kalma. Bunun yanında Edirne Belediyesinden  bir bekçinin  bulunduğu bir yer vardı Buradan araba ile su alacaklara makbuz keserdi..
Su almak için gelen arabalar üst taraftaki depodan  hortumlarla damacanaları doldururlardı. Elektrik kesildiği zaman ise kol ile çevrilen sistemle damacanalara su doldurulurdu. 
Bu  yerin yetkililerce düzenlenip piknik alanı olarak kullanılmasında  yarar görüyorum. Buradan çıkan suyun da  Edirne belediyesi tarafından değerlendirilmesinin belediye gelir sağlayacağı kanısındayım. Bu su çok kaliteli su, bunun kıymetini bilelim” dedi  
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.