Üstü zenginlik, altı yoksulluk !

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yapmış olduğu yazılı açıklamada sosyal değişime değinerek İstanbul şişli İzzetpaşa mahallesi yıldız sokakta Şişli Belediyesinin romanlara sahip çıktığını ve insanca yaşadıklarını belirterek Şişli Belediyesinin bu çalışmasının diğer Belediyelere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Üstü zenginlik, altı yoksulluk !

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yapmış olduğu yazılı açıklamada sosyal değişime değinerek İstanbul şişli İzzetpaşa mahallesi yıldız sokakta Şişli Belediyesinin romanlara sahip çıktığını ve insanca yaşadıklarını belirterek Şişli Belediyesinin bu çalışmasının diğer Belediyelere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Kasım 2017 Pazartesi 10:07
Üstü zenginlik,  altı yoksulluk !

    Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama ise şöyle; "Romanların en büyük isteği yerinde sosyal değişimdir. Bunun en güzel örneği, İstanbul Şişli  İzzetpaşa Mahallesi Yıldız Sokakta yaşanıyor. Şişli Belediye Başkanlığı'nın  bu sokağa sahip çıkmaya başlaması, Romanların insanca yaşamasının yolunu açmaya başladı. 
Bu sokağı iyi bilirim. Sokağın ilk girişinde derme çatma evler göze çarpmakta idi. Yaz olmasıyla birlikte çocuklar sokakta oynuyordu.Yanımdaki kişiye sormuştum: “neden burada çok köpek ve kedi var” ? Dediğimde. “Burada çok fare var” dedi. Önceleri pek anlam veremedim. Gece olmakla birlikte bazı evlerin içlerini görme imkânı buldum.  Dışı bir başka, evlerin içi bir başkaydı. Evin kapısına kapı demek için şahit bulmak lazımdı. Ben şahit olduğum manzarayı anlatayım: Dört evin içlerini gördüm. Evin birinde iki çocuk ders çalışıyordu. Işık yetersiz olmakla birlikte televizyon çalışıyordu. İçimi sızlatan ve beni ürküten çocukların etrafında büyük fareler geziniyordu. Hatta televizyonun üstünde iki büyük fare vardı. Diğer evlerde de manzara aynıydı. Evin giriş bölümünde kanalizasyon kokusu, borular kırık, banyo mutfak demek mümkün değil! 
 Sokak bayır zemin üzerinde, daha üst kısımlarda devasa yeni işyerleri ve konut alanları; üstü zenginlik, altı yoksulluk! Konuyu dile getirmek istemiştim bazı arkadaşlar yazmamam için rica ettiler. “Şimdilik öyle olsun”. Demiştim.
Bu sokakta bir apartmanın giriş katında Roman kadınları için proje yürütülmüştü. Derneğimizin yürüttüğü proje ile benzerliğinden dolayı kursiyerlerimizi Jestbahis buradaki eğitim binasına götürmüştük. Sokakta değişen hiçbir şey yoktu. Metruk yaşam devam ediyordu. Buraya kursu gelen kadınlarda görüştüğümde sıkıntılarını öğrendik. Biri “Ağabey ben Roman değil, Kürdüm kocam Roman” demişti. Sonra öğrendim bu kadının barınma alanı hurda bir otobüsmüş.. Proje  bu sokakta yürütüldüğünden kapanış toplantısı da burada yapılmıştı.  Kapanışa Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de katılmış. sonuç olarak; Derneğin yöneticileri bu sokağı anlatmış. Belediye Başkanı,   Hayri İnönü duvarda yazılı “YETER! Kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm” pankartından çok etkilenmesi sonucu gelişmelerin oluşmasına vesile olmuştur.
Şimdilerde bu sokakta ve mahallede geniş sosyal değişim yaşanmaya başlaması, burada yaşayan Romanların insanca yaşamasının önü açılmıştır. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak ilk mücadelemizi anımsattı. Edirne Belediyesini harekete geçirip, kamunun desteği ile 12 Roman vatandaşımız için ücretsiz evlerin yapılması için vesile olmuştuk. 
Temennimiz Şişli Belediyesinin bu çalışması tüm Belediyelere,  Roman derneklerine iyi bir örnek olur.  İnsana dokunmanın önemi çok büyük olup, başta Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü'ye,  Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus'a , Bahattin Turnalı'ya , emeği geçen tüm insanlara teşekkür ediyorum."
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.