“Bando ve ciğer festivali”,

“Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri”

Mayısla birlikte kutlanan, ayın güzelliğine uygun ve görkemli ünler yaşandı.

Bir de kocaman ateş,

Ve kocaman bir tava , bu tavada pişirilen ve dağıtılan tava ciğer. Tava ciğer deyip geçmeyin. Ünlenmiş bir yiyeceğimiz son günlerde. Ve yurt çapında adını duyurmuş bir lezzet. Diğer zamanlarda bile kentimize yalnız ciğer yemek için gelenler var. Festival nedeniyle gelen turistlerin sayısı anımsanmaya değer gibi.

O gün ilgililer 2 ton ciğer dağıtıldığını (parasız) söylediler. Ancak diğer günlerde de birkaç ton ciğerin tükendiği de söylenenler arasında. Merak bu işte: Her gün bu denli çok ciğer nereden ve nasıl bulunmakta?

Kakava Şenlikleri Sarayiçi’nde kutlandı. Kocaman bir ateş yakılarak, yaz karşılandı.6 Mayıs Hıdırelle’de artık kış ve soğuklar son bulmakta yazın başlaMASI kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas Peygamberlerin böyle bir günde buluştuğu da efsaneler arasında yerini alır

Bu yıl hıdırellez ramazanın ilk günü ile yaşandı. Bu nedenle sanırım oruç bozma işine de(iftar) Saray içinde yer verilmekte.

Protokolun da yer aldığı kutlamalarda eğlenceler oyunlar da baş köşede yerini almıştı. O sabah özellikle romanlar inanışları gereği Tunca nehrine girerek yüzleirni yıkayarak Babafingo’un gelip gelmediğine bakarlar. Dilekler de gül dalına bağlanarak beklenir…

Benim çocukluğumu anımsıyorum şimdi.

O sabah erken kalkılır. Evlerin kapılarına dallar asılarak haberi olmayanlar uyarılır. Hele geç uyananların bacakları ısırgan otlarıyla yakılır…dı.

Daha sonra kumanyalar hazırlanarak kırlara çıkılır. Ve eğlenceler düzenlenirdi. Özellikle skocaman ağaçlara kocaman salıncaklar kurulur, genç kızlar uçarcasına sallanırdı. Top oynamak, ip atlamak… baş oyunlardandı. Bekar erkekler de daha uzakta bir yerde toplanır, olan biteni izlerlerdi. Kafayı çekenler de olurdu. Olaylar da eksik olmazdı… Biz ya bağların oradaki künk denilen ve kaynayan suyun oralarda toplanır, ya da Kara kaçak Tepe’ye uzanırdık.Bazı

yerlerde de “Dalık” buluşmaları olduğunu Hıdırellez’in gelişinin kutlandığını duymuşluğum olmuştu hep.

Önümüzde de Kırkpınarlar var. Edirne yine “İğne atsan, yere düşmez” biçimde yaşayacak o günleri. Saray içi şenlenecek yağlı güreşler meraklılarca izlenecek. Birkaç yıldır Güreşlerin ekranlarda yer alması da sevindirici. Gidemeyenler de ekranlardan izleme olanağı bulacak. Ne mutlu!..

Yağlı güreşler bir gelenek olarak yüz yıllardır yaşamakta. Umarız, bundan sonra da yaşar, yaşatılır. İyi bir düzenleme yapılırsa sorun çıkmaz sanıyorum.

Bir anımı da eklemek istiyorum. Yıllar önce gelmiştik güreşlere bir arkadaşın yanında yatacak yer bulmuştuk. Çünkü otellerde yer yoktu. Hangi gündü unuttum. Karnımızı doyurmak için gezmediğimiz lokanta kalmamıştı. Uzun zaman sonra bir lokanta da karnımızı şöyle böyle doyurabilmiştik.

Son yıllarda öyle değil elbet. Gayet güzel organize edilmekte, o günler. Belediyemize başarılar diliyorum.

----------------------------------------

İstanbul seçimleri yenilenecek… miş. YSK’nun verdiği karar bu. Umarım ülkemiz için uğurlu olur. Yine umarım, sorunlar çıkmaz…

-----------------------------------------

Son günlerde yine şehitlerimiz var.Acı veren bu olaylar ülkemi ve özellikle ailelerini ve yakınlarını içten yaralamakta. Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin ve cennet mekânları olsun…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.