‘’Çam ağacı’’ deyip geçmemek lazım. Bu değerli ağacın insan sağlığı açısından ne kadar büyük bir önem taşıdığını öğrendikten sonra, çam ağacı konusundaki olumsuz düşüncelerinizin değişeceğinden emiÖnce bu yazımı neden yazma gereğini duydum.? Öncelikli olarak bu konuda değerli okuyucularıma bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıl biraz dinlenmek amacı ile Enez’in Gülçavuş Köyü sahilindeki yazlığıma gittim. Yazlığımın bulunduğu yer sakin sessiz ve bol oksijenli, yaşlılar için huzur dolu tam manasiyle dinlenilecek bir yer. Yerleşim alanının bir kenarında şırıl şırıl akan bir dere bulunuyor. Diğer tarafında ise bir zamanlar geniş bir alanı kaplayan, yaz kış yemyeşil bir çam ormanı bulunuyordu. Ancak, çam ormanları 30-35 yıllık ekonomik ömrünü doldurduğu için 3 yılda Keşan Orman İşletme Müdürlüğünce, münavebeli olarak kesilerek, sanayicilere satıldı. Bu arada da kesilen ağaçların yerine yeniden yetiştirilmek üzere, çam ağacı fidanları dikildi.Tabii ister istemez bölgenin yemyeşil orman dokusu görünümünü bir anda kapkara bir kara parçası görünümüne bıraktı. Bu nedenle de sahilin yazlıkçı halkının içini bir anda hüzün kapladı.

            Çam ağacı bilindiği üzere insanlar için sağlık ve mutluluk yaratıyor. Bu çok eskiden beri bilinen bir gerçek. Özellikleakciğer hastaları için bir şifa kaynağı. Çam ağacı konusundaki yazımı bu amaçla yazmaya karar verdim. İşte çam ağacının insan sağlığına olan yararları:

            Çam ağaçları öncelikli olarak güzel kokusuyla ünlüdür. Kimi insanlar kokusunu aşmak üzere çamı ezerler.Çok az sayıda insanda çam reçinesinin alerji yaptığı ve kokusunun astım krizine yol açtığı bilinirdi. Aynı zamanda da kimi alternatif tıpla tedavi şekillerinde ve astım tedavilerinde kullanılır.

            BESLENMEYE İLİŞKİN KULLANIMI

            Çamlar, yaşamsal yiyecek bitkisi olarakiyi bilinir. Çam ağacının beyaz olan iç kabuğu; yumuşak, nemli ve dokuludur. Ağacın dış kabuğu yenilebilir ve de A C olmak üzere yüksek vitaminler içerir. Çiğ olarak dilimler halinde yenilebilir. İçerisindeki tozu kaynatılıp koyulaştırıcı/tatlandırıcı olarak, çorba yada diğer yiyecekler için kullanılır. Çayı demlenerek yapılır, taze yeşil çamları ise kaynamış suya koymak gereksizdir. Çünkü A   ve C olarak yüksek vitaminler içerir.

            Çam Ağacı Kozalaklılar takımının Çamgiller familyasından, iğne yapraklı, reçineli ağaç (Pinus). Birçok türü vardır. Hepsinde yapraklar iğne biçiminde, çiçekler erkekli dişili, erkek çiçekler uzun sürgünlerin ucunda tırtılsı ya da salkım kömeç halinde, dişi çiçekler uzun sürgünlerin dibinde kozalak biçimindedir. Yapraklar bir yıldan uzun ömürlü olduğu için çam, yaz kış yapraklı ve yeşil görünür, dökülen yapraklar altında sürekli bir örtü oluşturur.

            ÇAM AĞACININ FAYDALARI

  • Diş ağrısı: Çam kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılır.
  • Balgam söktürücü: Kabukları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Astım: Çam yaprağı sinir otuyla beraber kaynatılıp, balla tatlandırılarak  içilmeye devam edilir.
  • Bronşit: Çam yaprağı sinir otuyla beraber kaynatılıp, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • İdrar söktürücü: Çam yaprağı, biberiye ileberaber kaynatılıp balla tatlandırılırak içilmeye devam edilir.
  • Yara iyileştirici: Çam kabukları öğütülüp yaraların üzerine serpilir.
  • Karaciğer ağrısı: Çam yaprakları ve kabukları balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
  • Verem: Çam havası veremli hastalar için iyidir.
  • Müzmin öksürük: Çam filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilmeye devam edilir.
  • Kan temizleyici: Çam filizleri, taze yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Böbrek kumları: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Böbrek iltihabı: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Zayıflama kürü:  Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak  ılık olarak aç karnına içilmeye devam edilir.
  • Ses kısıklığı: Çamın taze filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir ve gargara yapılır.
  • Saç bakımı: Terekenin (çam esansı) zeytin yağıyla beraber  karıştırılıp saç diplerine sürülür, sabahleyin saçlar yıkanır.
  • Gastrit: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Yara: Çam sakızı sürülür.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeybil 2021-02-08 18:30:18

Ben bugün dışarı çıktım ve cam ağaçlarından yeşil toz geliyodu. Bu sirada kuzenimin gözüne geldi acıdını söyledi yıkayalım dedim yıkadımızda daha çok acıdı
Kuzenimin önceden gözü cok kaşınırdı kaşıntısı geçtini söyle

Avatar
Fatih 2021-03-28 12:35:21

slm hocam ben sıradan bir vatandaş çim çam ağacı polenden kaynatmadan reçel yaptım güzel bir rehasi var benle iletişimermisin tl No 05539252433 vapsap var