Son günlerde yaşadığımız sıcak,nemli,bunaltıcı hatta ölümcül hava durumu ile ilgili köşe yazısı yazmayı düşünürken bu konudaki yazısını geçtiğimiz yıllarda okuduğum Mikdat Kadıoğlu hocanın kullandığı başlığı bende yazımda kullanmak istedim.Çok doğru bulduğum ifade olduğu için de herkese ve bilhassa da bizim gibi tevellüdü eskimiş olanlara öğüt ve öneri olması bakımında başlık yaptım.

Sıcak hava sadece bunaltıcı değil, aynı zamanda ölümcüldür. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin “Sıcak Hava Dalgası Afet Müdahale Planı” vardır.Bu konuda kafa yormuş,kitap karıştırmış herkes çok iyi bilir ki;Sıcak yaz günlerinde ısı ile nemin birleşimi ölümlere sebep olur. ABD’de 1936-1975 yılları arasında 20 bin kişinin hayatını sıcak hava dalgalarından dolayı kaybetmiş olduğunu okumuşuzdur.Yine 2003 Ağustosunda Fransa ve İspanya civarında sıcak hava dalgaları nedeniyle yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü kayıtlarda gazete sayfalarında vardır..

75 yaşına ulaşmış bir kişi olarak elbette ülkemizde yaşanan birçok aşırı sıcak yaz günlerini bilen biriyim.Şu günlerde yaşanan sıcaklarda yabana atılacak,basite alınacak sıcaklar değil hani. Allah'tan dışarıya çıkmadığım için,ev içinde de aldığımız bazı önlemler ile bu sıkıntılı günleri geçirmeye çalışıyoruz.Zaten Doktorların bu konuda tavsiyeleri ve önerileri de tedbirlerimizin doğruluğunu gösteriyor bir bakıma.Ne diyor Doktorlar; "Yalnız yaşayan yaşlılar, depresyondakiler, yatağa bağlı yaşayanlar, kliması olmayan ve şehirlerde apartmanların üst katlarında yaşayanlar, şeker, kalp, damar, böbrek ve solunum yetmezliği, Parkinson, obezite gibi kronik sağlık sorunu olanlar, bebekler ve özellikle dört yaşın altındaki çocuklar için daha büyük risk taşıyan sıcaklarda çok dikkatli olunmalı."
Tıbbi tespitlere göre hissedilen sıcaklıklar 40.6 santigratı aştığında buna “sıcak hava dalgası” deniyor. En az iki gün süreceği belirlendiğinde kamuoyuna meteorolojik uyarı yapılır. Hava sıcaklıkları normal değerinden 6 santigrat yüksek olduğundaaşırı yüksek hava sıcaklığı” olarak adlandırılır.

Aşırı sıcak günlerde birey olarak ben ne yapmalıyım? diye sorarsanız işte Doktorları bazı önerileri: "Öncelikle, yavaşlayın, yorucu aktivitelerden ve çok fazla güneşten kaçının (gölgenizi görmediğiniz zamanlar gölgeye kaçın); açık hava etkinliklerini uygun saatlere (10.00’dan önce, 16.00’dan sonra gibi) erteleyin; mümkün olduğunca kapalı mekanlarda kalın; ısıyı dışarıda, soğuk havayı içeride tutun; uygun şeyler giyinin (bol, açık renkli giysiler ve geniş kenarlı şapka); susamasanız bile bol miktarda sıvı tüketin; alkol veya kafeinli içeceklerden kaçının; az ama sık yiyin; açık havada çalışmak zorundaysanız işe sık ara verin; kapalı araçlarda tek başına çocuk ve evcil hayvanları bırakmayın."
Sıcak hava dalgalarını da afet acil yardım planları kapsamında ele almalı, klasikleşen ezberimizi bozup yeni, etkili ve denenmiş yöntemleri kullanmalıyız.

Sağlıklı günler dileklerimle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.