Çalışanların 9 ‘günlük bayram tatili bugün başlıyor.

Doğrusu, hayat pahalılığının göklere yükseldiği, işsizliğin tavana vurduğu bir zaman diliminde 9 ‘gün tatil, neye yarayacak ?

Elbette bu ülkenin üst tabaka dediğimiz bir zenginler sınıfı vardır. Biz onların bayram tatillerini yaygın medyanın magazin sayfalarından okuyoruz-öğreniyoruz.

Onların yatları-katları var. Ege denizi’nin süt liman denizi onların yatları için bir sefa platformu oluşturur.

Geceleri ise ayrı bir çılgınlık yaşanır oralarda ve biz onların çılgınlıklarını yaygın medyanın magazin sayfalarından ağzımız açık izliyoruz.

Bayramlar, artık eski gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı günler olmaktan çok uzaklaşmıştır. Çılgınca gelişen şehirleşme ve gökleri delen apartmanlarda kimin hangi örf ve gelenekten ve bunları uygulamaktan haberi olacak ?

Daha bayram tatili başlar başlamaz orta direk diye tanımladığımız sınıf da dahil olmak üzere; insanlarımızın çoğu kapısına kilidi vurup tatil beldelerinin yolunu tutuyor.

Oysa bizim gibi yaş ortalaması 70’in üzerinde olanlar, çok güzel bayramlar yaşadılar. Babamızın mahalle camisinde kıldığı bayram namazından sonra camiden çıkışında onu özlemle beklerdik. Sonra elele tutuşur annemizin hazırladığı imkanlar ölçüsündeki muhteşem bayram sofrasında bütün aile bireyleri toplaşırdık. Şenlik içinde yemeğimizi yerdik. Sonra el öpme faslı başlar ve aile büyüklerimizden başlayarak mahalle komşularımızın evlerine gider, ellerini öperdik. O zamanlar küçük miktarda para, şeker ve lokum gibi hediyeler verilirdi.

Bütün bunlar olurken; bir mahalle kültürünün oluşmasını ve güzelliklerini gerçekleştirirdik. Komşularımızla iyi ve kötü günlerimizi içtenlikle paylaşırdık.

Artık geriye dönemeyiz. Akıp giden zaman, çok şey ile birlikte gelenek ve göreneklerimizi de alıp götürüyor.

Bütün olumsuzluklara karşılık; Türk-İslam sentezini benimsemiş olan aziz milletimiz, inanıyorum ki; kıyamet gününe kadar kutsal değerlerimize sahip çıkmayı sürdürecektir.

Bütün içtenliğim ile Ramazan Bayramının güzel ülkemize, aziz milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.