SAROS’UN KUMSALLARI KİRALANIYOR

Saros Körfezi’ndeki kumsal alanlar, üç yıllığına kiralanacak. Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, kiralamanın ticarete ve yapılaşmaya yol açacağını iddia ederek, karardan vazgeçilmesini istedi.

SAROS’UN KUMSALLARI KİRALANIYOR

Saros Körfezi’ndeki kumsal alanlar, üç yıllığına kiralanacak. Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, kiralamanın ticarete ve yapılaşmaya yol açacağını iddia ederek, karardan vazgeçilmesini istedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Haziran 2021 Cumartesi 06:31
SAROS’UN KUMSALLARI KİRALANIYOR

Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne Çevre Koruma Vakfı Ticari İşletmesi tarafından yapılacak ihaleler ile Keşan ve Enez sahillerinde bulunan 14 ayrı kıyı kesimi 3 yıllık süreyle kiralanacağını hatırlattı. İhalelerin 23 Haziran 2021 Çarşamba günü Edirne'de yapılacağını da hatırlatan Kaçar, açıklamasında şunlar yer verdi:

“Kiralama ihaleleri kapsamında Keşan’a bağlı Erikli Sahili’nde 6 parsel alan, Danişment ve Yayla sahilleri ile Mecidiye Köyü’ne bağlı İtalyan Koyu, Enez’de Gaziömerbey Mahallesi’nde kıyı kesiminde yer alan 3 parsel alan, Sultaniçe ve Vakıf sahillerindeki kıyı kesimi alanlarında özel ticari işletmeler kurulacak. Yayınlanan haberlere göre Saros  kumsallarında toplam 127 bin 464,32 m2 14 ayrı kıyı alanı kiralanacak. Keşan sahil kıyılarında 55 bin 363,88 metrekare alanı Enez sahillerinde 72 bin 100,44 m2 kumsal alan kiraya verilecektir.”

SİT ALANLARI YAPILAŞMAYA YOL AÇACAKTIR

Kaçar, Saros’a kıyı bölgelerdeki sit alanlarının kiralanacak olması, bu bölgelerde yapılaşmaya neden olacağını da bildirerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Saros kıyılarındaki kumsallar doğal Sit alanları olup bütünlük arz eden alanlardır. Deniz kıyılarında bu bütünlüğün korunması gerektiği, parçacıl bir yaklaşım ile kumsalı kaplayan işletmelerin faaliyetine kiralama yoluyla izin verilerek doğal SİT alanlarının yoğun bir ticari faaliyete ve sökülebilir dahi olsa yapılaşmaya yol açılacağı kuşkusuzdur. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, doğal sit alanları ve korunması gerekli tüm korunan alanlar açısından bu bütünlüğe vurgu yapmıştır.

Halkımızın yıllardır özgürce denize girdiği Saros kumsallarının özel işletmelere kiralanması sonucu buralarda ticari alanlar oluşturulması Doğal SİT alanına dair tüm koruma düzeylerini etkisiz ve geçersiz kılacaktır. T.C.Anayasası ve Kıyı Kanunu gereğince Kıyı alanları korunması gerekli, hassas bölgeler arasında özellik gösteren kamusal alanlardır. Diğer yandan sit alanı ile ilişkili kıyı alanlarının dokusu ve yapısını oluşturan imar planlarını göz ardı ederek ticarileştirmek, yapılaştırmak hem sit alanında korunması gerekli doğal varlıkları ve dokuyu ortadan kaldırabileceği gibi kıyı alanlarına ilişkin mevzuatı uygulanamaz kılan uygulamalara neden olacaktır.”

YAŞAYANLARIN KARŞI ÇIKMASINA RAĞMEN

Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar, Saros kıyılarında yaşayanların karşı çıkmasına rağmen Bakanlıkça deniz kıyılarının ve kumsallarımızın özel işletmelere kiralanması milletin iradesine karşı çıkmak olduğun da hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Bakanlık ne Anayasanın ne de Kıyı Kanununun aleyhine idari kararlarla halkımızın özgürce sahilleri, kumsalları kullanmasına, denize özgürce ulaşmasına engel olacak kiralamaların ihalelerini iptal etmelidir. Saros körfezinin doğal varlıkları parası olana değil tüm insanlığa aittir. "Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi"nin 1 inci ve 2 nci maddeleri gereğince "Doğal Miras" olan Saros kumsalları ve kıyılarımız devletin koruması gereken Doğal SİT Alanlarıdır. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve sayın Edirne Valiliğine sesleniyoruz. Kıyılar halkındır. Anayasanın 43. maddesine göre sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilmelidir.

Yanlış ve hatalı Yayla Limanı yapımı ile Yaylalılar yıllardır büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Danişment civarına yapılan mendirek ile Erikli kumsalının genişliği yarı yarıya azalmıştır. Sazlıdere ve Gökçetepe arasına inşa edilmekte olan Saros FSRU Limanı denizi doldurup, kıyı yapısına ve denizi içine ormana ve tarıma büyük darbeler vurmaktadır. Sahillerimizin atık su arıtma tesislerini, sağlıklı içme suyu tesislerini acilen yapmak yerine kumsallarımızı kiralamaya çalışan devlet kurumlarının tek amacı kar elde etmek değil kamu hizmeti olmak zorundadır. Bu durumları dahi gözetmeyen korumacılıktan uzak kararlar kamu yararına ve Kıyı Kanununa açıkça aykırıdırlar.

Tüm Saros kumsallarının kiralanması kararından ve yapılacak tüm ihalelerden vazgeçilmelidir. Trakya Belediyeler Birliği, Edirne İl Genel Meclisi, ESTAB, bölge milletvekillerimiz ve Trakya kamuoyu halkın haklarına acilen sahip çıkmalı ve kıyılarımız için resmen harekete geçmelidirler.”

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.