Çok ama çok üzüldüm inanın.

Çok iyi bir insan,çok iyi bir Baş Konsolos,iki ülke ilişkilerini en üst düzeyde tutma gayreti içinde olan bir bürokrattı Angel Angelov.

Bulgaristanın Edirne Baş Konsolosu olduğu dönemde bu özellikleri sayesinde son yıllarda yaşanan iki ülke vatandaşlarının dosluğunun mimarıydı bir bakıma.

Beraber görev yaptığı Konsolos Teodasiev ile birlikte Bulgaristan ile iyi ilişkilerimizi en üst seviyeye yükseltmişlerdi.

Bu güzel insanı geçtiğimiz günlerde maalesef kaybettik .

Nur içinde yatsın mekanı cennet olsun.

Birçok kez haber amaçlı röportajlar yaparak ETV haberlerine konuk etmiştik kendisini.

İstanbula tayini çıktığında Edirneden ayrılırken üzülmüştü.

Unutamayacağım yakınlık ve ilgi gördüğüm bu güzel şehri ve dost insanlarını unutmayacağım diyecek  kadar sevmişti Edirne’yi.

Onun dönemindeki olumlu ilişkiler sayesinde komşu ülkelerin Edirne akınları başlamıştı ve devam etmişti.

Komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan’dan yüzlerce insan Edirne’mizi ziyaret etmek için gelmişlerdi ve tüm çarşı bu konuklarımız ile doluydu.Otobüsler dolusu insanın Edirne ekonomisine sağladığı katkı hiç te küçümsenmeyecek boyutta olmuştu.Tüm iş kollarında olmasa bile belli sektörlerde elde edilen ekonomik girdi zor günler yaşayan esnaflarımızın da yüzünü biraz olsun güldürmüştü o yıllarda.Turizm açısından yavaş yavaş arzulanan noktaya ulaşma yolunda  iyi ve olumlu gelişmeler bunlar aslında.

Ama Mustafa Büyük valimiz bunu yeterli görmediği için şunları söylemişti o günlerde;“Siz gelen insanı yatıracak ve konaklatacak bir yer temin etmediğiniz sürece,gelenler ziyaretçiden öte gidemez”

Çünkü oda  ciğer tavasıyla ancak bu kadar olur  diye düşünenlerdendi.

Ne varki; Edirne ve Edirneliler Turizm anlamında yapılacak olan o kadar çok işimiz var ki demeye devam ediyordu. Tespitler yapılıp da, çözüm yönünde  gelişme sağlanmaya başlayınca artık Edirne ziyaretçi akınına uğramaya başlamıştı.Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev ile Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay’ın açılışını yaptığı Stevi Konstantin Elena klisesine Bulgaristan’ın Yambol yabancı Diller Lisesi öğrencilerinin kitap bağışlamak için geleceklerini ve bunu haber yapmak için oraya gittiklerini söyleyerek beni de yanlarına alıp götürdüler.

Üç  otobüs dolusu öğrenciyi orada ağırlayan Bulgaristan Başkonsolosluğu Vis Konsolosu Plamen Teodasiev ile sohbet etme imkanı da bulmuştum orada.Teodasiev iki ülke insanlarının kaynaşması ve ikili ziyaretlerin sıklaştırılması konusunda oldukça ısrarcı ve gayretliydi.Hatta Belediye Başkanı Başkan Sedefçi yaptığı konuşmasında kendisini Turizm elçisi ilan etmişti.

Haftada en az 15 otobüs dolusu Bulgar vatandaşın sadece kiliseleri ziyaret için Edirne’ye geldiğini söylüyordu Plamen.

Yaptığım röportajda; “bu tür ilişkiler artıkça ekonomik ve ticari anlamdaki kazanımlarda çoğalacak ve iki komşu ülkenin birbirleriyle olan münasebetleri her konuda gelişme kaydedecektir.Buda iki ülkenin ekonomik manada birbirinden destek sağlamasını temin etmiş olacaktır” demişti.Ne kadar doğru ve yerinde bir görüş olduğu zaten belliydi ve ikili ilişkilerin başlangıcı olan bu girişimler ve etkinlikler sonrasında yaşanan alışveriş ziyaretlerinin devamını sağlamıştı.Bu kazanımda  Konsolos Plamen Teodasiev İle birlikte bu konuda azami gayret ve ilgi gösteren rahmetli Başkonsolos Angel Angelelov’u kutlamış ve tebrik etmiştim.

Birkez daha kendisini rahmetle anarken iki ülke arasındaki dostluğun Pandomi belası atlatıldıktan sonra da devam etmesini temenni ediyorum.

Mekanın cennet olsun Angel Angelov.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.