Yetkililer, bilim adamları, toplumun önde gelenleri yayın organlarında sık sık paylaşım ve yorum yaparak tekrarlıyor: ‘’Panik yapmayalım’’…

Gelde panik yapma…

Markete gidiyorsun kolonya, makarna, kuru bakliyat, kağıt havlu vb reyonlar boşalmış.

Market çalışanı söylüyor: ‘’Bir günde 120 lahana sattık. Bunu normalde 1 haftada zor satıyorduk’’

Vatandaş gıda stoğunda…

Diş hekimine gidiyorsun Kornovirüs dolayısıyla kapalı…

Eczaneye gidiyorsun dezenfekte ediciler, maskeler yok.

Bazı yerlerde maskeler 120 liradan satılıyor. Mecburen normalde 30-50 lira iken yüzüne bakmadığımız maskeyi bulduğumuza sevinip, istenilen bedeli ödüyoruz.

Sağlık çalışanları tedirgin. Aile Sağlık Merkezlerine asılan uyarıcı yazılarda raporlu ilaçları yazdırmak için ısrar edilmemesi, eczaneden alınabileceği ifade ediliyor.

Kahvehaneler, kafeteryalar dahil bir çok yer kapalı. İnsanları bir araya getirecek tüm faaliyetler (Konre, sempozyum, kongre vb…) durduruldu.

Sokaklarda dolaşanların bazıları, görev yapanlar maske ve eldivenli. Dezenfekte ediciler her yerde…

Bütün bunlar ve dahası…

Kime ne anlatsan paniği, tedirginliği, korkuyu ortadan kaldırmak zor.

Bir de bana neciler var.

Virüs-müris palavra diyeni de var, camilerde toplu ibadetin durdurulmasına, kahvehanelerin kapatılmasına serzenişte bulunanda mevcut.

Aslında Türkiye zamanında gereken tedbirleri aldı.

Önümüzde İtalya örneği var.

Bize ibretlik dersler veriyor.

İtalyanlar ilk başlarda sokağa gerekmedikçe çıkmayın, ellerinizi sık yıkayın, gerekli hallerde maske takın, tokalaşmayın gibi uyarılara aldırış etmemiş. Sonuç ortada. Onların hatalarından ders çıkarmak gerekiyor.

Sağlık kurumlarında tedavi yetersiz kalıyor. AB’den destek yok. Herkes kendi derdinde… Solunum cihazı yeterli sayıda olmadığı için insanların boğularak öldüğü, yakınları yanlarında olmadan özel alanlara defin edildikleri haberleri var.

Edirne sağlık hizmetlerinde en iyi iller arasında yer alıyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan Edirne’nin 2015 yılı TÜİK verilerine göre; illerde yaşam endeksi sıralamasında sağlık hizmetlerine ulaşmada ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme açısından en iyi 9. il konumunda olduğunu bildiriyor.

Kalkan’ın, Trakya’daki Sağlık Müdürlerinim katıldığı toplantıdaki ifadelerine göre, Edirne toplam 6.343 personel ile güçlü bir sağlık ordusuna sahip. Türkiye genelinde 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 187 iken bu sayı Edirne’de 281.

İlgili bakanlıkların aldıkları kararlara ve sağlık tedbirlerine uyduğumuzda bu belayı en az zayiatla atlatacağımıza inananlardan birisiyim.

Ancak, zor ve sıkıntılı günleri ranta çevirmek için fahiş fiyat uygulayanlar, (nasılsa vatandaş panikle alış veriş yapıyor) diyerek, evlere serviste su gibi maddeleri kaldırdığını belirten marketçiler de var.

Bu kişilere toplumun en zor zamanından ve tedirginliğinden faydalanmalarına olanak sağlamamak için sıkı denetim yapılması ve gerekli hallerde şikayet edilmelerinin önemini de belirtmek isterim.

2017 TÜİK verilerine göre doğumda beklenen yaşam süresi Edirne’de 77.4.

Bu yaşa ulaşmayı isteyenler, yollarına çıkan Koronavirüs engelini geçmek için gerekeni yapmalılar. Engeli aştıktan sonra yolun sonrası mutluluk, huzur dolu…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.