Günümüzde torpil olmadan bir yerde işe girilemez anlayışı gittikçe yaygınlaşıyor. İşe göre adam yerine adama göre iş ülkemizde işyerlerinde ve hizmetlerde kalitede başarıyı engelliyor. Bir göreve torpille , onun bunun desteğiyle giren,aslında o işe layık olmayan kadrolar her zaman kendilerini güvenli hissetme, başkalarının görevini engelleyemeyeceği inancı taşırlar,arkalarını sağlam hissederler.Mahalli yönetimlerde bazı devlet hizmetlerinde bu tür kadrolara rastlamanız mümkün.

Onlar kendilerini  her zaman dokunulmaz sanırlar.İşinde bir eksikliği söylediğinizde arkasındaki güce güvenerek, bu uyarıları dikkate almazlar.gülüp geçerler.Ülkemizde torpilin adam kayırmanın geçerli olduğu sürece bu kişilerin görev aldıkları işlerden randıman,başarı beklemek mümkün değildir.

Çünkü o kişiler başkalarını hakkını basamak edinerek, hakları olmayan görevlere gelmişlerdir.

Devlet ve özel işyerlerine girmek için o işte istenen vasıflara sahip olmak  günümüzde yeterli olmuyor.Sen istediğin kadar donanımlı bilgi sahibi ol o işlere eleman alım yöntemi ve yapılan sözlü sınavlar sizin o göreve gelmenizi engeller.

Onun için bilgiye dayanan eşit koşullarda  yapılan sınavlarda çok yüksek puan alıp mülakatta elenenler bu çarpık anlayışın sonucudur.   Bazı işyerlerinin yönetim kadroları kayırma ile eleman alınması sonucu  kalitesiz kadrolarla doldurulmuştur.

Bu uygulamanın tüm kadrolara sirayet etmesi hizmetlerin çeşitli gerekçelerle aksamasına savsaklanmasına  neden olmaktadır.

-------------------------

SALLA BAŞINI AL MAAŞINI

Bu sözün günümüzde geçerlilik payı devam ediyor.Çalışıp üstün gayret gösterip bir yerlere gelmek isteyen,o,işe layık olan binlerce gencimiz arkalarında torpili olmadığı için bugün işsiz güçsüz durumdadır.Personel alım yasaları her ne kadar hakkaniyetle sınav yapılmasını, görevlere layık olanların getirilmesini yasal güvence altına almış olsa da bu yeterince uygulanmıyor.Bunu sonunda  birçok devlet ve özel yönetim kadrosunda kalite ve liyakat göz ardı edilmektedir.

Buna örnek olarak bir vatandaşımızın belediyeye  yaptığı haklı şikayette  karşılaştığı durumu örnek olarak vermek istiyorum.

Konu hakkında bilgi almak isteyen vatandaş ilgili kurum yetkilisinden soruna çare yerine lakayt  bir şekilde yanıtla karşılaşınca şikayetçi vatandaş bunun üzerine kendisini üst makamlara şikayet edeceğini söylediğinde ,karşılığında “ nereye şikayet edersen et “ sözleriyle karşınlaşıyor.

Bu tür tavır takınanlar o görevlere onun bunu torpili ile o vazifeye hakları olmadığı halde gelen kişilerdir.

Arkalarında genellikle siyasi dayanaklar vardır.Hal böyle olunca o hizmetlerde kalite beklemek hayal olur.Ülkemizde yapılması gereken hizmetlerin başında görev alacak kişiler arasında ayrım yapmamayı sağlamak olmalı.

Devlet ve özel kadrolar onun bunu torpili ile doldurulursa.O görevlerde başarı gösterilmesi beklenmemeli.

Özellikle bazı işlere girişte  maddi  gerekçeler varsa bu ülkemiz açısından utanılacak bir durumdur.Bu yoldan görev alanlar kendini o işte  dokunulmaz kabul eder” Ben bu göreve para vererek girdim bana kimse söz geçiremez” anlayışı  geçerli olmamalı.Bu sağlandığı zaman görev bekleyen gençler siyasi destek ve torpil beklentisinde olmaz.Hakkı olan işe girer anlayışı yaygınlaşır. Bu sağlanmadığı sürece görevlerde torpil iddiaları son bulmaz.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.