İnsanın bir yeri ağardığında sanki canı orada gibi gelir.

Gözünüz bir şeyi görmez. Daha sonraları şifa bulduğunuzda sağlığın ne denli önemli olduğunu anlarsınız,adeta  dünyalar sizin olur.

Bu uluslararası ölümcül tehlikede de evinize günlerce kapandığınızda da hasta olmasanız da sağlığın ne denli önem taşıdığını daha iyi anlamış olursunuz .

Bu  tehlikenin ardından sağlığımız çok daha önemli olacak. Ecel korkusu ile aslında sürekli yapılması gereken temizliğe daha özen göstermeye başladık.

Ellerini günde  bir kez dahi sabunla yıkamayanlar günde birkaç kez ellerini sabunla buluşturması sağlık açısından çok önemli bir uygulama. “Bir serencem    bin nasihatten iyidir” denir bu illet de bize bunu daha iyi öğretecek;bu tehlike atlatıldıktan sonra insanlar ve ülkemiz  hijyen kurallarına daha duyarlı davranacak. Bugün yetkililerin tüm ısrarına rağmen bu kuralları ihlal edenler zamanla bunun önemini kavrayacak .onlar da bunun insan sağlığı açısından gerekli, olduğunu kabul edecek  

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

ÜLKEMİZDE İLK KIR KOŞUSU

 Türkiye’de ilk kır koşusu 1920 yılında Robert koleji tarafından düzenlendi. Bu koşular daha ziyade sokak koşusu niteliğindeydi. Uluslar arası kuralların uygulandığı ilk kır koşusu Maslak Mecidiyeköy arasında yapıldı.bu koşuyu Ömer Besim Koşulay kazandı.

TÜRKİYE’DE İLK  KIZ SANAT OKULU

 Türkiye’de ilk kız sanat okulu 1875 yılında Mithat Paşa tarafından Rusçuk’ta  öğretime açıldı.

1896 yılanda İstanbul Yedikula’de ikinci

 Bir kız sanat  okula eğitime başladı.bu okulları açmada amaç orduya çamaşır  ve sargı bez sağlamaktı.daha sonraları Kız sanat okullarının sayıları giderek arttı;bu okulların amaçları da kızlarımızın meslek sahibi olmaları şekline dönüştü.

ANADOLUNU İLGİNÇ İNANÇLARI

 Anadolu insanlarımız ilginç inançlara sahiptir..Banların

bazıları şaşırtıcı, bazıları düşündürücü bazıları ise onlar için gereklidir.

 Bunların arasında büyüye ve nazara karşı alınması gereken önlemler.

hayvanların barındıkları ahırlara giren kimselerin ahırdaki hayvanlara nazar değmesin diye ahır içinde güvercin beslenirmiş.

*-Ahıra giren kişi önce güvercini görür,gelenin kötü bakışı varsa o güvercinin üzerine dağılır hayvanlara zararı dokunmazmış.

*-İkinci bir inanç ise satın alınan bir hayvana nazar değmesin diye satın alınan hayvanın alnında yumurta kırılırmış.

 ?*-Bir başka Anadolu inancında ise hayvanlara kötü göz değmesin diye alınlarına katran veya kurum sürülürmüş.ayrıca ahırın kapısına da katran sürülürmüş.

 Bir başka inanca göre kadınların yün ördükleri tarağa kötü göz değmesin diye ip bağlanırmış.

ANADOLU İNSANIMIZIN İSTEKLERİ İSE ŞÖYLE.

 Kuluçka tavuğun altına konulan yumurtalar kırmızıya boyandığında civcivlerin kırmızı olacağına inanılırmış.

    *- Bir inanca göre ise sürüye katılan koçun üzerine kız çocuğu bindirilirse doğacak kuzuların dişi olacağı sanılırmış.

 *-Bir başka inanca göre leyleğin ağzında beyaz bir şey görülürse ölü olacağı,leylek ağzında kırmızı bir şey görüldüğünde düğün çok olurmuş. Eğer kanlı bez getirirse kavga ve savaş olacağına inanılır.

  *-Yine bir başka inanca göre ise koç sürüye katıldığında kara koyuna giderse gün karanlık olur;eğer beyaz koyuna giderse o yıl çok kar yağarmış.

 

 

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.