AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN YOLLARA DÜŞTÜLER

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülmekte olan 'Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık' projesi kapsamında, engelli, çocuk ve 65 yaş üstü bireylerden oluşan toplam bin 617 kişiye ulaşıldı.

AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN YOLLARA DÜŞTÜLER

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülmekte olan 'Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık' projesi kapsamında, engelli, çocuk ve 65 yaş üstü bireylerden oluşan toplam bin 617 kişiye ulaşıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Ağustos 2017 Cumartesi 09:42
AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN YOLLARA DÜŞTÜLER

    2016 Eylül ayında uygulanmasına başlayan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık' projesi sona erdi. Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. İshak Yıldırım, proje kapsamında sadece teşhis ve tedavi yapılmadığını aynı zamanda eğitim de verildiğini belirterek, 313 engelli birey, 654 çocuk ve 226 65 yaş üstü birey olmak üzere toplam bin 617 kişiye ulaşıldığını söyledi. Ayrıca Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne gezici tedavi aracı hediye edildi.
''TOPLAM BİN 617 KİŞİYE ULAŞILDI''
    Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. İshak Yıldırım, proje kapsamında 313 engelli birey, 656 çocuk, 226 tane 65 yaş üstü birey olmak üzere toplam bin 617 kişiye ulaşıldığını söyleyerek; ''Çok güzel bir proje ile karşınızdayız. Gerçekten çok insani ve çok güzel bir proje. Sadece hekimlikle yapılabilecek bir proje değil. Gönülle, istekle, arzuyla yapılabilecek bir proje bu. Burada bizim amacımız, Edirne ilinde köylere yaşayan 65 yaş üstü hastalarımıza, çocuklarımıza ve özellikle engelli bireylere ulaşmaktı. Neden özellikle engelli bireylere ulaşmak istedik? Ben bile diş hekimi koltuğuna oturduğum zaman huzursuz oluyorum. Dolayısıyla özellikle engelli kardeşlerimizi hastanelerimize getirip tedavi ettirmek çok kolay olmuyor. Ama arkadaşlarımız büyük bir özveriyle onların ayaklarına kadar gittiler, teşhis ve tedavilerini yaptılar. Çok büyük hizmetlerde bulundular. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu projede sadece teşhis ve tedavi yapılmadı, eğitim de verildi. Yaklaşık 430 çocuğa diş ve tedavisi hakkında eğitimler verildi. 43 personelimize engelli bireylere yaklaşım konusunda eğitimler verildi. Toplamda 4 okul, 17 Kuran Kursu, 4 Huzurevi, 8 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 36 tane de ilçe ve köye gidildi. Toplam 313 engelli birey, 654 çocuk, 226 tane 65 yaş üstü birey olmak üzere 1617 kişiye ulaşıldı.'' dedi.
    ''EL BİRLİĞİ İÇERİSİNDE YAPILIYOR''
    Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ''Aslında proje baktığınız zaman belki yapısı itibariyle küçük ama emeği ve gönül vermesi itibariyle büyük bir proje. Zaten projelerin de anlamı burada ortaya çıkıyor. Biz böyle bir şey yapılsa iyi olur diyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, araştırıyorlar. Konuşuyoruz, belli bir yere getiriyoruz. Sonrasında paydaşlar bulunuyor, beraber çalışacak arkadaşlar bulunuyor. Dernekler, Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kuruluşları temsilcileri herkes bir araya geliyor ve el birliği içerisinde yapılıyor. Bahsegel Doktorlarımız bu işin içerisinde para için değil, gönülden gelerek ulaşamayana ulaşma, gidilemeyene gidilme, bakılamayana bakılma noktasında artık devletin ayağına çağırma değil, bir sıkıntısı bir engeli varsa biz onun yanına gidelim düşüncesiyle bu konuda ne gerekiyorsa yapılıyor. Mesele bir araya gelme meselesi, ortaklaşa hareket etme meselesi.'' ifadelerini kullandı. 
    ''AĞIZ İÇİNE İŞLEM YAPILMASI HAYALDİR BİZİM İÇİN''
    Projenin ulaştığı 21 yaşındaki Otizmli Can Berk'in Annesi Vildan Koç ise; ''Otizm doğuştan gelen ve erken yaşlarda teşhis edilebilen bir gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Özellikle sosyal iletişimi, sosyal uyumu zorlayan otizmli oğlum 2,5 yaşındayken tanıştık. Bugünden sonra hayatımız çok değişti. Teşhisin konulmasından sonra geçen yıllarda uzun yollar kat ettik. Lakin oğlum ve diğer otizmliler için gidilecek yollar bitmedi. Yalnızca kendi kendimize üstesinden gelebileceğimiz bir durum değildi bu. Eğitimden sağlığa tüm hizmet sektörlerinin durumu iyi anlayıp, bu yönde üzerine düşen görevleri yapması gerekiyor. Çünkü bir insanın durumu bir aileyi, bir ailenin durumu da toplumu etkilemektedir. Engelli birey ailelerinin elbette çok kaygıları var, bugüne ve geleceğe dair.  Ancak en büyük kaygılarımdan biri de evlatlarımın hasta olması, sağlık sorunları yaşaması maalesef. Kan aldırma, film çektirme serum taktırma ya da o hasta yatağına yatma. Doktor fobisi mesela. Ah! O diş ile ilgili sıkıntılar yok mu? Aileler ak ile karayı seçer ne yapacakları hususunda. Zira, zordur bir çok engelli çocuğun ağzını açması, diş muayenesi olması. Kaldı ki muayeneden bahsediyorum, ağız içine işlem yapılmasını düşünmek hayaldir bizim için.
‘'BU PROJEYLE HASTANE ORTAMINDAN SOYUTLANMIŞ POLİKLİNİK ORTAMI SAĞLANMIŞ''
    2017 Nisan ayında özel eğitim için gittiğimiz okulun bahçesinde diş poliklinik hizmetinin verileceğini bir sağlık aracının geleceği ve gerekli olması halinde tedavinin yapılacağı söylendi önce tereddütte idim ama profesyonel bir ekip ile oğlumun diş kontrolü başarılı bir şekilde sonuçlandı.  Diğer engel grupları için demiyorum ama otizmlilerin doktora, hastaneye bakış açıları daha farklı. Takıntıları var çünkü onların. Bizler için farklı bir mekana gitmek, yeni biriyle tanışmak heyecan verici iken, otizmliler rutinleri seviyor. Yenilikler karşısında korkuyorlar. Engellilerin diş ile ilgili sağlık problemleri ancak genel anestezi ile çözümlenebiliyor. Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin hayata geçirmiş olduğu bu proje sayesinde oğlumun diş bakım ve kontrolleri yapıldı. Oğlum artık düzenli olarak diş fırçalıyor. Bu proje ile oğluma karmaşık hastane ortamından soyutlanmış bir poliklinik ortamı sağlanmış bunun için gerekli donanım imkanı verilmiştir ama ancak bundan daha önemlisi onu anlayan, ona nasıl yaklaşacağını bilen deneyimli sağlık personelinin olduğunu görmek ve bilmektir. Umarım engelliye bu anlayış tüm hizmet alanlarına yayılır. 'Ağız Sağlığınız İçin Yolları Açtık Kapınıza Ulaştık' projesinde emeği geçen başta tüm yetkililer olmak üzere tedavimizi gerçekleştiren Dr. Mustafa Ertekin ve ekibine teşekkür ediyorum.'' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.