“Bağımlılıkla mücadelede, kararlıyız”

Edirne'de yapılacak olan 'Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü' sempozyumu hakkında bilgiler veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediyesi olarak bağımlılık ve uyuşturucuyla mücadelede her zaman yerlerini aldıklarını söyledi.

“Bağımlılıkla mücadelede, kararlıyız”

Edirne'de yapılacak olan 'Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü' sempozyumu hakkında bilgiler veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediyesi olarak bağımlılık ve uyuşturucuyla mücadelede her zaman yerlerini aldıklarını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Eylül 2017 Çarşamba 10:05
“Bağımlılıkla mücadelede, kararlıyız”

    Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenecek olan 'Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü' sempozyumu Edirne'de yapılacak. Sempozyum öncesinde bilgiler veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bağımlılıkta yerel yönetimlerin önemine değinerek, Edirne Belediyesi olarak bu mücadelede her zaman yerlerini aldıklarını dile getirdi. 
    “ŞUANA KADAR 150 KATILIMCI LİSTESİ ALDIK”
    Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bağımlılıkta yerel yönetimlerin rolünün tartışılacağı sempozyumun Edirne'de yapılacağını söyleyerek, “Edirne Belediye Başkanlığı olarak, Edirne yerelindeki sağlık sorunlarıyla da yakından ilgiliyiz. Bununla ilgili olarak her ay muhakkak sağlıkla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Hamilelik eğitiminden tutun da, anne baba eğitimine kadar birçok sağlıkla ilgili toplantı yaptık. Biz Sağlıklı Kentler Birliği'nde toplantılara katıldığımız zaman, Edirne Belediyesi olarak Türkiye'nin çok önemli bir sorununu Edirne'de işleyelim dedik. Bu sorunumuzda bağımlılıktı. Uyuşturucu madde bağımlılığıyla ilgili Sağlıklı Kentler Birliği ve Edirne Belediyesi olarak Edirne'de 27-28-29 Eylül'de çok önemli bir sempozyum yapacağız. Biz burada bağımlılıkta yerel yönetimlerin rolünü tartışacağız. Yani biz Edirne gibi belediyelerde yerel yönetimlerin bağımlılıkla ilgili mücadelesini nasıl örgütleyebileceğini, nasıl diğer kamu kurumlarına faydalı ve yardımcı olabileceğini tartışacağız. Bu anlamda da moderatörümüz dünyaca ünlü ve Türkiye'nin de yüz akı bilim insanlarından Prof. Dr. Kültekin Ögel gelecek. Şuana kadar diğer belediyelerden 150 katılımcı listesi aldık. Bu 150 rakamı o belediyelerde çalışan hekimler, psikologlar, sosyal çalışma uzmanları ve belediyelerdeki sosyal işlerle ilgilenen insanlardan oluşuyor. Bu kişiler gelecek ve Edirne'de misafirimiz olacaklar. Bu anlamda da bağımlılıkta yerel yönetimlerin rolünü burada tartışacağız.”dedi. 
    “EDİRNE BELEDİYESİ BU MÜCADELEDE HER ZAMAN YERİNİ ALMIŞTIR”
    Edirne Belediyesi olarak her zaman bağımlılıkla ilgili mücadele verdiklerini söyleyen Tanrıkulu, “Biz bu bağımlılıkla mücadelenin bir multi disipliner iş olduğunu ve birlikte çalışılması gereken bir iş olduğunu çok iyi biliyoruz. O anlamda 6 senedir sürdürdüğümüz Edirne'de çok önemli bir 'Can Suyu' projemiz vardı. O ne yazık ki 1 yıldır yapılamıyor.  Biz bu projeyi Edirne'de başlatırken Milli Eğitim Müdürlüğü, Edirne Belediyesi, Edirne Emniyet Müdürlüğü, Müftlük ve diğer sivil toplum örgütleriyle beraber kahve kahve dolaşarak, orada bağımlılıkla mücadeleyi ve bağımlılıkla ilgili farkındalığı arttırmak için söyleşiler yaptık. Baro da bu işin içerisindeydi ve barodan gelen arkadaşımız da çok önemli bilgiler veriyordu. Bu anlamda Betmatik Edirne Belediyesi, Edirne'de görülen ama ileride daha da büyüyecek olan bu bağımlılık ve uyuşturucu mücadelesinde her zaman yerini almıştır. Aslında bu uyuşturucu kelimesini keşke değiştirebilsek de öldürücü diye koysak. Bu kadar kötü olan, bu kadar mahvedici olan bir şeyin sadece uyuşturucuyla geçiştirilecek bir ismi olmamalı. Bununla toplumda nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, nasıl birlikte çalışılması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Ne yazık ki bazı kimyasal öldürücü maddeler 9 -10 yaşına indi. Artık sokaklarda çok rahatça bulunabiliyor. Son günlerde özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerimizde o vahim görüntüleri hep birlikte izliyoruz. İnsanların bir ölü haline geldiğini, bir zombi haline geldiğini daha sonra zaten hayatlarını kaybettiklerini görüyoruz. O büyük şehirlerde bazı mahallelerde, bazı sokaklarda gençlerin nasıl baygın bir şekilde yattığını medyadan takip ediyoruz. Bu çok tehlikeli bir durum.” ifadelerini kullandı. 
    “KORUYUCULUK, KOLLAYICILIK VE ÖNLEYİCİLİK”
    Koruyucu, kollayıcı ve önleyici tedbirler alınmadığında bağımlılıkla mücadelenin çok zor olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Edirne'de üzerimize düşen bütün görevleri fazlasıyla yaptığımıza inanıyorum. Edirne Belediyesi yerel yönetimde, bazen bazı şeylerin öncüsü olmaktan da mutluluk duyuyor. Çünkü biz sorumluluk hissediyoruz. Edirne'de yaşayan, çocuklarını büyüten insanlar olarak diyoruz ki, bu şuan için bir kartopu görünümünde ama daha sonra bir çığ haline gelebilir. Zaten koruyucu, kollayıcı ve önleyici tedbirleri almazsanız sorunla mücadele etmek çok zor. Bu anlamda da Sağlıklı Kentler Birliği'yle yapılan bağımlılıkta yerel yönetimlerin rolü sempozyumunda en çok konuşulacak konu koruyuculuk, kollayıcılık ve önleyicilik olacak. Yani biz bu iş daha olmadan önce önlemini almak zorundayız, olmamasını sağlamalıyız. Eğitimi Kültekin Hoca 3'e ayırdı. Öncesi, sırası ve sonrası şeklinde. Bizde öncesinde neler yapacağımızı tartışacağız yerelde yerel yönetimlerin nasıl bir rolü olacağını tartışacağız. Sonra eğer becerememişsek, bakın bu iş çok önemli bir iş. Edirne'de AMATEM'in kurulması için de çok önemli çabalarımız oldu. AMATEM açıldı, bu çok çok önemli bir kurum. Üniversitemiz var, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz var, Sağlık Müdürlüğümüz var, Emniyet Müdürlüğümüz var. Emniyette de çalışan çok başarılı bu konunun uzmanı arkadaşlarımız var. Bu anlamda da yapılması gerekeni biz elimizden geldiğince ve gücümüzün yettiğince yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 
    “BİLGİLENDİRMEK VE FARKINDALIK YARATMAK”
    Tanrıkulu, bilgilendirmenin ve farkındalık yaratmanın önemine değinerek; “ Yerel yönetimlerin rolü bence çok önemli. Çünkü biz kurum olarak sokaktaki her yere ulaşabiliyoruz. Belediyelerin, yerel yönetimlerin böyle güzel bir özelliği var. Her mahallede bizim zabıtalarımız, fen işleri müdürlüğümüz var. Biz bu konuda kurum içi yaptığımız eğitimlerde de ben diyorum ki, gördüğünün herhangi bir şey sizin biriminizle alakalı olmayabilir ama muhakkak bir yanlışlık görüyorsanız bize bildirin. Bağımlılık öyle tehlikeli bir şey ki, ne yazık ki gençlerimiz, çocuklarımız bir kere bulaştığı zaman önlemini almak çok zor. Önemli olan bunların karşılaşmasını engellenmek ve onlara bu işten ne kadar tehlikeli bir sonuç doğabileceğini anlatabilmek. Yani bilgilendirmek ve farkında olmalarını sağlamak. Özellikle ufak yaşlarda bilinmeyen çok büyük merak uyandırır. Bir kere denesem ne olur diye içinden geçirir ama bir kere karşılaştığı zaman geri dönüşü olmayan bir yola girebiliyor. O yüzden bizim Edirne Belediyesi olarak arzumuz, başta da Başkanımız Recep Gürkan olmak üzere gençlerimizi, çocuklarımızı her konuda her grubun sorunlarına henüz sorun olmamışken eğilmek. Çünkü bir şey sorun olduktan sonra mücadelesi yüz bin kat daha zordur. Önemli olan bu sorunun önlemini almaktır.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.